25/5/11

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Γενική Κυβερνήτης της Αυστραλίας

25/05/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από την σύζυγο του κα Έλση Χριστόφια, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου, τον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στην Αυστραλία κ. Γιάννη Ιακώβου και υπηρεσιακούς παράγοντες παρακάθισε σήμερα σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Γενική Κυβερνήτης της Αυστραλίας κα Κουέντιν Μπράις, στην Καμπέρα.

Μιλώντας στο δείπνο ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «θεωρώ την επίσκεψη μου στην Αυστραλία ως εξαιρετικά σημαντική, εφόσον είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία από το 1995. Η επίσκεψη υπογραμμίζει τις βαθιά ριζωμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών και των λαών μας», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. (Για πλήρες κείμενο ομιλίας βλ. σημερινό ανακοινωθέν αρ. 8).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς τον λαό της Αυστραλίας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών που έχουν υποστεί. Εξέφρασε ακόμη τη βαθιά του εκτίμηση προς την Αυστραλία και τον λαό της «ο οποίος παρείχε καταφύγιο και συμπόνια προς τους συμπατριώτες μας που αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή, ειρήνη και αρμονία σε αυτή τη χώρα, είτε ως μετανάστες είτε ως πρόσφυγες μετά την τουρκική εισβολή του 1974».

Πρόσθεσε ότι σήμερα στην Αυστραλία διαμένει η δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή κοινότητα εκτός Κύπρου και εξήρε τη συμβολή των Κυπρίων στην αυστραλιανή κοινωνία.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πολύ στενές φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αυστραλίας και στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των λαών των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται κοινές αρχές και αξίες και επισήμανε ότι η Αυστραλία πάντοτε υποστήριζε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου.