25/5/11

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε επαφές στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας


25/05/2011





Συναντήσεις με την Πρωθυπουργό της Αυστραλίας κα Τζούλια Γκίλαρντ, τη Γενικό Κυβερνήτη της χώρας κα Κουέντιν Μπράις, αλλά και με άλλους κρατικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους της χώρας πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του στην Αυστραλία.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε το πρωί με την Πρωθυπουργό της Αυστραλίας στο Γραφείο της Πρωθυπουργού, στο Κοινοβούλιο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών. Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν (βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν Αρ.3).

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε συνάντηση στο Κυβερνείο της χώρας με την κα Μπράις. Κατά τη συνάντηση, η κα Μπράις εξέφρασε στον Πρόεδρο Χριστόφια το θαυμασμό και τη συμπάθειά της προς την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Μνημείο Ηρώων Πολέμου όπου κατέθεσε στεφάνι και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τον χώρο του Βοτανικού Κήπου της Καμπέρα, όπου έγινε τελετή δεντροφύτευσης.

Αργότερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αυστραλίας κ. Χάρι Τζένκις και τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Τζον Χογκ, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας κ. Τόνι Άμποτ.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Έλση Χριστόφια, μετέβη στη συνέχεια στο κτήριο της Υπάτης Αρμοστείας της Δημοκρατίας, όπου παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσε ο Ύπατος Αρμοστής κ. Γιάννης Ιακώβου προς τιμήν του. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έτυχε θερμής υποδοχής από πλήθος Κυπρίων που ζουν στην Αυστραλία καθώς και από Αυστραλούς φίλους της Κύπρου που παρέστησαν στην εκδήλωση.