7/7/11

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ στη Γενεύη * Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

06/07/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει στη Γενεύη, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ Ντάουνερ είπε: «Είχα μια συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας με τον κ. Χριστόφια και την ομάδα του στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αυριανή συνάντηση και προσβλέπουμε στο να είναι μια καλή και υγιής συνάντηση. Θέλουμε αυτή η συνάντηση να προχωρήσει τη διαδικασία. ΄Ηταν απογοητευτικό τους τελευταίους τρεις μήνες το πόσο αργά προχωρούσαν οι διαπραγματεύσεις, πραγματικά χρειάζεται να αναζωογονηθούν. Και εμείς από πλευράς μας, τα Ηνωμένα ΄Εθνη, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία και να της δώσουμε περισσότερη ζωή και περισσότερες δυνατότητες επιτυχίας».

Ερωτηθείς αν η επιτάχυνση της διαδικασίας είναι μεταξύ των προσδοκιών του ΟΗΕ, ο κ. Ντάουνερ απάντησε: «Ναι. Δεν θα μπορούσε να προχωρεί πιο αργά, αν προχωρούσε πιο αργά θα σταματούσε εντελώς. Οι τελευταίοι τρεις μήνες ήταν οι χειρότεροι τρεις μήνες που είχαμε από τότε που άρχισαν αυτές οι διαπραγματεύσεις τον Σεπτέμβριο του 2008. Πραγματικά χρειάζεται να αρχίσουμε να προχωρούμε τις διαπραγματεύσεις ξανά. Και πρέπει να αναζωογονηθούν, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενέργεια σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και ελπίζω ότι η αυριανή συνάντηση θα παράσχει την ευκαιρία για να αρχίσει αυτή η διαδικασία».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να γίνει αυτό, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «θα σας πούμε μετά τη συνάντηση».

Σε ερώτηση, τέλος, για το ποιες είναι οι προσδοκίες του ΟΗΕ εφόσον δεν υπήρξαν συγκλίσεις από την τελευταία συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες στη Γενεύη, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Υπήρξαν επί μέρους συγκλίσεις. Αυτό όμως είναι το θέμα. Είχαμε μια συνάντηση εδώ στις 26 Ιανουαρίου. Καταλαβαίνω ότι υπήρξαν εκλογές, επίσης υπήρχαν εκλογές στην Τουρκία και προφανώς αυτό αποτέλεσε έναν παράγοντα - ο Γενικός Γραμματέας το επισήμανε αυτό τον Νοέμβριο πέρυσι ότι με τις εκλογές η διαδικασία θα γινόταν πολύ δύσκολη - όμως τώρα δεν υπάρχουν εκλογές και πρέπει να κάνουμε αυτή τη διαδικασία πιο ζωντανή από ό,τι υπήρξε μέχρι σήμερα».