25/5/11

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε δεξίωση στην Υπάτη Αρμοστεία της Δημοκρατίας στην Αυστραλία

25/05/2011





Η Κύπρος εξακολουθεί να υποφέρει από κατοχή μέρους του εδάφους της από τα τουρκικά στρατεύματα, είναι θύμα εγκλήματος πολέμου, του εποικισμού είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας απευθυνόμενος σήμερα στους παρευρισκόμενους στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία κ. Γιάννης Ιακώβου.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τον εποικισμό αλλοιώνεται η ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι ξεσηκώνονται ενάντια στην παρουσία των εποίκων. Πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο υπάρχει ένας πολυπολιτισμικός χαρακτήρας και μαζί Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια πολυπολιτισμική ομόσπονδη Κύπρο που να είναι χώρος ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ένας καλός Πρεσβευτής της ΕΕ προς τους γείτονες μας, τις Αραβικές και τις άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας».

Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει πως αν πραγματικά επιθυμεί να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ – και εμείς, αν και θύματα κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων, υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ - πρέπει να γίνει ευρωπαϊκή χώρα με ευρωπαϊκές παραδόσεις, διασφαλίζοντας τις ευρωπαϊκές αρχές και φυσικά να διασφαλίζει μια φιλική γειτονία με την Κύπρο, η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και όλων των άλλων σημαντικών διεθνών Οργανισμών. Έτσι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της και τους έποικους από την Κύπρο, και να αφήσει τη δυνατότητα στους Κύπριους να συμφιλιωθούν και να ζήσουν ξανά ως αδέλφια και παιδιά της άγιας γης, της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Αυστραλίας για την πρόσκληση να επισκεφθεί τη χώρα και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για «τη μακρόχρονη φιλία της Αυστραλίας, την αμοιβαία κατανόηση και αμοιβαία αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών».

Εξέφρασε, τέλος, τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Αυστραλία σε σχέση με τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών που έπληξαν πέρυσι τη χώρα.

«Οι Αυστραλοί και πολλοί άλλοι διαφορετικών εθνικοτήτων έχουν τη χαρά να ζουν σε αυτή τη φιλόξενη χώρα-παράδειγμα πολυπολιτισμού και εμείς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα που ξεπέρασε τις δυσκολίες κατά τρόπο καρποφόρο και εποικοδομητικό», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, τέλος, τη χαρά του που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με παλιούς και νέους φίλους από την κυπριακή παροικία, αλλά και με Αυστραλούς.

Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία κ. Γιάννης Ιακώβου είπε ότι «η επίσκεψη σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες για περαιτέρω σύσφιγξη των εξαίρετων διμερών σχέσεων Κύπρου και Αυστραλίας».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του θα επισκεφθούν επίσης την Αδελαΐδα και τη Μελβούρνη, όπου υπάρχει σημαντική παρουσία της κυπριακής κοινότητας. Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση, μεταξύ των οποίων και την ηγεσία της κυπριακής κοινότητας στην Καμπέρα.