11/7/11

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος
11/07/2011
Επιβάλλεται εξοικονόμηση τώρα

Είναι βαρύ το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και τραυματίες λόγω των τραγικών γεγονότων στη ναυτική βάση στο Ζύγι.



Επιπλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ακόμη ένα σοβαρότατο πρόβλημα με την παραγωγή ηλεκτρισμού αφού οι δύο εγκαταστάσεις σε Βασιλικό και Μονή έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τη Δεκέλεια δεν αρκεί φυσικά για την ηλεκτροδότηση όλης της Κύπρου και γι’ αυτό τον λόγο γίνονται και περικοπές σε ορισμένες περιοχές αλλά και σε μονάδες αφαλάτωσης οπόταν πρέπει να προσέξουμε και την κατανάλωση νερού.

Να μην ξεχνούμε ότι η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρισμού συμβαίνει το μεσημέρι των καλοκαιρινών μηνών λόγω των κλιματιστικών.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι μας να μειώσουμε δραστικά από τώρα και για τις επόμενες εβδομάδες την κατανάλωση ηλεκτρισμού για να μπορέσει η χώρα να λειτουργήσει.

1) Σβήστε το φωτισμό και αξιοποιήστε όσο πιο πολύ γίνεται τον φυσικό φωτισμό από τα παράθυρα και ανοίγματα του κτηρίου.
2) Δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούν όλα τα κλιματιστικά. Κρατείστε σε λειτουργία μόνο τον ελάχιστο αριθμό και ρυθμίστε τα σε 23 ή 24 βαθμούς κελσίου για ελάχιστη κατανάλωση.
3) Τα βράδια ανοίξτε τα παράθυρα και πόρτες για να μειωθεί η θερμοκρασία του κτηρίου, ούτως ώστε η επόμενη μέρα να βρει το κτήριο όσο πιο κρύο γίνεται.
4) Πλυντήρια πιάτων και ρούχων θα πρέπει να μπαίνουν σε λειτουργία όσο πιο αργά το βράδυ γίνεται ή και πολύ γρήγορα το πρωί.
5) Μην αφήνετε καμιά συσκευή στην αναμονή (standby) γιατί η κατανάλωση ενέργειας τους αθροιστικά είναι πολύ μεγάλη.

Τα πιο πάνω είναι άμεσα πρακτικά μέτρα, όμως θα πρέπει να γίνουν ορισμένα έργα στο κτήριο όσο πιο σύντομα γίνεται:

Διώξτε πίσω τον ήλιο
Αν δεν έχετε κάνει θερμομόνωση, το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να βάψετε την οροφή σας, αν είναι επίπεδη (ταράτσα) με ασημομπογιά.

Υπάρχουν επίσης παράθυρα που ανακλούν πίσω ένα ποσοστό της ακτινοβολίας ή ακόμη και αυτοκόλλητα.

Απαγορεύεται η είσοδος
Το καλοκαίρι έξω η θερμοκρασία είναι ψηλή, ο αέρας ζεστός και ο ήλιος καίει. Για να προστατεύσουμε το εσωτερικό του σπιτιού θα πρέπει να εμποδίσουμε τη θερμοκρασία και τον ήλιο να εισέλθουν στο σπίτι.

Η εξωτερική ζέστη μεταφέρεται στο εσωτερικό του σπιτιού από τους τοίχους και την οροφή. Η καλύτερη προστασία είναι η εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης σε τοίχους και οροφή. Υπάρχουν πολλές επιλογές και θα πρέπει να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σας και υπόψη ότι το κράτος προσφέρει επιχορήγηση.

Για να εμποδίσουμε τον ήλιο να μπαίνει από τα παράθυρα θα πρέπει να τοποθετηθεί εξωτερική σκίαση. Αυτό γίνεται με τέντες, κάθετη εξωτερική σκίαση ακόμη και με φυτά και δέντρα. Τα αναρριχώμενα φυτά (π.χ. βουκεμβίλιες) προστατεύουν την τοιχοποιία από τον ήλιο. Τα φυλλοβόλα δέντρα, στρατηγικά τοποθετημένα ούτως ώστε να δίνουν σκιά στα παράθυρα και τοίχους το καλοκαίρι και να αφήνουν τον ήλιο να περνά τον χειμώνα, είναι επίσης ένα από τα πιο ωραία μέτρα.

Εχθρός από μέσα;

Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες δεν είναι αποδοτικοί και καταναλώνουν πολύ ηλεκτρισμό ο οποίος μετατρέπεται σε θερμότητα παρά σε φως. Θα πρέπει να αλλαχθούν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Για περισσότερη βοήθεια μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ενεργειακό γραφείο Κυπρίων Πολιτών στο 22667716.

Οι μέρες που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολες και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Γίνεται επίσης έκκληση σε καταστήματα και εταιρείες που προσφέρουν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας να προχωρήσουν με ελκυστικές προσφορές για το κοινό.