13/7/11

Κοινή Σύσκεψη των Υπουργείων Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Υγείας με θέμα την ασφάλεια τροφίμων στην περιοχή Βασιλικού-Ζυγίου
13/07/2011





Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Ηλιάδης, προήδρευσε σήμερα ευρείας υπηρεσιακής σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, η Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου, εκπρόσωποι των Τμημάτων Γεωργίας, Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Υγειονομικών Υπηρεσιών και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια τροφίμων μετά την έκρηξη στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

Για καθαρά προληπτικούς λόγους και μέχρι εκδόσεως των αποτελεσμάτων των αναλύσεων δειγμάτων φυτών, εδάφους και νερού που λήφθηκαν από την περιοχή και τα οποία αναμένονται μέχρι την Τρίτη 19 Ιουλίου, αποφασίστηκε όπως ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα σε ακτίνα 3 χλμ από το σημείο έκρηξης:

· Αποφυγή συγκομιδής και διοχέτευσης στην αγορά φρούτων και λαχανικών τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη 19 Ιουλίου. Για τον σκοπό αυτό κλιμάκιο λειτουργών του Τμήματος Γεωργίας και των Υγειονομικών Υπηρεσιών άρχισαν ήδη να ενημερώνουν σχετικά τους εμπλεκόμενους γεωργούς.
· Αποφυγή παροχής στα ζώα φρέσκων κτηνοτροφικών φυτών (τριφύλλι, σόργο, αραβόσιτο). Για σκοπούς διατροφής των ζώων να χρησιμοποιείται σανός από υπόστεγα ή από άλλους προφυλαγμένους χώρους.
· Το αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα από μονάδες της περιοχής θα καταβληθεί προσπάθεια να χρησιμοποιείται μόνο για παραγωγή χαλλουμιών τα οποία θα δεσμευτούν μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των σχετικών αναλύσεων.
· Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες θα συνεχίσουν τους ελέγχους τους στην περιοχή και θα λάβουν και άλλα δείγματα προς εξέταση.
· Θα γίνει σύσταση προς τους κτηνοτρόφους να αποφύγουν τη σφαγή ζώων κρεατοπαραγωγής τουλάχιστο μέχρι την προσεχή Τρίτη 19 Ιουλίου.
· Θα γίνει, επίσης, δειγματοληπτικός έλεγχος των νερών του υδροφορέα της περιοχής.

Οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και συντονισμένα την κατάσταση, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα για διασφάλιση της δημόσιας υγείας.