19/7/11

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό

19/07/2011

Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών
 



, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, στην αρχή της συνάντησης, βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στον λαό της Κύπρου για τους ανθρώπους που χάθηκαν την 11η Ιουλίου και για τις τραγικές επιπτώσεις που επήλθαν από την έκρηξη. «Εκφράσαμε, επίσης, την ικανοποίησή μας στους δύο ηγέτες για τις διευθετήσεις που έγιναν για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τον βορρά στον νότο, και ελπίζουμε ότι ο κυπριακός λαός κατανοεί το θετικό μήνυμα που στέλνεται με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία», συμπλήρωσε ο κ. Ντάουνερ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε ότι οι ηγέτες συζήτησαν εκτεταμένα το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί τώρα, σε συνέχεια της συνάντησης στη Γενεύη. Συμφωνήθηκε μια σειρά ολοήμερων συναντήσεων, πρόσθεσε, οι οποίες θα αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα, στις 25 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν την 21η Οκτωβρίου. Θα υπάρξουν συνολικά 19 ολοήμερες συναντήσεις εντατικών διαπραγματεύσεων οι οποίες θα καλύψουν όλα τα κεφάλαια, όλα τα θεμελιώδη ζητήματα που αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων, σημείωσε. Συμφώνησαν σε όλα αυτά, συμφώνησαν στις ημερομηνίες μέχρι την 21η Οκτωβρίου, επομένως το πρόγραμμα έχει καθοριστεί και θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα, κατέληξε ο κ. Ντάουνερ.

Στη συνέχεια, ο κ. Ντάουνερ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα γίνει η πρώτη ολοήμερη συνάντηση και πόσες φόρες την εβδομάδα θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την 25η Ιουλίου και διευκρίνισε ότι οι εν λόγω συναντήσεις θα είναι ολοήμερες και θα καλύψουν όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων από τώρα μέχρι την 21η Οκτωβρίου.

Κληθείς να διευκρινίσει πόσο συχνά θα γίνονται αυτές οι συναντήσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτές θα πραγματοποιούνται σχεδόν πάντα δύο φορές την εβδομάδα, με εξαίρεση τη διακοπή μιας εβδομάδας τον Σεπτέμβριο, λόγω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καθώς και δεκαπενθήμερη διακοπή από τις 7 μέχρι τις 21 Αυγούστου.

Ερωτηθείς αν οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και της έκρηξης, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι υπήρξε μια σύντομη συζήτηση γι’ αυτό το θέμα στην αρχή της συνάντησης σε ιδιαίτερα θετική ατμόσφαιρα. Ο κ. Έρογλου εξέφρασε φυσικά τα συλλυπητήριά του ενώ στη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών διατυπώθηκε η ικανοποίησή τους για τις διευθετήσεις που έγιναν σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα και για το ότι το θέμα έτυχε κατάλληλου και ευαίσθητου χειρισμού, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η συνάντηση της 25ης Ιουλίου θα αρχίσει στις 10 π.μ. και ότι οι ημερομηνίες των συναντήσεων θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το ποιο κεφάλαιο θα συζητηθεί πρώτο, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση επ’ αυτού, ωστόσο σημείωσε ότι είναι πιθανόν να αρχίσουν με τη συζήτηση του θέματος της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών και πρόσθεσε ότι αναμένει ότι θα συζητήσουν αυτό το συγκεκριμένο κεφάλαιο κατά τις πρώτες τέσσερις συναντήσεις.