6/7/11

Συνάντηση του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους
06/07/2011





Η δημιουργία ενός συνολικού και συλλογικού σχεδίου δράσης αναφορικά με τις πολιτικές στήριξης της οικογένειας και της υποβοήθησης επίλυσης του δημογραφικού προβλήματος της Κύπρου, το οποίο θα περιλαμβάνει άμεσα, μεσοπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και θα αφορά έναν ορίζοντα πενταετίας, ήταν το αντικείμενο σημερινής συνάντησης του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής που συνήλθε υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους.

Αυτά ανέφερε η Υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, προσθέτοντας πως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ετοιμάσει ένα προσχέδιο σχεδίου δράσης το οποίο καταθέσαμε ενώπιον του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής για να ακούσουμε τα σχόλια των οργανώσεων μελών του Φορέα».

«Ο προσανατολισμός μας είναι, με την ολοκλήρωση της λήψης των εισηγήσεων των οργανώσεων επί του σχεδίου που καταθέσαμε, να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία με ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα περιλαμβάνει άμεσα, μεσοπρόσθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και θα αφορά έναν ορίζοντα πενταετίας. Τα μέτρα τα οποία έχουμε καταθέσει ως τροφή για συζήτηση ενώπιον των οργανώσεων μελών του Φορέα, αφορούν εισηγήσεις για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από τα θέματα της δημογραφίας και της οικογενειακής πολιτικής, συγκεκριμένες εισηγήσεις για πολιτικές που θα βοηθήσουν την καλύτερη αρμονία μεταξύ οικογένειας και εργασίας, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορεί η οικογένεια να αποκτήσει τον αριθμό των παιδιών που επιθυμεί αλλά και μέτρα τα οποία θα υποβοηθούν τις υφιστάμενες πολιτικές οικογενειακής πολιτικής να γίνουν πιο στοχευμένες και καλύτερες», υπογράμμισε η κα Χαραλάμπους.

Ερωτηθείς εάν διατυπώθηκαν διαφωνίες κατά τη συνάντηση, η κα Υπουργός σημείωσε πως είναι λογικό η κάθε οργάνωση, έχοντας τις δικές τις εμπειρίες, προσανατολισμούς και προτεραιότητες, να βάζει χρώμα σε αυτά τα οποία η ίδια θεωρεί ως πιο σημαντικά.

«Ο δικός μας ρόλος ως Υπουργείο το οποίο προεδρεύει του Φορέα, είναι να συνθέσουμε μια ισορροπημένη πολιτική, η οποία θα ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικότητες της κυπριακής κοινωνίας, όπως αυτές έχουν διαφανεί μέσα από σειρά μελετών που έγιναν στα ζητήματα δημογραφίας και οικογένειας. Το πιο σημαντικό που πρέπει να καταγραφεί είναι το ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν μονοδιάστατες πολιτικές. Οι πολιτικές πρέπει να είναι συνθετικές, συνεκτικές και συνεργατικές. Μια πολιτική για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο στην επιδοματική πολιτική. Οι μελέτες κατέδειξαν πως για την ύπαρξη δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής χρειάζεται σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις αντιλήψεις γύρω από την οικογένεια και τον ρόλο της οικογένειας και της τεκνογονίας, αλλά και τα θέματα των υποδομών φροντίδας και τα θέματα των επιδομάτων. Δηλαδή, πού στοχεύονται και πώς στοχεύονται τα επιδόματα και σε τι απαντούν αυτά τα επιδόματα. Και αναφέρομαι σε όλα τα επιδόματα, όχι μόνο αυτά που αφορούν στο επίδομα τέκνου», τόνισε η κα Χαραλάμπους.

Στον Εθνικό Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής συμμετέχουν το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το Γραφείο Προγραμματισμού, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού, η Ένωση Δήμων Κύπρου, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, ο Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου.