28/4/11

Χαιρετισμός του Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ δρος Ανδρέα Μολέσκη στη συνέντευξη Τύπου για την προκήρυξη διαγωνισμού λογότυπου της Κυπριακής Προεδρίας, στη Λευκωσία
28/04/2011







Κυρίες και κύριοι,

Είναι με μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζουμε στη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου για την πρώτη δημόσια προκήρυξη διαγωνισμού που αφορά στο δημιουργικό μέρος της ανάληψης της Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, σήμερα ενώπιον σας προκηρύσσουμε το διαγωνισμό για τη δημιουργία ειδικού λογότυπου ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιουλίου 2012.

Το λογότυπο αυτό θα εφαρμοστεί σε κάθε αποτύπωση της εικόνας της Κυπριακής Προεδρίας (ιστοσελίδα, αναμνηστικά δώρα, εκδόσεις, εκδηλώσεις κλπ) ενώ υπάρχει παράλληλα η πιθανότητα το λογότυπο που θα επιλεγεί να περιληφθεί ή/και να εκδοθεί σε γραμματόσημο ή/και σε αναμνηστικό νόμισμα.

Ο διαγωνισμός αποτελείται από δύο φάσεις, τη φάση του σχεδιασμού του λογότυπου και τη φάση της ανάπτυξης του προγράμματος εφαρμογής του. Απευθύνεται δε σε μελετητές εφαρμοσμένων τεχνών (γραφίστες, σχεδιαστές), εικαστικούς καλλιτέχνες, τμήματα γραφικών τεχνών ανώτερων και ανώτατων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αλλά και διαφημιστικές εταιρείες ή εταιρείες επικοινωνίας, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να διεκπεραιώσουν και τις δύο πιο πάνω φάσεις του διαγωνισμού.

Παρότι η πλειοψηφία των προηγούμενων Προεδρευούσων χωρών έπειτα από τη μελέτη όλων των εναλλακτικών επιλογών, επέλεξαν πιο συνοπτικές διαδικασίες, εμείς θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία συμμετοχής όλων των επαγγελματιών του χώρου αλλά και των νέων ανθρώπων μέσα από την ακαδημαϊκή κοινότητα του τομέα των γραφικών τεχνών. Αυτή θα αποτελέσει την πρώτη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι πολύ σημαντικό όπως όλοι μας συμμετέχουμε ενεργά στη προσπάθεια που γίνεται ώστε η χώρα μας να φέρει εις πέρας μια επιτυχημένη και αξιοπρεπή Προεδρία.

Ευελπιστούμε σε ένα λογότυπο το οποίο να αναδεικνύει την Κυπριακή Δημοκρατία, το Συμβούλιο της ΕΕ αλλά και την ΕΕ αυτή καθεαυτή στο σύνολό της. Ένα λογότυπο που να αναδεικνύει πτυχές όπως η κοινωνική συνοχή, η στρατηγική/γεωγραφική θέση της Κύπρου ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ηπείρων αλλά και την αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει ή πρέπει να χαρακτηρίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ τους. Ένα λογότυπο, τέλος, που θα σηματοδοτεί την ανάγκη για αλλαγή, καινοτομία και ανανέωση των Ευρωπαϊκών πολιτικών.

Οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν την πρότασή τους μέχρι και τις 27 Μαΐου 2011 ενώ περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην προκαταρκτική ιστοσελίδα της Κυπριακής Προεδρίας www.cy2012eu.gov.cy.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και προσωπικά όλους τους συνεργάτες της Γραμματείας στην προσπάθεια αυτή, και κυρίως τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής που με προθυμία ανέλαβαν να μας βοηθήσουν, ώστε να έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Δοθείσης της ευκαιρίας θα ήθελα να αναφέρω πως στην Κριτική Επιτροπή μετέχουν με δικαίωμα ψήφου οι παρακάτω: Δημητράκης Πιερίδης - Πρόεδρος του Ιδρύματος Πιερίδη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Δάφνη Τριμικλινιώτη - Πρόεδρος ΕΚΑΤΕ, Στέλιος Καραμαλλάκης - γραφίστας, Αχμέτ Τζαβίτ - ιστορικός, ερευνητής- συγγραφέας.


Θα ήθελα, τέλος, να σημειώσω πως η Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει τουλάχιστον τρεις και μέχρι πέντε προτάσεις οι οποίες θα υποβληθούν για τελική απόφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή/και την Πολιτική Επιτροπή για θέματα ΕΕ που συστάθηκε προχθές την Τρίτη, όπως άλλωστε είθισται από τις Προεδρεύουσες χώρες. Στον νικητή του διαγωνισμού θα απονεμηθεί χρηματικό βραβείο ύψους €6.000, το οποίο θα αφορά στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση και των δυο φάσεων του διαγωνισμού. Στον κάθε ένα από τους επιλαχόντες θα απονεμηθεί βραβείο €500 και τιμητικό δίπλωμα σε ειδική τελετή.

Σας ευχαριστώ και πάλι που μας τιμήσατε με την παρουσία σας. Ευτούμε στη συμμετοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού διαγωνιζομένων με στόχο την επιλογή του καλύτερου και αρτιότερου λογότυπου για την Κυπριακή Προεδρία, ενός λογότυπου που θα γίνει σημείο αναφοράς και αναγνώρισης της Κυπριακής Προεδρίας του 2012, της προστιθέμενης αξίας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ αλλά και της ικανότητας των πολιτών μας να σταθούν ισάξια δίπλα από τους Ευρωπαίους συμπολίτες τους, όχι μόνο σε θέματα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, αλλά και σε ό,τι αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό.