22/6/11


Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Ανδρέα Δημητρίου στη συνέντευξη Τύπου για το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, στη Λευκωσία
22/06/2011





Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρούσε ανέκαθεν ότι, στο πλαίσιο της αποστολής του για προώθηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας και καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας, ήταν επιβεβλημένη η ενθάρρυνση και η στήριξη διοργανώσεων που θα έφερναν την κυπριακή κοινωνία σε μέθεξη με υψηλού επιπέδου ποιοτικά θεάματα που προάγουν το οικουμενικό πνεύμα και αναβαθμίζουν εν γένει το κριτήριο της αισθητικής. Στο πλαίσιο της πολιτικής μας για προώθηση των διαχρονικών αξιών του θεάτρου προχωρήσαμε πριν από 15 χρόνια στη συνδιοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Αρχικά το Φεστιβάλ διαρκούσε μόνο λίγες μέρες και φιλοξενούσε συγκεκριμένες ομάδες και σχήματα αποκλειστικά στο αρχαίο Ωδείο της Πάφου. Σήμερα, με τις προσπάθειες και την οικονομική στήριξη της πολιτείας, το Φεστιβάλ καταξιώθηκε ως κορυφαίος θεσμός μεγάλης εμβέλειας που απολαμβάνει σημαντικής απήχησης από το κυπριακό θεατρόφιλο κοινό. Πλέον, έχει διάρκεια περίπου ένα μήνα και τα έργα παρουσιάζονται στο αρχαίο Θέατρο Κουρίου στη Λεμεσό, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία και στο αρχαίο Ωδείο Πάφου. Από φέτος, θεσμοθετείται το Αρχαίο Θέατρο Κουρίου ως ο χώρος έναρξης του Φεστιβάλ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν φιλοξενηθεί ομάδες από πάρα πολλές χώρες του κόσμου καταδεικνύοντας έτσι τη διαχρονικότητα του αρχαίου ελληνικού δράματος, καθώς και το γεγονός ότι το αρχαίο δράμα αντιμετωπίζεται ως πολιτιστική δημιουργία που υπερβαίνει τα χρονικά και τοπικά όριά του. Το είδος αυτό αποτελεί κτήμα της οικουμένης και όχι αποκλειστικό κληροδότημα του ελληνισμού. Οι πολλές εκδοχές παρουσίασης των έργων των αρχαίων τραγωδών τεκμηριώνουν τη θέση ότι το αρχαίο ελληνικό δράμα κατέστη γέφυρα ανάμεσα στον αρχαίο κόσμο και τη σύγχρονη εποχή, πύλη για σύζευξη διαφορετικών πολιτισμών, αλλά και πεδίο πειραματισμού και έρευνας. Οι ζυμώσεις αυτές προάγουν την πολυπολιτισμικότητα και την κατανόηση της κουλτούρας λαών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές και παραδόσεις.

Μέσα από αυτή την οπτική, η Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε φέτος μια σειρά παραστάσεων που ανταποκρίνονται στα πιο πάνω κριτήρια, καθώς αποτελούν πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος με επίκαιρο χαρακτήρα και καλλιτεχνικές αξιώσεις. Δόθηκε επίσης έμφαση σε έργα πειραματικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, το 15ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος εγκαινιάζει ο «Κύκλωπας» του Ευριπίδη από το Θέατρο Αμφίκτιο σε σκηνοθεσία του Νίκου Χαραλάμπους. Ακολουθούν οι «Ιχνευτές» της Εταιρείας Πολιτισμού ANAGNOSIS, ο «Οιδίπους Τύραννος» την οποία παρουσιάζει η Zhejiang Όπερα του Πεκίνου, ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου από το Θέατρο Jose Besprosvany, η «Μήδεια» του Ευριπίδη από το Buzz Productions Theatre της Κύπρου, ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Θεάτρου ΑΤΤΙΣ, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το Theatre LAB Company της Αγγλίας και τα «Μικρά Διονύσια» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας με τα οποία και ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ.

Στο σημείο αυτό επιθυμώ να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους στη διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από την 1 έως τις 30 Ιουλίου, για τις άοκνες προσπάθειές τους να συμπεριλάβουν στο Φεστιβάλ πραγματικά αξιόλογες παραστάσεις. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποιες από τις καλύτερες παραστάσεις αρχαίου δράματος διεθνώς και να απολαύσει ανάμεσα σ’ άλλες τις διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις και διασκευές μέσα σ’ ένα πνεύμα πολυπολιτισμικότητας.

Κλείνοντας, ευχαριστώ και πάλι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα μέλη της φετινής Επιτροπής Αξιολόγησης - Νάντια Στυλιανού, Αριστόδημο Αναστασιάδη, Νεόφυτο Νεοφύτου, Γιώργο Νεοφύτου, Μαρία Σκαπούλη, Ειρένα Επαμεινώνδου και Λέα Μαλένη - γιατί με τις προσπάθειές τους συνέτειναν στον καταρτισμό του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ.