8/7/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Larnaka 21-Embracing the Future», στη Λάρνακα
08/07/2011





Mε ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στο διεθνές αυτό Συνέδριο, που στόχο έχει την δημόσια παρουσίαση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που προγραμματίζονται στην Επαρχία Λάρνακας και την ανάδειξη της συμβολής τους στην ανάπτυξη και μετεξέλιξη της Λάρνακας ως ευρωπαϊκού και περιφερειακού κόμβου υπηρεσιών, ενέργειας, τουρισμού και πολιτισμού.

Η χώρα μας καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της βιομηχανίας και του εμπορίου. Και η Λάρνακα έχει τις δυνατότητες να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Η Λάρνακα σήμερα είναι μια από τις πόλεις μας που σιγά- σιγά κερδίζει το στοίχημα στα τουριστικά πράγματα του τόπου μας και η συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης, ΚΟΤ και εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας διαδραματίζει, πιστεύω, καθοριστικό ρόλο.

Λειτουργεί, ήδη, με επιτυχία το νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ βρισκόμαστε σήμερα σε τροχιά υλοποίησης αρκετών μεγάλων έργων υποδομής, όπως το λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας. Παράλληλα, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις εξελίξεις.

Στον τομέα της βιομηχανίας, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μέσα στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για τη δημιουργία της αναγκαίας βιομηχανικής υποδομής για υποβοήθηση της ανάπτυξης της βιομηχανίας, έχει ιδρύσει δύο βιομηχανικές περιοχές στη Λάρνακα. Το κόστος ίδρυσης και συντήρησής τους ανήλθε μέχρι σήμερα στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, περίπου, ενώ αυτή τη στιγμή λειτουργούν 107 βιομηχανικές μονάδες.

Πέραν των βιομηχανικών περιοχών, το Υπουργείο δημιούργησε, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, την Ελεύθερη Ζώνη Λάρνακας, με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρόσφατα μάλιστα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση και μετατροπή της σε βιομηχανική και εμπορική περιοχή. Ωστόσο, τα δικαιώματα των επιχειρήσεων που βρίσκονται μέσα σε αυτή έχουν κατοχυρωθεί.

Όσον αφορά την ενεργειακή στρατηγική μας, το Υπουργείο προγραμματίζει την ανάπτυξη στην Επαρχία Λάρνακας δύο εκ των πλέον σημαντικότερων και πρωτοπόρων έργων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο και τη δημιουργία τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαιοειδών. Αυτά αποτελούν έργα μεγάλης σημασίας με πολλαπλά και μακροπρόθεσμα οφέλη, εθνικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά, ενώ παράλληλα συνθέτουν τον καταλυτικό παράγοντα για την ουσιαστική αναβάθμιση της χώρας μας.

Η ανάπτυξη ενός νέου, υπερσύγχρονου τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών και, κατά συνέπεια, η μετακίνηση των υφιστάμενων μονάδων αποθήκευσης καυσίμων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για μια ανταγωνιστικότερη αγορά πετρελαιοειδών, καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων, καθώς και την τουριστική και εμπορική αξιοποίηση ενός μεγάλου και ανεκμετάλλευτου μέχρι σήμερα χώρου στο ανατολικότερο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Κλείνοντας το σύντομο αυτό χαιρετισμό μου, θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Λάρνακας για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του σημερινού συνεδρίου και, ιδιαίτερα, τους ομιλητές που στη συνέχεια θα μας παρουσιάσουν με λεπτομέρεια τα έργα και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς για την Λάρνακα.