8/7/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου στην εκδήλωση Μνήμης και Τιμής των Αγνοουμένων και Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 που διοργανώνουν τα Κοινοτικά Συμβούλια του συμπλέγματος Ορεινής, στο Μιτσερό
08/07/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Απευθύνω θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό στην αποψινή συγκέντρωση καταδίκης των θλιβερών επετείων της προδοσίας και του εγκλήματος του 1974 και διατράνωσης της απόφασης του λαού μας για τη συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

Συγχαίρω θερμά τα Κοινοτικά Συμβούλια του Συμπλέγματος Ορεινής (Μιτσερού, Αγροκηπιάς, Αγίου Επιφανείου, Αγίου Ιωάννη Μαλούντας, Καλού Χωρίου Ορεινής, Μαλούντας, Καμπιού και Κλήρου) και τον εκδοτικό οίκο «ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ», για την οργάνωση της αποψινής εκδήλωσης Μνήμης και Τιμής των Αγνοουμένων και Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Θερμά συγχαρητήρια απευθύνω και στον διακεκριμένο συγγραφέα και ποιητή Πέτρο Πετρίδη για το πολύτιμο και πολυσήμαντο βιβλίο του έρευνας, φωτογραφίας και ποίησης που παρουσιάζεται σήμερα.

Τέτοιες εκδοτικές δημιουργίες ενισχύουν τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση.

Τριάντα επτά χρόνια από τη μεγαλύτερη προδοσία στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μαζευτήκαμε σε αυτή την ετήσια επετειακή εκδήλωση για να τιμήσουμε τους υπέροχους αγωνιστές της αντίστασης κατά του δίδυμου εγκλήματος του 1974. Όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Όσους έπεσαν αγωνιζόμενοι κατά της τουρκικής εισβολής. Όσους αγνοούνται από το 1974 και για τους οποίους η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά να δώσει στοιχεία για τη διακρίβωση της τύχης τους.
Οι κοινότητες του Συμπλέγματος Ορεινής κατέθεσαν πολυάνθρωπη συνεισφορά στην αντίσταση του λαού μας. Πεσόντες και αγνοούμενοι από τις κοινότητες Ορεινής, αποτελούν απαστράπτον κόσμημα και περίλαμπρο τίτλο τιμής για την περιοχή σας.

Φίλες και φίλοι,

Τριάντα επτά χρόνια από το δίδυμο έγκλημα και οι μνήμες ολοζώντανες. Το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄ ενάντια στον Εθνάρχη Μακάριο, ανοίγει την κερκόπορτα στον καραδοκούντα Αττίλα. Το ανοσιούργημα του πραξικοπήματος έφερε πίσω του ένα ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα. Οι κερκόπορτες άνοιξαν από κάποιους ελληνόφωνους αλλά όχι ελληνόφρονες για να περάσει ο τουρκικός Αττίλας.

Τριάντα επτά χρόνια από την προδοσία και το έγκλημα και η μνήμη οφείλει να είναι παρούσα και αλώβητη. Μνήμη αδυσώπητη για τους ενόχους και τις ενοχές. Όχι για την αναβίωση ενός απεχθούς διχαστικού παρελθόντος, αλλά για να φωτίζεται διδακτικά το παρόν και το μέλλον.

Τριάντα επτά χρόνια από τότε. Και η εθνική λαϊκή ενότητα είναι απολύτως αναγκαία για την εθνική επιβίωση. Όμως η ενότητα δεν σημαίνει ιστορική αμνησία, παραχάραξη της αλήθειας και πλαστογράφηση των γεγονότων.

Ποτέ στην ιστορία των λαών δεν θεμελιώθηκε η εθνική ενότητα και η επιτυχής μελλοντική πορεία στη βάση διαγραφής εθνικών εγκλημάτων, αλλά αντίθετα με τη συντήρηση αυθεντικής της ιστορικής μνήμης για να φωτίζει διδακτικά το παρόν και το μέλλον.

Ο λαός μας για τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια συνεχίζει να σηκώνει ένα αβάσταχτο σταυρό μαρτυρίου.

Τριάντα επτά χρόνια μετά οι τραγικές συνέπειες της προδοσίας και του εγκλήματος παραμένουν αναλλοίωτες.

Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού, ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιδρομής και της συνεχιζόμενης κατοχής, αποτελούν τα αμάχητα τεκμήρια της κατ’ εξακολούθηση διεθνούς παρανομίας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου. Η Τουρκία και η υποχείρια τουρκοκυπριακή ηγεσία επιδιώκουν τη νομιμοποίηση της σημερινής διχοτομικής τάξης πραγμάτων.

Προβάλλουν παράνομες και δόλιες αξιώσεις για λύση δύο κρατών, συνομοσπονδία και μόνιμη τουρκική κηδεμονία.

Μετά από τρία χρόνια συζητήσεων στις απευθείας διαπραγματεύσεις, αυτό που επαναβεβαιώνεται είναι η συνέχιση της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Οι προτάσεις που κατέθεσε η τουρκική πλευρά, αποκαλύπτουν ότι οι τουρκικοί στόχοι παραμένουν αμετακίνητοι. Διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργία δύο ισότιμων κρατικών οντοτήτων, χαλαρή συνομοσπονδία, διατήρηση συνθηκών στρατηγικού ελέγχου της Κύπρου από την Τουρκία μέσω των εγγυήσεων, επαναφορά του Σχεδίου Ανάν με άλλη ονομασία. Τελικά, κήρυξη της λύσης ως πρωτογενούς Δικαίου, για να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το Κοινοτικό Κεκτημένο. Δηλαδή μόνιμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

Αυτή η πραγματικότητα επιβάλλει να κινηθούμε σε τρεις παράλληλους άξονες.

· Ενημέρωση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας για τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Κατάδειξη της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, ώστε να γίνει σαφές ότι είναι αυτή που δεν επιτρέπει την επίτευξη προόδου. Προειδοποίηση ότι αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις και πιέσεις προς την Τουρκία, η διαδικασία των συνομιλιών θα οδηγηθεί σε αποτυχία.
· Άμεση αναδιαμόρφωση της τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού.
· Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι ο βασικός μοχλός, το ισχυρό όπλο, η δαμόκλειος σπάθη που διαθέτουμε για να πειθαναγκαστεί η Τουρκία σε εκλογίκευση της συμπεριφοράς της για συμμόρφωσή της προς τους κανόνες του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Αυτό που επιβάλλεται είναι η διαμόρφωση στρατηγικής, έτσι που να καταστήσουμε σαφές στους εταίρους μας ότι δεν νοείται περαιτέρω εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας – ΕΕ αν η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιλαμβάνουν και την υποχρέωση να συνεργαστεί για λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

Ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα ο ενταξιακός διάλογος Τουρκίας – ΕΕ, ενώ η Τουρκία θα συνεχίζει τη στρεψόδικο στάση της και θα συνεχίζει να περιφρονεί σκαιότατα τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα να ζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες και διαδικασίες για λύση του Κυπριακού.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Για άλλη μια φορά καταδικάζουμε την προδοσία και το έγκλημα.
Μνημονεύουμε και τιμούμε τους ηρωικούς μας νεκρούς.
Τιμούμε τους αντιστασιακούς αγωνιστές.

Υποκλινόμαστε στην υπέροχη αντίσταση του λαού μας στο προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Μνημονεύουμε και τιμούμε τους πεσόντες και αγνοουμένους της τραγωδίας του 1974 των κοινοτήτων του Συμπλέγματος Ορεινής.

Δίνουμε περιεχόμενο στη θυσία τους και επαναπροσδιορίζουμε το δικό μας καθήκον. Διακηρύσσουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.

Απευθύνουμε ταυτόχρονα μήνυμα συστράτευσης και εθνικής ομοψυχίας. Όσοι αναμένουν ότι ο λαός μας θα καμφθεί και θα γονατίσει ματαιοπονούν.

Όσοι αναμένουν ότι θα ακολουθήσουμε πολιτικές προσαρμογής στα κελεύσματα και τις νουθεσίες κακόπιστων τρίτων ας πάρουν το μήνυμα.

Η αντίσταση λαού και ηγεσίας θα συνεχιστεί. Ως την τελική δικαίωση.

Τιμή και δόξα στους ήρωες πεσόντες και αγνοουμένους της αντίστασης κατά της τουρκικής εισβολής.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Όλοι μαζί για τη σωτηρία της Κύπρου.