10/5/11

Ο Υπουργός Παιδείας εκπροσώπησε την Κύπρο στην Τρίτη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας των χωρών ASEM

10/05/2011





Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Τρίτη Σύνοδος των Υπουργών Παιδείας των χωρών ASEM (Asia-Europe Meeting) που οργάνωσε η Δανία στην Κοπεγχάγη στις 9 και 10 Μαΐου. Της Συνόδου προήδρευσε ο Υπουργός Παιδείας της Δανίας κ. Troels Lund Poulsen και σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών κρατών μελών του ASEM. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν τέσσερα πολύ σημαντικά θέματα για την ανώτερη εκπαίδευση:

· Διασφάλιση ποιότητας και αναγνώριση τίτλων σπουδών
· Εμπλοκή της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση
· Ισοζυγισμένη κινητικότητα φοιτητών και ακαδημαϊκών
· Διά βίου εκπαίδευση συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι Υπουργοί Παιδείας υπογράμμισαν για μια ακόμη φορά τη δέσμευση τους για προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας στον τομέα της εκπαίδευσης στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού για το συμφέρον και των δύο ηπείρων.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν επίσης την άποψη ότι υψηλής ποιότητας έρευνα και εκπαίδευση, καθώς και συστήματα κατάρτισης που ενθαρρύνουν και προωθούν τη διά βίου εκπαίδευση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες α) για τη δημιουργία πολιτών με υψηλά προσόντα και δεξιότητες που οδηγούν στην εργοδότηση, β) για την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας και της Ευρώπης, γ) για την προώθηση της δημοκρατίας και δ) για την κοινωνική συνοχή. Συνεπώς, τόνισαν οι Υπουργοί, η επένδυση σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι καθοριστικής σημασίας σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η εντατικοποίηση των προσπαθειών για περαιτέρω ανάπτυξη του χώρου της εκπαίδευσης στις χώρες του ASEM με την προώθηση κοινών δραστηριοτήτων. Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Δημητρίου με τις παρεμβάσεις του, ιδιαίτερα στο θέμα της διασφάλισης ποιότητας, συνέβαλε στην υιοθέτηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για την προώθηση της διασφάλισης της ποιότητας στις χώρες της Ασίας και της Ευρώπης.