8/6/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Ντάουνερ
08/06/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Είχα μια καλή συνομιλία με τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώραν τις τελευταίες βδομάδες. Τις παρακολουθώ εξαιρετικά στενά. Συζητήσαμε και για τη συνάντηση των δύο ηγετών στις 7 Ιουλίου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και σε αυτό το στάδιο θέλουμε τις απόψεις των δύο πλευρών για το πώς θέλουν να προχωρήσει η συνάντηση. Ο Γενικός Γραμματέας έχει τις δικές του απόψεις, αλλά θέλουμε να μιλήσουμε και στις δύο πλευρές γι’ αυτό».

Πρόσθεσε ότι «οι συζητήσεις μας αφορούν τις συγκλίσεις που έγιναν και αυτές οι συζητήσεις ήταν αρκετά υποσχόμενες και προσβλέπουμε στις 7 Ιουλίου και στο πώς θα κάνουμε επιτυχή τη συνάντηση της 7ης Ιουλίου».

Ερωτηθείς ποια θα είναι η ατζέντα της συνάντησης της 7ης Ιουλίου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι πρόωρο να υπάρξει ατζέντα, προσθέτοντας ότι «ακόμη πρέπει να δούμε πού πάνε οι ηγέτες σε σχέση με τις συνομιλίες στα θέματα που έχουν τώρα ενώπιον τους. Επίσης πρέπει να μιλήσουμε με τις δύο πλευρές και να καταλάβουμε καλά το πώς μπορεί να πετύχει η συνάντηση. Είχαμε κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη, αλλά θα τα δούμε αυτά εντός του μήνα».

Σε ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο δράσης για τη συνάντηση της 7ης Ιουλίου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «είναι πρόωρο για να υπάρχει σχέδιο δράσης, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με τις δυο πλευρές, να δούμε πώς αισθάνονται άνετα -διότι στο τέλος της ημέρας είναι δικές τους οι διαπραγματεύσεις και πρέπει να αισθάνονται άνετα για το πώς προχωρούν -αλλά από την άλλη πλευρά χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά, διότι μετά οι συνομιλίες θα συνεχίζονται για εκατό χρόνια. Πρέπει να βρούμε τρόπο να προχωρήσουμε».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «η 7η Ιουλίου είναι πολύ σημαντική συνάντηση», προσθέτοντας ότι «όλοι γνωρίζουν ποια είναι τα θέματα. Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά τώρα ποιες είναι οι διαφωνίες τους, εξέτασαν όλα τα θέματα και έχουν καθαρή εικόνα για τις θέσεις η μια της άλλης. Ακόμη βρίσκουν γεφυρωτικές προτάσεις από καιρό σε καιρό. Πρόσφατα οι Ελληνοκύπριοι έκαναν γεφυρωτική πρόταση και οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό».

Ερωτηθείς αν είναι πιθανόν να εξευρεθεί λύση πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «φυσικά είναι πιθανόν, αλλά το αν θα γίνει αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς». Πρόσθεσε ότι «κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί αυτό και οι δύο πλευρές και οι δύο ηγέτες είπαν ότι θα ήθελαν μια συμφωνία πριν την προεδρία».

Σε ερώτηση τι να αναμένουμε από τη συνάντηση της 7ης Ιουλίου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι γενικά «αναμένουμε ένα καθαρό τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Προς το παρόν ακούμε τις απόψεις τους για το πώς θα γίνει αυτό».

Πρόσθεσε ότι «προσβλέπουμε στο να συνεχίσουν τη διαδικασία και ταυτόχρονα θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι έχουν ένα σχέδιο για το πώς προχωρούν». Είπε ακόμη ότι η συνάντηση της 7ης Ιουλίου «ελπίζουμε να είναι πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική αλλά πέραν από τη συνάντηση και το τι θα γίνει μετά, θέλουμε να δούμε ότι θα εφαρμόσουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς προχωρούν».

Είπε επίσης ότι «για τη συνάντηση θα κάνουμε εισηγήσεις που θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που έχουμε με τις δύο πλευρές, αλλά είναι θέμα του Γενικού Γραμματέα το πώς θα χειριστεί τη συνάντηση».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης διεθνούς διάσκεψης, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέστησε πολύ σαφές ότι οι εσωτερικές πτυχές θα πρέπει να τύχουν χειρισμού πριν γίνει η διεθνής διάσκεψη. Δεν νομίζω ότι μια διεθνής διάσκεψη θα γίνει πολύ σύντομα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει μια πιο ευρεία οπτική για τη διεθνή διάσκεψη». Όμως, είπε, τώρα «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη συνάντηση της 7ης Ιουλίου».

Τέλος, ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών την ερχόμενη βδομάδα, ενώ σήμερα το απόγευμα ο ίδιος θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου.