8/6/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στα εγκαίνια του νέου γραφείου της Orthodoxou Τravel & Τours Ltd στη Λευκωσία

08/06/2011






Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια του νέου γραφείου της εταιρείας Orthodoxou Group of Companies Ltd. Η εταιρεία, που για πάνω από 15 χρόνια διακρίνεται για τον επαγγελματισμό της, ιδρύθηκε από έναν άνθρωπο με όραμα, τον Αντώνη Ορθοδόξου, ο οποίος δειλά-δειλά, αλλά φιλόδοξα, ξεκίνησε με ένα γραφείο στο χωριό Ξυλοφάγου. Στο τέλος, κατάφερε να δημιουργήσει τη σημερινή εταιρεία που ευημερεί και αναπτύσσεται. Του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και κάθε επιτυχία στο φιλόδοξο και παραγωγικό έργο του.

Το νέο γραφείο Orthodoxou Travel & Tours, που εγκαινιάζουμε σήμερα, θα συμβάλει σίγουρα στην περαιτέρω προώθηση του τουρισμού μας, εξυπηρετώντας τόσο τους ξένους όσο και τους Κύπριους τουρίστες. Άλλωστε, η Orthodoxou Travel & Tours δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα Βαλκανικές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγαλύτερες προοπτικές για τη χώρα μας, ενώ η συμβολή της, επίσης, στην τελική απόφαση για να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία ‘Blue Air’ από τη Ρουμανία, ήταν καθοριστική.

Για την Κύπρο μας, ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους άξονες της οικονομίας. Οι επαγγελματίες του τομέα καλούνται να επενδύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα για την ενίσχυση και την καθιέρωσή του ως ένας σημαντικός και αξιόλογος τουριστικός προορισμός.

Την περσινή χρονιά, η τουριστική οικονομία στάθηκε ακόμη μια φορά στο ύψος των προκλήσεων, παρά την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, και αυτό χάρη στις κοινές προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων, της Κυβέρνησης, του ΚΟΤ και φυσικά του ιδιωτικού τομέα.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω ενδεικτικά ότι παρά την πτώση της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, επιτεύχθηκαν αυξήσεις από σημαντικές αγορές, όπως η ρωσική που παρουσίασε σπουδαία αύξηση ύψους 50%, η γερμανική και η αγορά των σκανδιναβικών χωρών.
Για το 2011, οι μέχρι τώρα ενδείξεις καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν μια θετικότερη πορεία για τον κυπριακό τουρισμό, με το πρώτο τετράμηνο να καταγράφει μια αύξηση στις αφίξεις της τάξης του 17,6%. Δεν εφησυχάζουμε όμως και παρακολουθούμε συνεχώς και προσεκτικά την κατάσταση. Έχουμε σίγουρα δυσκολίες και προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε, αλλά, από την άλλη, διανοίγονται ευκαιρίες και προοπτικές που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα της χειμερινής περιόδου, στέλνει, βάσει των μέχρι σήμερα προκρατήσεων για το καλοκαίρι, βάσιμες υποσχέσεις για θετική ανατροπή. Ήδη για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου υπήρξε μια αύξηση στις αφίξεις 2,8%.

Όσον αφορά τη Ρωσία, η σπουδαία αυξητική δυναμική της, που ξεκίνησε το 2010, αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2011. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες θα υπάρξουν, για πρώτη φορά, νέες πτήσεις από οκτώ περιφερειακά αεροδρόμια της ρωσικής επικράτειας. Για το πρώτο τετράμηνο του 2011 καταγράφηκε μια εντυπωσιακή άνοδος στις αφίξεις της τάξης του 61,3%.

Ακόμη και για τη Γερμανία, που πλήγηκε από το κενό της Eurocypria, παρατηρείται μια ιδιαίτερα βελτιωμένη τάση κρατήσεων, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 28,5% το πρώτο τετράμηνο του έτους. Ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται και από άλλες αγορές. Χρειάζεται, όμως, συνεχής δουλειά και επαγρύπνηση.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η εφαρμογή δύο νέων Σχεδίων Κινήτρων για τις αερογραμμές, τα οποία εξήγγειλε πρόσφατα η Κυβέρνηση μετά τη συμφωνία με την Hermes Airports. Στόχος τους είναι η τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας μας και η περαιτέρω ανάπτυξή της.

Καλούμε, λοιπόν, όλο τον επιχειρηματικό κόσμο και, βέβαια, την Orthodoxou Τravel & Τours να συνεργαστούν με τις αερογραμμές ώστε να γίνει η σωστή αξιοποίηση των Σχεδίων.

Κλείνοντας, θέλω να σας συγχαρώ ξανά για τη νέα σας πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι αυτή μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα τον τουρισμό μας. Σας διαβεβαιώνω ότι, από την πλευρά μας θα επιδιώκουμε πάντα την καλύτερη συνεργασία.

Καλορίζικο το καινούργιο γραφείο και καλές δουλειές.