11/7/11

Ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου

11/07/2011
Μέτρα για άμεση αντιμετώπιση της επάρκειας σε ηλεκτρισμό



Μετά την τραγωδία που περνά η Κύπρος αυτές τις ώρες, ως αποτέλεσμα της έκρηξης που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) επιθυμεί να εκφράσει τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και να επιβεβαιώσει τις αρχικές εκτιμήσεις για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού. Ο Σταθμός έχει υποστεί αρκετές καταστροφές και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η επαναφορά του ή μέρους του σε λειτουργήσιμη κατάσταση θα απαιτήσει αρκετό χρόνο. Οι δυο εναπομείναντες Ηλεκτροπαραγωγοί Σταθμοί Δεκέλειας και Μονής δύνανται να καλύψουν μόνο μέρος της καλοκαιρινής ζήτησης.

Γι’αυτό η ΡΑΕΚ, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας που καθορίζει ο νόμος για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην επάρκεια ηλεκτρισμού στη Δημοκρατία (άρθρα 24 και 42 του νόμου 122(Ι)/2003) προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς για αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα της κατάστασης που δημιουργήθηκε.

Στο πλαίσιο της μερικής αλλά άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος, η ΡΑΕΚ καλεί όλους τους κατόχους ηλεκτρογεννητριών, οιασδήποτε ισχύος, να τις θέσουν και διατηρούν σε λειτουργία, είτε παρέχεται ρεύμα στην περιοχή τους είτε όχι. Οι ηλεκτρογεννήτριες θα τίθενται σε λειτουργία για μερική ή συνολική κάλυψη των αναγκών στα υποστατικά των κατόχων. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη συστηματική κάλυψη των αναγκών τους στα απαιτούμενα καύσιμα. Η έκκληση αυτή απευθύνεται σε όλους τους κατόχους ηλεκτρογεννητριών, περιλαμβανομένων νοσοκομείων, εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, υπεραγορών, ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι και γεννητριών μικρού μεγέθους. Παράλληλα, παρακαλούνται όλοι οι καταναλωτές να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής.