11/7/11


Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου
11/07/2011





Στους 12 ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σημειώνοντας ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς έθεσαν στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας της παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν αποδεκτές.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Το Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία για να αξιολογήσει την κατάσταση που έχει προκληθεί από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί. Η έκρηξη σημειώθηκε στο υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από την Κυπριακή Δημοκρατία από ιρανικό πλοίο που βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και είχε προορισμό τη Συρία. Η Κυπριακή Δημοκρατία ενήργησε στη βάση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε συνεννόηση με τον διεθνή Οργανισμό. Η φύλαξη του υλικού είχε ανατεθεί στην Εθνική Φρουρά.

Από την ισχυρή έκρηξη σημειώθηκαν θύματα καθώς και τεράστιες καταστροφές. Υπάρχουν 12 νεκροί και 62 τραυματίες. Οι 50 τραυματίες έτυχαν των πρώτων βοηθειών και απολύθηκαν. Από τους υπόλοιπους 12 οι οποίοι νοσηλεύονται, οι δύο είναι πολύ σοβαρά.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος κ. Πέτρος Τσαλικίδης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, έθεσαν την παραίτησή τους στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος τις απεδέχθη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τόσο τον Υπουργό Άμυνας όσο και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την αντικατάστασή τους.

Τα αρμόδια Υπουργεία και οι Υπηρεσίες του κράτους έχουν κινητοποιηθεί για αντιμετώπιση της κατάστασης, για καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών και για ανάληψη περαιτέρω ενεργειών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης για την κατάσταση αναφορικά με τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού και πήρε αποφάσεις για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλούνται σχετικά με τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Κυβέρνηση καλεί όλο τον κόσμο να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών. Η Κυβέρνηση εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τα βαθιά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η Κυβέρνηση κηρύσσει τριήμερο πένθος για σήμερα, αύριο και την Τετάρτη, και οι σημαίες στα δημόσια κτήρια θα κυματίζουν μεσίστιες.

Όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις αναβάλλονται λόγω του πένθους. Οι κηδείες των νεκρών θα γίνουν δημοσία δαπάνη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν ερωτηματικά για το πώς αυτά τα πυρομαχικά είχαν μείνει εκεί, δεν είχαν τις απαραίτητες συνθήκες φύλαξης και ερωτηθείς αν ο Διοικητής της Βάσης είχε γραπτώς ενημερώσει τις αρμόδιες Υπηρεσίες για τον κίνδυνο που διέτρεχε η περιοχή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πρέπει να πω ότι ήδη γίνεται διερεύνηση στον χώρο και εκτός χώρου με ευθύνη της Αστυνομίας σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, ενώ έχει αποφασιστεί και η μετάκληση εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό. Να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν και αναφορικά με τη φύλαξη του υλικού και για το πώς καταλήξαμε σε αυτή την τραγωδία».

Ερωτηθείς αν υπήρχαν προειδοποιήσεις και εγγράφως για την επικινδυνότητα του υλικού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό για το οποίο μπορώ να πω είναι ότι την περασμένη βδομάδα έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας για το θέμα και ότι είχε γίνει και επί τόπου έρευνα στον συγκεκριμένο χώρο την επόμενη μέρα και είχαν ληφθεί και κάποιες αποφάσεις αναφορικά με την προστασία του υλικού οι οποίες δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης χρόνου».

Σε ερώτηση αν στη σύσκεψη έγιναν επισημάνσεις από τον Διοικητή της Βάσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είχαν γίνει διάφορες επισημάνσεις, όμως, τούτη την ώρα δεν είμαι σε θέση να πω περισσότερα πράγματα. Όπως έχω πει, θα διερευνηθούν τα πάντα αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν την τραγωδία».

Κληθείς να αναφερθεί στις πρώτες εκτιμήσεις για το τι προκάλεσε την έκρηξη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κάποιες πρώτες εκτιμήσεις υπάρχουν αλλά δεν θα βιαστούμε για να πούμε οτιδήποτε, πρέπει πρώτα να διερευνηθούν τα πράγματα για να μπορούμε υπεύθυνα και σοβαρά να αναφερθούμε επί των συγκεκριμένων ζητημάτων. Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις και την κρίση που έχει δημιουργηθεί με τη μεγάλη έκρηξη. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είναι στιγμές πένθους διότι αν οι ζημιές αποκαθίστανται, τη ζωή κανείς δεν μπορεί να τη φέρει πίσω και το πρώτο και μεγάλο κακό σε σχέση με την τραγωδία είναι το γεγονός ότι είχαμε θύματα, είχαμε 12 νεκρούς, όπως έχω πει. Θέλω ξανά να εκφράσω τη θλίψη και τα βαθιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

Σε ερώτηση αν διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα ή αποκλείεται αυτό της δολιοφθοράς, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θα πρέπει όλοι με την υπεύθυνή μας στάση να μην δημιουργούμε συνθήκες είτε φόβου είτε πανικού στον κόσμο. Εκ πρώτης όψεως αποκλείεται το σενάριο της δολιοφθοράς και επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, και πολιτική ηγεσία και ΜΜΕ, έτσι ώστε να μην διασπείρονται διάφορες φήμες που τελικά και πανικό δημιουργούν και επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης και ερωτηθείς πότε υπολογίζει η Κυβέρνηση ότι θα αποκατασταθούν αυτές οι ζημιές, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ήδη έγινε μια πρώτη αξιολόγηση, συζήτηση σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο που είναι ο Υπουργός Εμπορίου αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχει μια συνεχής επαφή με την ΑΗΚ και έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις και υπάρχει αυτή η συνεργασία με την ΑΗΚ έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα προβλήματα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε πολύ περισσότερα πράγματα αναφορικά με αυτό το θέμα».

Ερωτηθείς αν θα φέρουμε πλωτές μονάδες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχουν διάφορα πράγματα τα οποία θα τα πούμε».

Σε ερώτηση αν αυτά θα λύσουν τα προβλήματα εντός των ημερών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, μεσούσης κιόλας της τουριστικής περιόδου, έτσι ώστε να υπάρχει η λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία και στον κόσμο. Όμως επαναλαμβάνω ότι αυτά τα ζητήματα τα χειριζόμαστε τούτη την ώρα, ειδικά όμως σήμερα, που είναι μέρα πένθους, θα πρέπει πρώτα από όλα να συμπαρασταθούμε στις οικογένειες των θυμάτων και να δείξουμε ότι μπορούμε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και αυτές τις τραγωδίες που μας πλήττουν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είχε γίνει αυτοψία στον χώρο και ο κίνδυνος ήταν γνωστός και ερωτηθείς γιατί δεν μετακινήθηκαν οι στρατιώτες από τον χώρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όλα αυτά τα ζητήματα θα διερευνηθούν - διότι και σε εμάς κατά τη διάρκεια της ημέρας ήρθαν σε γνώση μας - θα καταγραφούν και θα ελεχθούν σε βάθος».

Σε ερώτηση αν όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν γνωστό ότι υπήρχε αυτός ο κίνδυνος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έγινε αυτή η συγκεκριμένη σύσκεψη και λήφθηκαν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις από τους άμεσα υπεύθυνους και άμεσα αρμόδιους αναφορικά με το θέμα της φύλαξης του συγκεκριμένου υλικού. Το θέμα το χειρίζονταν οι αρμόδιοι».

Ερωτηθείς αν υπήρχαν Ελλαδίτες στα θύματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τα θύματα είναι Κύπριοι, αλλά δεν θα υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες και είναι κατανοητό το γιατί. Να τονίσω ότι δεν υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι για εκρήξεις ή για οτιδήποτε άλλο, διότι ακούστηκε και αυτό κατά τη διάρκεια της μέρας και δημιουργήθηκε ένας αχρείαστος πανικός και ένας φόβος. Όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, ελέγχουν κάθε τι που μπορούν να ελέγξουν και παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει».

Ερωτηθείς για το ύψος της ζημιάς που έχει προκληθεί ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχουν τεράστιες καταστροφές, αυτά είναι για το μετά».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν άτομα που αγνοούνται, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτά είναι ευαίσθητα ζητήματα. Πρέπει να γίνει επικοινωνία με τους συγγενείς των θυμάτων, δεν θα ήταν σωστό να συζητήσουμε περαιτέρω για αυτό το ζήτημα», κατέληξε.