8/4/11

Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
08/04/2011

Ο κ. Ομήρου στις σημερινές του δηλώσεις για το Κυπριακό, έπειτα από την επανάληψη των γνωστών επιθέσεων σε βάρος της πολιτικής του Προέδρου στο Κυπριακό, κατέληξε στην ουσία της τοποθέτησής του. Διερωτάται ο κ. Ομήρου «αν υπάρχει έστω και ένας Ελληνοκύπριος που να πιστεύει ειλικρινά ότι στο προβλεπτό μέλλον μπορεί να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία».



Αφού ο κ. Ομήρου δεν πιστεύει ότι μπορεί να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία στο προβλεπτό μέλλον, τότε φυσιολογικά ο κάθε πολίτης δικαιούται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ομήρου δεν πιστεύει ότι στο προβλεπτό μέλλον μπορεί να βρεθεί λύση.

Κι αφού η ηγεσία της ΕΔΕΚ δεν περιμένει να καμφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας, προς τι η συνεχής ισοπεδωτική επίκριση στην πολιτική του Προέδρου ως να είναι η δική μας πλευρά το πρόβλημα για την μη επίτευξη προόδου και λύσης; Δεν ανησυχεί ο κ. Ομήρου πως σε περίπτωση αδιεξόδου με τέτοιες προσεγγίσεις, όπως οι δικές του, θα αποδοθούν και στη δική μας πλευρά ευθύνες; Ή αυτό δεν τον απασχολεί;

Εμείς δεν περιμένουμε παθητικά και μοιρολατρικά για να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών, την προώθηση συγκεκριμένης στρατηγικής και στόχων, την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς παράγοντα, τη διεθνή δραστηριότητα και την οικοδόμηση συμμαχιών, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία ώστε να αναγκαστεί να συναινέσει σε λύση.

Έτσι πολιτευόμαστε και έτσι θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά και με την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού.
Είναι με αυτή την πολιτική που ο Πρόεδρος έβγαλε την Κύπρο από τη γωνιά και την απομόνωση που άδικα βρέθηκε μετά το 2004. Είναι με αυτή την πολιτική που η Κύπρος βρέθηκε μπροστά από τις εξελίξεις. Είναι με αυτή την πολιτική που τερματίστηκε η στασιμότητα και αναγεννήθηκε το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό.

Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για την ηγεσία της ΕΔΕΚ που διαπιστώνει ότι τάχα το Κυπριακό είναι σήμερα σε χειρότερη θέση από προηγουμένως. Προφανώς η ηγεσία της ΕΔΕΚ προτιμά τη στασιμότητα και την απομόνωση με τις ευθύνες να επιρρίπτονται πάνω στην ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως έγινε το 2004. Για το ποια ήταν τότε η κατάσταση για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα ήταν άσχημο αν ο κ. Ομήρου έριχνε έστω μια σύντομη ματιά στην Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Απριλίου του 2004, παρά να καλλιεργεί τα φοβικά σύνδρομα και την απαισιοδοξία στο λαό, όπως και πάλι σήμερα έκανε.