21/7/11

Ορκωμοσία του Επιτρόπου της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στη 

Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»
21/07/2011





Ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά, ο Επίτροπος της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής κ. Πόλυς Πολυβίου, που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει του περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου, για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την έκρηξη που επισυνέβη την 11η Ιουλίου, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί Λάρνακας.

Κατά τη σύντομη τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Πέτρος Κληρίδης καθώς και ο παρακαθήμενος της Επιτροπής κ. Αντώνης Σιακαλλής, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι με τη σημερινή ορκωμοσία, ο Επίτροπος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα εκπληρώσει στο ακέραιο την εντολή που του έχει ανατεθεί από την Πολιτεία.

Από πλευράς του ο κ. Πολυβίου, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι με την ορκωμοσία του σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία διορισμού του και αρχίζει άμεσα εργασία υπό την επίσημη ιδιότητά του. Τα γραφεία της Επιτροπής, είπε, βρίσκονται στο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας.

Τον χώρο της έκρηξης επισκέφθηκε ήδη δύο φορές ο κ. Σιακαλλής, ανέφερε ο κ. Πολυβίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ ο ίδιος θα τον επισκεφθεί σύντομα. «Θα πρέπει να είμεθα ιδιαίτερα προσεχτικοί, να μην προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει τις ποινικές ανακρίσεις που γίνονται. Έχω επίγνωση των όρων εντολής μου και θα πρέπει να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός να παρουσιάσω ένα αξιόπιστο πόρισμα χωρίς, όμως, να επηρεάσω τις ποινικές και οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες».


Το πρώτο πράγμα που θα γίνει, είπε ο κ. Πολυβίου, είναι να σταλεί η νενομισμένη κλήση προς όλα τα Υπουργεία και τις Αρχές της Δημοκρατίας για πληροφορίες και έγγραφα, ενώ η πρώτη δημόσια συνεδρία της Επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα στις 10 π.μ. στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, όπου και θα ανακοινώσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το πόρισμα της έρευνάς του, ο κ. Πολυβίου απάντησε πως «αν το ολοκληρώσω μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, θα είναι καλό».

«Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό και δύσκολο έργο», δήλωσε στη συνέχεια, «και είναι λάθος να προβαίνουμε σε δηλώσεις που προκαταλαμβάνουν τις καταστάσεις. Δεν είμαι εδώ ως ανακριτής, αλλά ως Επίτροπος Διερεύνησης κάποιου τραγικού συμβάντος καθώς και των συνεπαγόμενων και άλλων ευθυνών που προκύπτουν».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπηκοότητα του Σύρου Ράμι Μακλούφ, ο κ. Πολυβίου διευκρίνισε ότι μπορεί να απευθυνθεί σε Υπουργεία για έγγραφα σχετικά με το αντικείμενο της έρευνάς του και δεν τον ενδιαφέρουν πολιτικά θέματα που δεν έχουν σχέση με αυτό που διερευνά. Καταλήγοντας, τόνισε ότι η έρευνα πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πολύ λίγες δηλώσεις, τουλάχιστον από μέρους του, ενώ ανέφερε πως το να τεθούν κάποια άτομα σε διαθέσιμότητα δεν είναι της δικής του δικαιοδοσίας.

Αρχή