25/5/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο περιθώριο εκδήλωσης στην Καμπέρα της Αυστραλίας

25/05/2011





«Το κοινό ανακοινωθέν Κύπρου – Αυστραλίας που εκδόθηκε ενωρίτερα σήμερα επαναβεβαιώνει τις μακρόχρονες και στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης-δεξίωσης που παρέθεσε η Υπάτη Αρμοστεία της Δημοκρατίας στην Καμπέρα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ενωρίτερα πραγματοποίησε επαφές με την ηγεσία της χώρας, είπε:

«Ήδη η επίσκεψη έχει στεφθεί με επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη τη συνάντηση με την Πρωθυπουργό, που είναι η εκτελεστική εξουσία, αλλά και την πολύ εγκάρδια συνάντηση με τη Γενικό Κυβερνήτη.

Έχω την εντύπωση ότι το κοινό ανακοινωθέν μιλά από μόνο του και επαναβεβαιώνει τις μακρές και στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αυστραλίας, και τις σχέσεις αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών και των λαών μας. Εξαίρει, επίσης, τον ρόλο των Κυπρίων της Αυστραλίας και βεβαίως εκφράζει το αδιάπτωτο ενδιαφέρον της Αυστραλιανής Κυβέρνησης για λύση στο Κυπριακό στη βάση αρχών. Είναι πολύ σημαντικό το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, διότι τονίζει ότι η μόνη πολιτική έκφραση στην Κύπρο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και, ασφαλώς, η νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από ’κει και πέρα είχαμε συζητήσει θέματα, όπως είναι η παραμονή της Μονάδας των Αστυνομικών στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ - θα συνεχίσει αυτή η παραμονή και η υπηρεσία εκεί - και διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται περαιτέρω ενεργοποίηση των δύο πλευρών για την ανάπτυξη των εμπορικών και ευρύτερα των οικονομικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Η απόσταση βέβαια δημιουργεί κάποιο πρόβλημα προς αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς αδράξαμε την ευκαιρία και κατ’ ιδίαν, πρόσωπο με πρόσωπο με τους ηγέτες της Αυστραλίας, για να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Αυστραλίας ο οποίος υπέφερε τον προηγούμενο χρόνο από φυσικές καταστροφές, από πλημμύρες, πυρκαγιές, τυφώνες και, βεβαίως, να εκφράσουμε τη συμπάθειά μας προς τους παθόντες.

Αυτή την ώρα λαμβάνουμε μέρος σε μια μαζική δεξίωση που παραθέτει ο Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στην Αυστραλία κ. Γιάννης Ιακώβου και δίνεται η ευκαιρία να συναντηθούμε με αδελφούς και φίλους Κύπριους, οι οποίοι μας υποδέχονται πολύ θερμά και με πολλή αγάπη. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Δεν είναι η πρώτη μου φορά στην Αυστραλία. Αυτοί οι άνθρωποι ‘διψούν’ να έχουν κόσμο επίσημο από την Κύπρο και θα τους δούμε όλους μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα».