19/7/11

Ενώνουμε δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά με την ίδια πορεία πλεύσης δηλώνουν οι Υπουργοί ΄Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου







Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας της Ελλάδας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του ενημερωτική επίσκεψη στο Στρατηγείο του ΓΕΕΦ.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης και της ανταλλαγής δώρων, ο Υπουργός ΄Αμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης και ο ΄Ελληνας ομόλογος του προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ο Υπουργός ΄Αμυνας κ. Ηλιάδης αφού καλωσόρισε θερμά τον κ. Μπεγλίτη είπε: «Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που αυτές τις δύσκολες και τραγικές ώρες που περνά η Κύπρος έχουμε ανάμεσα μας με αδελφικά αισθήματα τον Υπουργό Εθνικής ΄Αμυνας της Ελλάδας τον κ. Πάνο Μπεγλίτη. Αυτές τις ώρες που η Κύπρος μετρά ηρωικούς νεκρούς και καταστροφή, η Ελλάδα είναι εδώ, είναι μαζί μας, μέσα από κοινές δυσκολίες. Ενώνουμε δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά.

Σήμερα αμέσως μετά την άφιξη του κ. Μπεγλίτη είχαμε επισκεφθεί τον κρανίου τόπο, όπως έχει διαμορφωθεί ο χώρος μετά το φοβερό ατύχημα. Έχουμε καταθέσει τα άνθη της ευγνωμοσύνης και του σεβασμού μας στους ήρωες οι οποίοι έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. ΄Εχουμε συναντήσει τους δικούς τους και τους εκφράσαμε την κοινή μας αναγνώριση και ευγνωμοσύνη για τη θυσία των δικών τους. Είμαστε στην ίδια πορεία πλεύσης. Αγωνιζόμαστε μαζί για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να φέρουμε ξανά την ηρεμία και ένα ισχυρό φρόνημα στην Εθνική μας Φρουρά για να είναι σε θέση να συνεχίσει να επιτελεί το έργο της, το έργο της αποτροπής της ξένης απειλής, το έργο της άμυνας της πατρώας γης.

Η παρουσία του Υπουργού Εθνικής ΄Αμυνας της Ελλάδας είναι δύναμη, είναι κουράγιο, είναι συμπαράσταση, είναι συμπαράταξη για να προχωρήσουμε με νέες δυνάμεις, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να καθορίσουμε ξανά την πορεία της Κύπρου προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρέπει να πω ότι από τους επιτελείς έχει γίνει ενημέρωση για τις δραστηριότητες και την αποστολή της Εθνικής Φρουράς. ΄Ηταν μια πλήρης ενημέρωση που αποδεικνύει το αξιόμαχο και την ετοιμότητα της Εθνικής μας Φρουράς να επιτελέσει το έργο το οποίο της έχει αναθέσει η πατρίδα».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας της Ελλάδας κ. Μπεγλίτης είπε: «Αγαπητέ φίλε Δημήτρη Ηλιάδη, με ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι εδώ στη Λευκωσία, στην Κύπρο υπό τη νέα θεσμική μου ιδιότητα αυτή του Υπουργού Εθνικής ΄Αμυνας της Ελλάδας. Θέλω να μου επιτρέψετε να μεταφέρω τα πιο βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης, συμπαράστασης και συμπαράταξης της Ελλάδας, του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, της Κυβέρνησής μας και πιστεύω ότι εκφράζω και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

Είμαι εδώ προσκεκλημένος της Κυβέρνησης, του συναδέλφου μου Υπουργού ΄Αμυνας για να συμμετάσχω ασφαλώς στις εκδηλώσεις για την τραγική και μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής αλλά η τραγική συγκυρία το έφερε να συμπίπτει η παρουσία μου με ένα τραγικό συμβάν, την πρόσφατη
έκρηξη στη Ναυτική Βάση που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια γενναίων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας της Εθνικής Φρουράς.

Σήμερα το πρωί με τον συνάδελφο μου κ. Ηλιάδη βιώσαμε αυτή την επώδυνη εμπειρία επισκεπτόμενοι την περιοχή της έκρηξης και στη συνέχεια, βέβαια, θεωρήσαμε από κοινού πως στοιχειώδες χρέος αλληλεγγύης ήταν να επισκεφθούμε το κοιμητήριο και να αποθέσουμε λίγα λουλούδια ευγνωμοσύνης.

Είναι μεγάλη η συγκίνηση μου επειδή ζω αυτή τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που αισθάνεται η κυπριακή κοινωνία. Όμως θέλω να στείλω ένα ευρύτερο μήνυμα από έναν Ελλαδίτη πολίτη και πολιτικό ότι τούτες οι ώρες είναι ώρες ψυχραιμίας, εθνικής ευθύνης, να παλέψουμε μαζί Ελλάδα και Κύπρος για να υπερβούμε την κρίση. Το έχουμε πράξει πολλές φορές στο παρελθόν, μέσα από την ιστορική μας διαδρομή και κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και τώρα και θα το πράξουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο έτσι ώστε πολύ σύντομα να αποκαταστήσουμε και να επουλώσουμε τα τραύματα για να μπορέσει και πάλιν η Εθνική Φρουρά να επιτελεί όπως και πράττει την υψηλή της αποστολή».

Στη συνέχεια ο κ. Μπεγλίτης αναφέρθηκε στις συγκυρίες που υπάρχουν, τις περιφερειακές, τις διεθνείς, την ευρωπαϊκή αλλά και τα εσωτερικά δρώμενα και στις δυσκολίες που τις χαρακτηρίζουν. Τόνισε ότι δεν θα πρέπει η κρίση αυτή να καταβάλει και να καταπονήσει το εθνικό μας φρόνημα. «Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε φωνές που μπορεί συναισθηματικά να αναδεικνύουν την απόγνωση αυτής της περιόδου να πλήξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις αντοχές και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι και δεν θα πρέπει να τους δυσκολέψουμε περισσότερο. Ενότητα, εθνική συναίνεση και συνεννόηση είναι όχι απλώς αιτήματα αλλά αποτελούν προϋποθέσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον», σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης.

Καταλήγοντας ο Υπουργός ΄Αμυνας της Ελλάδας διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδας υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα σταθούν δίπλα στον κυπριακό Ελληνισμό, στην Κυπριακή Κυβέρνηση, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις πολιτικές δυνάμεις έτσι ώστε να ξεπεράσουν μαζί αυτό το επώδυνο, ψυχολογικό και κοινωνικό σοκ. Τόνισε ότι το μήνυμα που επιθυμεί να μεταφέρει είναι ότι αυτό που απαιτείται είναι ψυχική ενότητα, κοινωνική ενότητα, ευρύτερη συναίνεση, ευρύτερη συνεννόηση κρατώντας ο καθένας τις απόψεις, τις διαφωνίες, τους προβληματισμούς ή τις ενστάσεις. Δεν αντέχουμε, είπε, διαχωρισμούς, εντάσεις και κοινωνικές αναταράξεις.