14/6/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Ντάουνερ

14/06/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια «συζητήσαμε για διάφορα θέματα όχι μόνο για τη συνάντηση στις 7 Ιουλίου, αλλά και για τις συνομιλίες» και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη, και σήμερα το απόγευμα και την Παρασκευή θα συναντηθούν οι σύμβουλοι, άρα ήταν σημαντικό να το συζητήσουμε αυτό και φυσικά μια σειρά άλλων θεμάτων, αλλά σίγουρα αγγίζουμε το ζήτημα της συνάντησης της 7ης Ιουλίου και όλοι εργάζονται πάνω στο πώς μπορεί να είναι επιτυχής και παραγωγική αυτή η συνάντηση και να βοηθήσει να χαραχθεί η μετέπειτα πορεία».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει τώρα καλύτερη εικόνα για το τι θέλουν οι δύο πλευρές, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Έχω μια αρκετά καλή εικόνα, έχω μιλήσει με τις δύο πλευρές αρκετές φορές για πολλά ζητήματα καθώς και για τη συνάντηση της Γενεύης και έχω μιλήσει και με τη Νέα Υόρκη και γνωρίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας προσδοκεί τη συνάντηση πολύ. Πολλά έχουν επενδυθεί στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο από τα Ηνωμένα Έθνη και δεν θέλουμε να πάει χαμένη αυτή η επένδυση. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η επένδυση θα αποφέρει καρπούς και οι διαπραγματεύσεις θα είναι επιτυχείς, γι’ αυτό η συνάντηση της 7ης Ιουλίου θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της διαδικασίας».

Ερωτηθείς αν στη συνάντηση της 7ης Ιουλίου στη Γενεύη τα Ηνωμένα Έθνη θα ζητήσουν από τους δύο ηγέτες να συσχετίσουν το εδαφικό με το περιουσιακό, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Δεν έχω κάτι να προσθέσω σε αυτά που είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις 26 Ιανουαρίου. Σε εκείνη τη συνάντηση έγινε συζήτηση για όλα τα κεφάλαια. Από την πλευρά του ΟΗΕ, πάντοτε συζητούμε όλα τα κεφάλαια, γι’ αυτό ας δούμε τι θα γίνει στη συνάντηση στη Γενεύη τον Ιούλιο και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις ανησυχίες που έχουν οι πλευρές σε εκείνη τη συνάντηση και ελπίζουμε να μπορέσουμε να χαράξουμε μια καλή πορεία προς τα εμπρός».

Ερωτηθείς εάν ήλθε η ώρα για οδικό χάρτη στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Πάντοτε είχαμε έναν οδικό χάρτη, αλλά η διαδικασία παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι ελπίζαμε, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά η διαδικασία δεν έχει σταματήσει ούτε έχει καταρρεύσει, και προχωρεί. Σαφώς θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτή θα είναι μια σημαντική συνάντηση, η συνάντηση της 7ης Ιουλίου. Δεν θα είναι το τέλος της διαδικασίας, αλλά θέλουμε να την καταστήσουμε μια σημαντική συνάντηση η οποία θα βοηθήσει ώστε να αναζωογονηθεί αυτή η διαπραγμάτευση».

Σε ερώτηση αν τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα τώρα μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Αυτό εναπόκειται στις πλευρές. Υπήρξε ισχυρισμός ότι θα ήταν πιο εύκολα μετά τις εκλογές εδώ στην Κύπρο, που ήταν στις 22 Μαΐου, και μετά τις εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή. Έγιναν, τέλειωσαν, γνωρίζουμε τα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν άλλες εκλογές, δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες για εκλογές, δεν υπάρχουν εθνικές εκλογές οπουδήποτε εδώ γύρω μας ή στον ορίζοντα στο προσεχές μέλλον, γι’ αυτό έχουμε πεδίο ελεύθερο από εκλογές από τώρα και στο εξής».

Ερωτηθείς, τέλος, αν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συμφωνήσουν σε σχέδιο δράσης στη Γενεύη, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Ας περιμένουμε μέχρι να γίνει η συνάντηση. Θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσιογραφική διάσκεψη στο τέλος της συνάντησης. Όλοι εργάζονται, και στον ΟΗΕ μέσω εμένα, και άλλοι στη Νέα Υόρκη, και οι δύο πλευρές εδώ στην Κύπρο για να διασφαλίσουμε ότι η συνάντηση της Γενεύης θα είναι επιτυχής. Αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, γι’ αυτό δεν μπορώ να απαντήσω».