10/7/11

Εκτός κειμένου αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ομιλία του στην κηδεία λειψάνων του Ευέλθοντα Ιωαννίδη
10/07/2011





Τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του Γενικού Γραμματέα εμμένουν στην επαναβεβαίωση της δέσμευσης και των δύο κοινοτήτων στη λύση η οποία καθορίζεται στο ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας με ξεκάθαρο τρόπο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει την προπαγάνδα στην οποία επιδίδεται για να συγκαλύψει τις ευθύνες της για το χάσιμο χρόνου, ενώ σε ό,τι αφορά στη σχετική αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ για τη διεθνή διάσκεψη, στη δήλωση του στις 7 Ιουλίου, είπε ότι οι παρερμηνείες δεν επιτρέπονται.

Σε εκτός κειμένου αναφορές κατά την ομιλία του στην κηδεία λειψάνων του Ευέλθοντα Ιωαννίδη, στα Κάτω Πολεμίδια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στη συμφωνηθείσα βάση λύσης του Κυπριακού είπε ότι «αυτό έχει τονίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ και στις τρεις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του ίδιου, εμού και του κ. ΄Ερογλου. Αυτή είναι η πραγματικότητα: τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του ΓΓ εμμένουν στην επαναβεβαίωση της δέσμευσης και των δύο κοινοτήτων στη λύση, η οποία καθορίζεται στο ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας με ξεκάθαρο τρόπο.

Εμείς, βεβαίως, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας και να μην τονίσουμε ότι αγωνιζόμαστε για μια τέτοια λύση. Δυστυχώς, η τουρκοκυπριακή πλευρά δια στόματος του κ. ΄Ερογλου, μπορεί ενώπιον του ΓΓ τυπικά να λέει ότι δεσμεύεται, όμως, σε ό,τι αφορά στη συμφωνία και το ανακοινωθέν της 1ης Ιουλίου 2008, το οποίο εξεδόθη από τον κ. Ταλάτ και εμένα, ο κ. ΄Ερογλου δεν προσφέρει την αναγνώρισή του και αυτό το ανακοινωθέν προβλέπει για μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Είναι το δεύτερο μέρος της διάταξης του κειμένου του ψηφίσματος 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Αναφερόμενος στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι η βάση που ο ΟΗΕ συνεχίζει να υποστηρίζει. Είναι η βάση στην οποία έχουν συμφωνήσει και οι δύο κοινότητες μέσω του κ. Ταλάτ και εμού και που ο ΟΗΕ συνεχίζει να υποστηρίζει. Ο ΓΓ και στις τρεις συναντήσεις έκανε ξεκάθαρο ότι αυτή είναι η βάση, διαφορετικά δεν υπάρχει νόημα να συνομιλούμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή «αυτή η προσπάθεια να δώσει τα ποθούμενα αποτελέσματα εφόσον και η τουρκοκυπριακή πλευρά εφόσον και ο κ. ΄Ερογλου θα καθίσει στο τραπέζι πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνομιλήσει, διότι ως τώρα δεν διεξάγονται τέτοιου είδους συνομιλίες. Αυτό είναι όρος απαράβατος για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Βέβαια για να υπάρξει αποτέλεσμα χρειάζεται ο κ. Ερντογάν, ο κ. Νταβούτογλου, ο κ. Γκιουλ – η ηγεσία της Τουρκίας - να τερματίσουν την έντεχνη προπαγάνδα επίρριψης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά για μη λύση στο Κυπριακό. Θέλουν με αυτό τον τρόπο να συγκαλύψουν το χάσιμο χρόνου, υπαίτιοι του οποίου είναι οι ίδιοι. Θέλουν να ρίχνουν ευθύνη στη δική μας πλευρά την ώρα που καμιά ευθύνη δεν φέρει για τη μη αποτελεσματικότητα μέχρι τώρα των συνομιλιών, ιδιαίτερα του κ. ΄Ερογλου».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης υπογράμμισε ότι «πάγια θέση μας είναι ότι διεθνής διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί μόνο όταν οι δύο πλευρές φτάσουν σε ακτίνα συμφωνίας, με συγκεκριμένη σύνθεση και στόχο, όπως η πρόταση μας κατατέθηκε και αναλύθηκε στο γνωστό ‘τρίπτυχο’ των προτάσεών μας. Επί της ουσίας αυτή τη θέση διατυπώνει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη δήλωσή του», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «οι παρερμηνείες δεν επιτρέπονται».