13/7/11

Δήλωση προς τον Τύπο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη για την καταγραφή ζημιών και παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες από το τραγικό ατύχημα στη Ναυτική Βάση Ζυγίου
13/07/2011





Θα ήθελα να εκφράσω ξανά τα βαθιά μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων από το τραγικό ατύχημα στη Ναυτική Βάση Ζυγίου. Έχουν την απόλυτη συμπαράσταση, στήριξη και κατανόηση της Κυβέρνησής μας.

Θέλω επίσης να καλέσω όλους, αυτές τις τραγικές ώρες και μέρες που περνά ο λαός μας, να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων και να σταθούμε με σύνεση και συλλογικότητα μπροστά στα γεγονότα.

Στην ιστορία μας έχουμε δυστυχώς πολλές μαύρες επετείους. Ως κράτος όμως και ως λαός πάντα καταφέρναμε όλοι μαζί να παλεύουμε και να στεκόμαστε όρθιοι. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Όλοι μαζί.

Υπάρχουν ευθύνες για αυτή τη νέα τραγωδία που μας έπληξε. Οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν στο ακέραιο. Ήδη, οι έρευνες έχουν ξεκινήσει.

Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στις πληγείσες κοινότητες των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού και δίπλα σε όλους όσους έχουν υποστεί ζημιές από τη φοβερή έκρηξη που σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση. Οι Επαρχιακές Διοικήσεις, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και η Πολιτική Άμυνα κινητοποιήθηκαν άμεσα και συντονισμένα για την παροχή της αναγκαίας βοήθειας τις πρώτες εκείνες κρίσιμες ώρες μετά την έκρηξη, ενώ εντός των πρώτων 24 ωρών είχαν συμπληρώσει την προκαταρκτική καταγραφή των ζημιών σε όλες τις επηρεαζόμενες κοινότητες. Τους ευχαριστώ θερμά για την αυταπάρνηση και την αφοσίωση που επέδειξαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Στους ενοίκους τριών σπιτιών στο Μαρί, τα οποία είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές προσφέρθηκε η επιλογή να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία στην περιοχή, όμως αυτοί προτίμησαν να διανυκτερεύσουν σε συγγενικά τους πρόσωπα στην κοινότητα.

Ήδη συνεργία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών και των Επαρχιακών Διοικήσεων εργάζονται για τον καθαρισμό των περιοχών, αλλά και στην αποκατάσταση των ζημιών.

Το ύψος των ζημιών στη μεν επαρχία Λάρνακας έχει υπολογιστεί στις €510.000, ενώ στην επαρχία Λεμεσού στο €1.439.000.

Σε πρώτη φάση οι ζημιές αυτές καλύπτονται από ένα σχετικό κονδύλι €300.000 που διατίθεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και €300.000 από την Πολιτική Άμυνα. Αυτά τα λεφτά διατίθενται άμεσα προς τους πληγέντες γι’ αυτό και τις αμέσως επόμενες ημέρες οι δικαιούχοι θα τα παραλάβουν για τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Παράλληλα, ποσό ύψους €150.000 διατίθεται από το κονδύλι συντήρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών για την αποκατάσταση ζημιών στις τουρκοκυπριακές κατοικίες μονίμων κατοίκων στο Μαρί. Τις εργασίες αποκατάστασεις έχουν ήδη αρχίσει συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας.

Επίσης, ένα κονδύλι της τάξης των €42.000 διατίθεται από αυτό των αυτοστεγάσεων για την αποκατάσταση ζημιών σε κατοικίες στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης Ζυγίου.

Για την κάλυψη όλων των επιπρόσθετων αναγκών θα προχωρήσουμε με σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.