8/7/11

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στη συναυλία της Μητροπολιτικής Χορωδίας Νέων, στο Προεδρικό Μέγαρο
08/07/2011







Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο και στην Κύπρο τους συντελεστές της αποψινής μουσικής παράστασης. Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της και μας έδωσαν τη χαρά να φιλοξενούμε στο νησί μας την Αρχιεπισκοπική Χορωδία Νέων. Είναι επίσης ξεχωριστή η χαρά μας που έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην Κύπρο τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο με πρωτοβουλία του οποίου συστάθηκε το 2001 η Αρχιεπισκοπική Χορωδία Νέων.

Το πρωτοποριακό αυτό μουσικό σύνολο συνέβαλε τόσο στην καλλιέργεια του μουσικού ταλέντου των μελών του όσο και στη γενικότερη προσπάθεια των αποδήμων μας για προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για την επίτευξη αυτού του δύσκολου έργου εργάστηκαν σκληρά και με συνέπεια οι πρώτοι απόδημοι Έλληνες και Κύπριοι, αφού γνώριζαν πως τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους θα διατηρούσαν την ταυτότητά τους, μέσα από την παροχή ολοκληρωμένης παιδείας που να διαφυλάττει την ελληνική γλώσσα, την ιστορία, τη θρησκεία, τη διατήρηση των εθίμων μας. Το έργο αυτό σήμερα έχει σε ένα σημαντικό βαθμό επιτευχθεί, παρόλο που οι αντιξοότητες της τότε εποχής ήταν πολλές. Εξαιρετικά σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμβολή της Εκκλησίας. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η Χορωδία Νέων που έχει πραγματοποιήσει πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια παρουσιάζοντας άρτια μουσικά προγράμματα.

Απόψε τα παιδιά θα μας οδηγήσουν σε ένα μουσικό ταξίδι με αγαπημένες μελωδίες του Θεοδωράκη, του Χατζηδάκη, του Τόκα, του Κουγιουμτζή καθώς και άλλων εκλεκτών Ελλήνων, Κυπρίων και ξένων δημιουργών. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τη νέα γενιά να επιδιώκει να μιλήσει μέσα από τη μουσική, μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση από αυτούς τους πνευματικούς ανθρώπους της τέχνης.

Η πραγματοποίηση της αποψινής συναυλίας είναι ξεχωριστής σημασίας αφού τα έσοδα θα διατεθούν για τον ευγενή σκοπό της ενίσχυσης του Ταμείου Υποτροφιών της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών της Κύπρου. Τα παιδιά που εντάσσονται στο Σχέδιο Βοήθειας είναι παιδιά εγκλωβισμένων ή εκτοπισμένων οικογενειών ή παιδιά οικογενειών με διάφορα προβλήματα, οι περισσότερες από τις οποίες βοηθούνται με δημόσιο βοήθημα.

Η Επιτροπή, εκτός από την οικονομική στήριξη, προσπάθησε να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών καθιερώνοντας ετήσιες εκδρομές σε κατασκηνώσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους ειδικούς προορισμούς, όπως το Disneyworld στο Orlando των Ηνωμένων Πολιτειών, και από φέτος στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Μέσα στα πλαίσια επέκτασης της κοινωνικής προσφοράς προς τα παιδιά του Σχεδίου, η Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει την ίδρυση Θεσμού Υποτροφιών. Για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων η Επιτροπή απευθύνθηκε σε διάφορους οργανισμούς και επιχειρηματίες με γνωστή κοινωνική προσφορά καθώς και στο Cyprus Children’s Fund των Ηνωμένων Πολιτειών. Απευθύνθηκε επίσης σε δημόσια/ιδιωτικά πανεπιστήμια, κολέγια και επαγγελματικές σχολές με την προσδοκία να προσφέρουν στα παιδιά του Σχεδίου μείωση διδάκτρων, πλήρη ή/και μερική υποτροφία ή ακόμη και την εισαγωγή τους, εάν ενδείκνυται, με ειδικά κριτήρια.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα αυτό υπήρξε άμεση και γενναιόδωρη και θα ήθελα να απευθύνω εγκάρδιες ευχαριστίες προς όλους όσοι πίστεψαν στον θεσμό αυτό και πρόσφεραν τη βοήθεια και την αγάπη τους. Είμαι βέβαιη ότι, και με τη δική σας βοήθεια και συμπαράσταση, θα συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε την οικονομική ενίσχυση που χρειάζονται για ανώτερη μόρφωση, για βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο της δικής τους όσο και των οικογενειών τους.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πανίκο Παπανικολάου που είχε και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτής της βραδιάς καθώς επίσης όλους τους χορηγούς που βοήθησαν στην πραγματοποίησή της. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω το ζεύγος Καλοειδή για το ευάρεστο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί. Η ανιδιοτελής προσφορά του Δημήτρη και της Γεωργίας Καλοειδή, που αποτελεί στάση ζωής, ανεβάζει το επίπεδο της κοινωνικής αλληλεγγύης και εκτιμάται στο σύνολό της.

Δεν θα παραλείψω να ευχαριστήσω τη Διευθύντρια της Χορωδίας κα Μαρία Κολέβα και τους πρωταγωνιστές, τα παιδιά της Αρχιεπισκοπικής Χορωδίας Νέων, που ταξίδεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να μας παρασύρουν απόψε σε αγαπημένα μουσικά μονοπάτια.

Αρχή