22/6/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην 43η Ετήσια Γενική 

Συνέλευση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Λτδ, στη Λευκωσία
 22/06/2011






Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ σήμερα για να χαιρετήσω την 43η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να εκφράσω την εκτίμησή μου για το έργο που το Συνεργατικό Κίνημα με την Κεντρική του Τράπεζα έχει επιτελέσει και συνεχίζει να επιτελεί.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Συνεργατισμός εδραιώθηκε στη συνείδηση του κυπριακού λαού εδώ και πολλές δεκαετίες, γιατί σε καιρούς δύσκολους και σε συνθήκες φτώχιας, οικονομικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, στήριξε τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Ο θεσμός του Συνεργατισμού, στηριζόμενος στις αρχές και αξίες της ισότητας, της αλληλοβοήθειας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, απέδειξε ότι είναι διαχρονικός και μπορεί να προσαρμόζεται σε διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο που με τις ανάλογες σύγχρονες προσαρμογές το μέλλον του Συνεργατισμού είναι ακόμα πιο ευοίωνο.

H Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και ο Συνεργατισμός γενικότερα, στάθηκαν δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία από την ημέρα της ανεξαρτησίας της μέχρι και σήμερα, με όλες τις δυνάμεις που είχαν στη διάθεσή τους. Η δομική τους συγκρότηση, οι ισχυρές οικονομικές τους δυνατότητες και η κοινωνική τους ευαισθησία, αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχή κατάληξη επιδιώξεων του νεοσύστατου κράτους, για ανάπτυξη της οικονομίας και αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του κυπριακού λαού.

Το μεγαλύτερο μέρος των κυβερνητικών γεωργικών προγραμμάτων υλοποιείτο μέσω ή και με τη βοήθεια της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και των Συνεργατικών Εταιρειών. Η κοινωνική δραστηριότητα των Συνεργατικών Ιδρυμάτων συμπλήρωνε την κοινωνική πολιτική του κράτους, ενώ ο Συνεργατισμός αποτελεί κύρια πηγή χρηματοδότησης πολλών αναπτυξιακών έργων.

Η περίοδος μετά την τούρκικη εισβολή και κατοχή δεν ήταν εύκολη για το Συνεργατικό Κίνημα. Το Συνεργατικό Κίνημα με τη βοήθεια της Κυβέρνησης, μέσα κυρίως από τη στήριξη της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ανάκτησε σε σύντομο χρονικό διάστημα τις δυνάμεις του διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της κυπριακής οικονομίας.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο του 2004, οδήγησε στην ανασυγκρότηση και στον εκσυγχρονισμό του Συνεργατικού Κινήματος. Οι συγχωνεύσεις των Συνεργατι­κών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και η ίδρυση του Κεντρικού Φορέα των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, τον ρόλο του οποίου ανέλαβε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, αποτελούν σοβαρά εκσυγχρονιστικά στοιχεία τα οποία έχουν αναπτυξιακή προοπτική και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές συνεργατικές εξελίξεις.

Οι συγχωνεύσεις των μικρών Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και η συγκρό­τηση μεγαλύτερων, οδηγούν στη διεύρυνση της οικονομικής βάσης των νέων οργανισμών και στην εξειδίκευση της εργασίας, οδηγούν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, στην ενίσχυση της οργανωτικής τους διάρθρωσης μέσω, κυρίως, της δημιουργίας τμημάτων για αξιολόγηση και παρακολούθηση των διαφόρων κινδύνων. Οδηγούν στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και στη μείωση του κόστους παραγωγής τους. Οι συγχωνεύσεις καθιστούν τα νέα ιδρύματα ικανά να επιβιώσουν και να λειτουργούν με αξιώσεις στο δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κεντρικός Φορέας δημιούργησε τις αναγκαίες προϋποθέσεις σε όλα τα Συνεργατικά Πιστω­τικά Ιδρύματα της Κύπρου να διενεργούν χρηματοπιστωτικές εργασίες ανεξάρτητα αν το κάθε ένα ξεχωριστά πληροί ή όχι τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η συμμόρφωση με τα κριτήρια γίνεται σε ενοποιημένη βάση. Στo πλαίσιo της λειτουργίας του Κεντρικού Φορέα, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα εγγυήθηκε όλες τις υποχρεώσεις των Συνεργατικών Πιστωτικών Εταιρειών και συνεπώς και τις καταθέσεις του κοινού. Τα δύο αυτά κεφαλαιώδη θέματα διασφαλίζουν την καλύτερη λειτουργία του Συνεργατικού Κινήματος και του δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

Σήμερα, το σημαντικό μερίδιο αγοράς των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων στα δάνεια και καταθέσεις, σε μόνιμους κατοίκους και από μόνιμους κατοίκους Κύπρου, σε ευρώ, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 29% και 37% αντίστοιχα, είναι ενδεικτικό της εκτίμησης του κυπριακού λαού προς το έργο του Συνεργατικού Κινήματος και αντικατοπτρίζει τον ρόλο του Συνεργατικού Κινήματος ως ενός σημαντικού παράγοντα και ρυθμιστή στο χρηματοπιστωτικό τομέα, βοηθώντας στη διατήρηση συνθηκών ανταγωνισμού και χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Ο ρόλος αυτός αναμένεται να ενδυναμωθεί περαιτέρω με τον συνεχή εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Περαιτέρω, ο Συνεργατισμός ως σύνολο, απασχολεί πέραν των 3,5 χιλιάδων υπαλλήλων, βοηθώντας την εθνική οικονομία και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες, όπως είναι η περίοδος που διερχόμαστε σήμερα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Κυβέρνησης αποτελώντας τον κύριο αγοραστή κυβερνητικών χρεογράφων στην εγχώρια αγορά.

Οι πρόσφατες οικονομικές, αρνητικές εξελίξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν επιβεβαιώσει ότι χρειαζόμαστε ένα δυνατό και υγιές συνεργατικό κίνημα, που θα διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σημαντικές εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά τη λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού τομέα, είναι οι επικείμενες αλλαγές της οδηγίας για την κεφαλαιουχική επάρκεια των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, καθώς και η δημιουργία πλαισίου για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Οι εξελίξεις αυτές προβλέπεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της αγοράς, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού τομέα, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση συνθηκών χρηματοοικονομικής σταθερότητας και στη βελτίωση της διαχείρισης ενδεχόμενων χρηματοοικονομικών κρίσεων.

Αγαπητοί φίλοι,

Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Έφορο της Υπηρεσίας, Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών κ. Κωνσταντίνο Λύρα, στον Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας κ. Ανδρέα Μουσκάλλη και όλους εσάς, τους αξιωματούχους των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, για το έργο που επιτελείτε.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου για τη μακρόχρονη δραστηριότητα και σημαντική προσφορά της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και του Συνεργατισμού γενικότερα, και να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια για περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών των Συνεργατικών Ιδρυμάτων.