14/6/11

Αναμνηστική πλάκα εις μνήμην των Κυπρίων εθελοντών που συμμετείχαν στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο 1936-39, στη Μαδρίτη

14/06/2011





Τιμητική πλάκα τοποθετήθηκε στις 10 Ιουνίου, στο κοιμητήριο Fuencarral της Μαδρίτης εις μνήμην των Κυπρίων εθελοντών που έλαβαν μέρος στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1936 - 1939).

Η τοποθέτηση της πλάκας κατέστη εφικτή μετά από πολύμηνες προσπάθειες της Πρεσβείας και σε στενή συνεργασία με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Απογόνων Ισπανών Εξόριστων (Asociaciσn de Descendientes de Exilio Espaρol) κα Ludivina Garcia Arias και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φίλων των Διεθνών Ταξιαρχιών (Asociaciσn de Amigos de las Brigadas Internacionales) κ. Severiano Montero.

Στην πλάκα ανεγράφη τόσο στην ισπανική όσο και στη ελληνική το πιο κάτω κείμενο:
«Εις μνήμην των Κυπρίων εθελοντών που αγωνίσθηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Ισπανία».

Με βάση υπάρχουσες πληροφορίες, ο αριθμός των Κυπρίων που έχασαν τη ζωή τους στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο ανέρχεται γύρω στους 15. Σύμφωνα δε με στοιχεία που δημοσιεύονται στο βιβλίο “Spanish Thermopylae, Cypriot Volunteers in the Spanish Civil War, 1936-39’’, του Paul Philippou Strongos, η Κύπρος, σε σχέση με τον πληθυσμό της, είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Γαλλία με τη μεγαλύτερη συμμετοχή εθελοντών.