28/7/11

 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου
28/07/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Συνήλθε σήμερα έκτακτα σε συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν μια σύντομη συνεδρία που ασχολήθηκε με δύο θέματα. Το πρώτο είχε να κάνει με τον διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου στην ΑΗΚ. Όπως είναι γνωστό, η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου τελειώνει στις 31 Ιουλίου, γι’ αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στον διορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Στην ουσία, τα μέλη του υφιστάμενου Διοικητικού Συμβουλίου επαναδιορίζονται εκτός από τον κ. Χρίστη Ενωτιάδη που δεν μπορούσε να συνεχίσει και στη θέση του διορίστηκε ο κ. Κυριάκος Κυριάκου, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος σε ασφαλιστική εταιρεία. Είναι δύσκολη η αποστολή της ΑΗΚ, ειδικά αυτό το διάστημα που γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για να καλυφθούν οι ανάγκες της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροδότηση, που βρίσκονται στην πορεία υλοποίηση διάφοροι σχεδιασμοί, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρεί ότι με τον επαναδιορισμό του ίδιου Διοικητικού Συμβουλίου που είναι στην τροχιά των εξελίξεων δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο και θα διευκολυνθεί η ΑΗΚ να συνεχίσει τους σχεδιασμούς της.

Το δεύτερο θέμα, το οποίο έγινε από χθες γνωστό, είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους Υπουργούς για την πρόθεσή του να προβεί σε ευρύ ανασχηματισμό της Κυβέρνησης και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ζήτησε όπως οι Υπουργοί θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή του».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Πότε θα ανακοινωθεί η νέα Κυβέρνηση;

Απάντηση: Όπως και χθες έχουμε πει, ο Πρόεδρος θέλει να διαβουλευτεί με τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση και όταν θα είναι έτοιμος θα ανακοινώσει τον ευρύ ανασχηματισμό. Αυτό θα γίνει σύντομα.

Ερώτηση: Το ραντεβού του Προέδρου με τον κ. Καρογιάν και τον κ. Άντρο Κυπριανού έχει καθοριστεί;

Απάντηση: Προς το παρόν έχει καθοριστεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, που όπως επίσης έχει ανακοινωθεί, θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.

Ερώτηση: Αναλόγως του περιεχομένου της εξέλιξης, ενδεχομένως να κληθεί να παραστεί σε κάποιο στάδιο και ο κ. Κυπριανού;

Απάντηση: Αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Αυτό που υπάρχει όμως ως δεδομένο είναι η συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Καρογιάν.

Ερώτηση: Πέραν της διαβούλευσης με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ θα υπάρξει και διαβούλευση με τα υπόλοιπα κόμματα εφόσον ο σκοπός είναι η συναίνεση;

Απάντηση: Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα συγκεκριμένο δεδομένο, ένα σκηνικό. Να περιμένουμε το μεσημέρι να γίνει η συνάντηση και μετά θα μπορούμε να πούμε περισσότερα.

Ερώτηση: Εμμένει ο Πρόεδρος στο προεκλογικό του πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει το 2008;

Απάντηση: Αυτό το ζήτημα το έχουμε απαντήσει ξανά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει ένα πρόγραμμα με το οποίο απευθύνθηκε στον λαό και πήρε την ψήφο του και εξελέγη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό ισχύει ασφαλώς, είναι η νομιμοποίηση του έναντι της κοινωνίας. Από ‘κει και πέρα είναι πολύ φυσιολογικό να προκύπτουν ζητήματα, όπως και έχουν προκύψει ζητήματα, τα οποία φυσιολογικά δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και χρειάζονται να τύχουν διαχείρισης. Όπως κάναμε διαχείριση σε πολλά άλλα ζητήματα, κάνουμε διαχείριση και επιλαμβανόμαστε των προβλημάτων και των προκλήσεων που υπάρχουν μπροστά από την κοινωνία και τη χώρα μας, μέσα από τη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου.

Ερώτηση: Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με τον κ. Καρογιάν με ποιου την πρωτοβουλία έγινε;

Απάντηση: Είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που πήρε τηλέφωνο.

Ερώτηση: Ποια ήταν η αντίδραση του Προέδρου με αυτά που άκουσε χθες από πλευράς ΔΗΚΟ;

Απάντηση: Αυτά να τα αναμένουμε μετά από τη συνάντηση. Όπως και χθες έχουμε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει τον κ. Καρογιάν για να συζητήσει τα θέματα, τα οποία και το ΔΗΚΟ έχει εγείρει δημόσια, αλλά και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την Κυβέρνηση.

Ερώτηση: Με ποιο τρόπο θα προσπαθήσει η Κυβέρνηση Χριστόφια να αποφύγει να αναγκαστεί να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης;

Απάντηση: Κάποιοι άρχισαν να θεωρούν δεδομένο ότι θα καταφύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης. Για να προσφύγει κάποιος στον Μηχανισμό Στήριξης σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του με ένα λογικό επιτόκιο. Μέχρι τώρα, με τους χειρισμούς που έχουμε κάνει, η Κύπρος καταφέρνει να ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αυτό το έχουμε σχεδιάσει για μέχρι και το τέλος αυτού του χρόνου και γίνονται προσπάθειες και για παρακάτω. Άρα, ας μη θεωρούμε δεδομένο ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης και να φτιάχνουμε διάφορα σενάρια. Από ‘κει και πέρα, είναι γνωστό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα συζητούν διάφορα μέτρα αναφορικά με την οικονομία τόσο για ικανοποίηση δημοσιονομικών αναγκών όσο και για επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων. Έχει εγκριθεί ένα πακέτο μέτρων και αναμένουμε και τις παραπέρα συναντήσεις για τη συζήτηση άλλων μέτρων.

Ερώτηση: Η υποβολή των παραιτήσεων αφορά μόνο τους Υπουργούς και όχι άλλους στενούς συνεργάτες του Προέδρου;

Απάντηση: Όλοι είμαστε στη διάθεση του Προέδρου.

Ερώτηση: Με ένα επιτόκιο 9,5% πώς μπορούμε να πάμε στις διεθνείς αγορές;

Απάντηση: Μέχρι τώρα έχουμε ικανοποιήσει τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες με ένα επιτόκιο πολύ πιο κάτω.

Ερώτηση: Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς κ. Αργυρού, προκειμένου να τεθεί σε διαθεσιμότητα πρέπει να παυθεί από τον Πρόεδρο. Έχει πρόθεση ο Πρόεδρος να παύσει τον κ. Αργυρού; Για το ίδιο θέμα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Γενικός Εισαγγελέας μίλησε με τον Πρόεδρο και του είπε ότι είναι δική του απόφαση αν θα τον παύσει.

Απάντηση: Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει αποστείλει καμία επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε έχει μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτό το θέμα.

Ερώτηση: Συνεπώς δεν υπάρχει ενώπιον του Προέδρου και αίτημα για να τεθεί σε διαθεσιμότητα;

Απάντηση: Ενώπιον του Προέδρου δεν υπάρχει κάτι.

Ερώτηση: Στα θέματα της οικονομίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει και άλλη συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων;

Απάντηση: Για όλα αυτά πρέπει να αναμένουμε. Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον κ. Καρογιάν. Σήμερα υπήρχε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Όταν θα έχουμε κάτι θα το ανακοινώσουμε.