19/7/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

19/07/2011

Έκκληση προς τον κόσμο ο οποίος συγκεντρώνεται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο να μην συγκεντρωθεί απόψε έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο σήμερα για να μεταβεί στον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μπορεί να χρειαστεί Αστυνομία για τις εκδηλώσεις απόψε, η οποία μπορεί να μην μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση, διερωτήθηκε: «Γιατί να χρειάζεται η Αστυνομία να ελέγξει την κατάσταση; Είμαστε λαός δημοκρατικός και έχω την άποψη ότι όπως δικαιούνται οι άνθρωποι που μαζεύονται εδώ για να διαμαρτυρηθούν για το συμβάν της έκρηξης στο Μαρί και την απώλεια ανθρώπινων ζωών με τον τρόπο που διαμαρτύρονται, που προκαλεί και σε μας συναισθήματα εν πάση περιπτώσει, είχε δικαίωμα και η Πολιτεία να διοργανώσει όπως κάθε χρόνο εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη των αδικοχαμένων της αντίστασης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Η έκκλησή μου στον κόσμο ο οποίος συγκεντρώνεται κάθε βράδυ είναι απόψε να αποφύγει να συγκεντρωθεί στο Προεδρικό. Ας συγκεντρωθεί αύριο, μεθαύριο, κάθε μέρα, όποτε νομίζει, αλλά οι εκκλήσεις να ακυρωθεί η εκδήλωση στο Προεδρικό νομίζω ότι δεν είναι ορθολογιστικές. Θεωρώ ότι έχει δικαίωμα από τη μια ο κόσμος δημοκρατικότατα να διαμαρτύρεται, αλλά θεωρώ ότι την ίδια ώρα η Πολιτεία και κόσμος που θέλει να ακολουθήσει την Πολιτεία σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να τιμήσουν και τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Απόψε εδώ θα τιμήσουμε και τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στο Μαρί».

Κληθείς να σχολιάσει τις διαδηλώσεις που γίνονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και την απαίτηση των διαδηλωτών περί παραίτησης της Κυβέρνησης και σε παρατήρηση ότι ο κόσμος διερωτάται αν θα αποδοθούν ευθύνες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ευθύνες θα αποδοθούν, όμως το κράτος δεν μπορεί να αφεθεί στην αναρχία και επίσης να δεχθεί να στηθούν λαϊκά δικαστήρια από τους οποιουσδήποτε και να δικαστούν και να καταδικαστούν, γιατί αυτό σημαίνει αναρχία και έλλειψη δυνατότητας για την Πολιτεία να λειτουργήσει. Κατά συνέπεια, επαναλαμβάνω, οι ευθύνες στο ακέραιο θα αποδοθούν σε όποιους ανήκουν και αν χρειάζεται να τιμωρηθούν κάποιοι αυτό θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη και όχι ο καθένας αυθαίρετα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Ναι μεν δικαίωμα τέλος πάντων να ζητούμε παραίτηση, αλλά ακούγονται και πράγματα που δεν συνάδουν με τον πολιτικό μας πολιτισμό. Εγώ έχω την υπομονή στωικά να τα ακούω, δεν σημαίνει ότι τα αποδέχομαι όμως».

Ερωτηθείς αν έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Θα μιλήσω με τον κ. Κυπριανού και θα τον καλέσω να μείνει στη θέση του, από κει και πέρα όμως εναπόκειται στον ίδιο να αποφασίσει».