28/7/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην τελετή διαβεβαίωσης και απονομής ξιφών στους νέους αξιωματικούς, απόφοιτους των Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών Ελλάδας, στο ΓΕΕΦ
28/07/2011






Νέοι Ανθυπολοχαγοί και Ανθυποσμηναγοί,

Σας συγχαίρω για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών σας στις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδας που αποτελεί τεκμήριο των ικανοτήτων σας.

Η διαβεβαίωση που μόλις έχετε δώσει για πίστη στη Δημοκρατία και σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους σηματοδοτεί και την ένταξή σας στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μια δύσκολη εποχή. Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο. Η κατοχή του βόρειου τμήματος της χώρας από τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζεται ενώ η τουρκική αδιαλλαξία στις συνομιλίες και η αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά του ηγέτη της κατοχικής δύναμης δεν επιτρέπει ούτε αισιοδοξία, ούτε εφησυχασμό.

Η πρόσφατη έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» με τη θυσία δεκατριών ηρωϊκών μελών της Εθνικής Φρουράς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το πλήγμα στην οικονομία δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα.

Περνάμε δύσκολες ώρες. Γι΄ αυτό και ο ρόλος σας αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μέσα στις συνθήκες της κρίσης επιβάλλεται η Εθνική Φρουρά να αναδείξει τις αρχές και τις αξίες της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και της συνειδητής πειθαρχίας.

Οι ένοπλές μας δυνάμεις καλούνται να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ημικατεχόμενης πατρίδας. Αυτή είναι η κορυφαία αποστολή σας.

Οι πολιτείες και οι κοινωνίες δοκιμάζονται και κρίνονται στις δύσκολες ώρες. Ο σεβασμός και η προσήλωση στους συνταγματικούς θεσμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος αποτελεί δικλείδα ασφάλειας για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Στο πρόσφατο παρελθόν μας έχουμε ξεπεράσει ακόμη πιο δύσκολες καταστάσεις. Και διαθέτουμε τα ψυχικά αποθέματα, το σθένος και τις αντοχές να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τα προβλήματα και να υπερβούμε την κρίση.

Νέοι μόνιμοι αξιωματικοί,

Σας καλώ να ανασυντάξουμε δυνάμεις. Να κρατηθούμε όρθιοι. Να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να εδραιώσουμε το αξιόμαχο και την περηφάνια της Εθνικής Φρουράς και να δώσουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας στον λαό μας.

Η Εθνική μας Φρουρά με τη νέα της ηγεσία καλείται να διαδραματίσει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο. Να επικρατήσει η ηρεμία, η συνειδητή πειθαρχία και το υψηλό φρόνημα. Για να επιτελέσει η Εθνική Φρουρά την αποστολή της ως ο προασπιστής της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Είμαστε λίγοι απέναντι σε πολυάριθμο εχθρό. Αλλά πρέπει να δώσουμε το καθαρό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να επιβιώσουμε στη γη των πατέρων μας, ότι θα κρατήσουμε την ιστορική μας συνέχεια, ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, το λαό μας, τα ιερά και τα όσιά μας.

Καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και το φρόνημα στο στράτευμα. Να είναι η Εθνική μας Φρουρά σημείο ενότητας και κοινής προσπάθειας για να προασπίσουμε την πατρίδα μας, να φέρουμε καλύτερες μέρες για τον λαό μας. Κοινός μας στόχος είναι μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρος, ένα νησί της ειρήνης, της προόδου και του πολιτισμού για όλους τους πολίτες του.

Νέοι μόνιμοι αξιωματικοί,

Σήμερα αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας. Αναμένουμε να αποδειχθείτε αντάξιοι των προσδοκιών μας και να τιμήσετε το ξίφος που τώρα σας έχει απονείμει η πολιτεία.

Σας διαβεβαιώνω ότι τόσο η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς όσο και εγώ προσωπικά βρισκόμαστε δίπλα σας, αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο που έχετε να επιτελέσετε.

Θα ήταν παράλειψη να μη συγχαρώ θερμά τους γονείς και τις οικογένειές σας που σας ανάθρεψαν και στήριξαν την επιλογή σας και σήμερα βρίσκονται εδώ για να σας καμαρώσουν.

Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία για το καλό της πατρίδας μας.