27/4/11

Συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους

27/04/2011





Έργο του Υπουργείου κατά τον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης
του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Φίλοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας,

Το έργο που έχουμε να επιδείξουμε για το 2010 είναι πολυσχιδές, συγκεκριμένο και με αποτελέσματα. Το έργο δε αυτό, αφορά όλα τα Τμήματα του Υπουργείου μας και εδράζεται στους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής ευημερίας, της επιθεώρησης εργασίας, της κατάρτισης και εκπαίδευσης, της κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες, καθώς και της αξιοποίησης κονδυλίων από τη Μονάδα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Αναλυτικότερα, οι κυριότερες πολιτικές και δράσεις που προωθήθηκαν ανά τομέα έχουν ως ακολούθως:

Α) ΤΟΜΕΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων, οι κυριότερες δράσεις που προωθήθηκαν είναι:
• Έκτακτο Σχέδιο Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για Ενίσχυση της Απασχόλησης, συνολικού προϋπολογισμού €8 εκατομμυρίων, το οποίο προκηρύχθηκε στις 26/3/2010 και προνοεί την υποβολή προτάσεων για σχεδιασμό, επεξεργασία, καταρτισμό και υλοποίηση Επιχειρηματικού Σχεδίου που θα οδηγήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικής ικανότητας και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της επιχείρησης, και, μέσα από τη βελτίωση αυτή, στην ποσοτική ή/και ποιοτική διεύρυνση της απασχόλησης στην επιχείρηση. Μέχρι τον Μάρτιο του 2011 υποβλήθηκαν 129 προτάσεις και υπογράφηκαν 13 συμβάσεις με δικαιούχες επιχειρήσεις.
• Έκτακτο Σχέδιο Επιμόρφωσης Ανέργων, το οποίο αποτελεί σύμπραξη του Κέντρου Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ), του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ), του Τμήματος Εργασίας και της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, (ΑνΑΔ). Μέσα στο 2010 υλοποιήθηκαν 80 προγράμματα επιμόρφωσης ανέργων με συμμετοχή 1.394 ατόμων και υπολογιζόμενη δαπάνη ύψους €2.096.931.
• Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Απασχόληση Ανέργων, μέσω του οποίου παρέχεται οικονομική βοήθεια στο 60% του ετήσιου μισθολογικού κόστους του εργοδοτουμένου, µε μέγιστο ύψος €7.200 κατ’ άτομο ανά έτος για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης. Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου ανήλθε σε €6 εκ. Η παραλαβή αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2010, ωστόσο οι πληρωμές σε δικαιούχους θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Στόχος του Σχεδίου ήταν να προσληφθούν μόνο 850 άνεργα άτομα αλλά, ήδη, λήφθηκαν 1.967 αιτήσεις μέχρι τις 31/12/2010, με βάση τις οποίες προσλήφθηκαν τουλάχιστον 1.700 άτομα.
• Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Πρόσληψη Ατόμων που ανήκουν στις Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες, με προϋπολογισμό €9 εκ. για παροχή οικονομικής βοήθειας στο 65% του ετήσιου μισθολογικού κόστους του εργοδοτουµένου, µε μέγιστο ύψος €13.000 κατ’ άτομο ανά έτος για τους πρώτους 12 μήνες απασχόλησης. Ο αρχικός προϋπολογισμός του Σχεδίου ήταν €6 εκ. για την πρόσληψη 250 ανέργων ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στη συνέχεια όμως, ο προϋπολογισμός αυξήθηκε στα €9 εκ. με στόχο την πρόσληψη 750 ανέργων ατόμων. Εντός του 2010 προσελήφθηκαν 878 άτομα, εξ’ αυτών 659 νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών.
• Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Πρόσληψη Ατόμων με Αναπηρία, με προϋπολογισμό €1 εκ. Το Σχέδιο έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Οκτωβρίου 2009 με σκοπό την ενθάρρυνση των εργοδοτών για πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και η παραλαβή αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Παρέχεται οικονομική βοήθεια στο 75% του ετήσιου μισθολογικού κόστους του εργοδοτουµένου, µε μέγιστο ύψος €15.000 κατ’ άτομο ανά έτος για τους πρώτους 24 μήνες απασχόλησης. Παραλήφθηκαν 89 αιτήσεις και κατά το 2010 δαπανήθηκε ποσό €133.000.

Αδήλωτη – Παράνομη Απασχόληση
Μια παράμετρος στην οποία έδωσε ιδιαίτερο βάρος το Υπουργείο Εργασίας, είναι οι δράσεις για πάταξη της αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης. Για τον σκοπό αυτό εντατικοποιήθηκαν οι επιθεωρήσεις από τα Μικτά Κλιμάκια Επιθεωρήσεων σε όλες τις επαρχίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη σύσταση τους, τα Μικτά Κλιμάκια διεξήγαγαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011, 5.992 επιθεωρήσεις, με την πλειοψηφία των επιθεωρήσεων να επικεντρώνεται στη ξενοδοχειακή και οικοδομική βιομηχανία. Κατά τις επιθεωρήσεις εντοπίστηκαν 19.101 εργοδοτούμενοι, από τους οποίους ποσοστό πέραν του 25% ήταν αδήλωτοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Παράλληλα, έχει εγκαθιδρυθεί και λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 7777 8577, η οποία δέχεται καταγγελίες για παράνομη ή και αδήλωτη απασχόληση. Το 2010, η γραμμή δέχτηκε 688 καταγγελίες.

Σημειώνεται ότι μεγάλη έμφαση δίδεται και στον έλεγχο των έργων του Δημοσίου σε ό,τι αφορά στην αδήλωτη/παράνομη εργασία και στην τήρηση των όρων της συλλογικής σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους.

Πρόσθετα, μέσα στα πλαίσια των συνήθων επιθεωρήσεων που διενεργούν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για το 2010 επιθεωρήθηκαν 20.703 εργοδοτούμενοι, εκ των οποίων 2.434 (ποσοστό 11.3%) ήταν αδήλωτοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και καταχωρήθηκαν 27 ποινικές διώξεις εναντίον εργοδοτών που παρανομούσαν.

Όροι και συνθήκες απασχόλησης
Το 2010 συνεχίστηκαν οι επιθεωρήσεις (είτε κατόπιν ανώνυμων ή επώνυμων καταγγελιών είτε αυτεπάγγελτα), με έμφαση στον έλεγχο και εφαρμογή σημαντικών νομοθεσιών. Από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος του 2010, εξετάστηκαν πέραν των 3.594 παράπονα εργασιακής φύσεως (αύξηση 10,38% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Αύξηση Κατώτατου Μισθού
Στο πλαίσιο της προστασίας των ευάλωτων επαγγελματικών ομάδων, το Υπουργείο Εργασίας συνέχισε τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. O κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 5,6% και έφτασε στα €835 κατά την πρόσληψη και στα €887 μετά από εξάμηνη απασχόληση στον ίδιο εργοδότη και υπερέβη το 50% του εθνικού διάμεσου μισθών που ήταν ο στόχος των τελευταίων χρόνων. Να σημειωθεί εδώ ότι το Υπουργείο έχει ήδη καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2.5% με στόχο ο κατώτατος μισθός να ξεπεράσει τα €900 μετά από εξάμηνη απασχόληση.

Λειτουργία Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας (ΙΓΕΕ)
Κατά τη δεκαετία που μεσολάβησε από τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των ΙΓΕΕ, η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δυσχερής με αποτέλεσμα τόσο η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών απασχόλησης όσο και ο μηχανισμός ελέγχου τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, να έχουν πολλά κενά και αδυναμίες που οφείλονται κυρίως σε ελλείψεις και ασάφειες της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με στόχο την εξάλειψη των πιο πάνω φαινομένων, αποφάσισε να προωθήσει τη θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που θα διασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία προς τους εργοδότες και εργαζομένους που συναλλάσσονται με τα γραφεία αυτά.

Μετά από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους στα πλαίσια Τριμερούς Τεχνικής Επιτροπής, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοίμασε νομοσχέδιο και προσχέδιο Κανονισμών για τη λειτουργία των Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας, τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 29/3/2011 και κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Προώθηση Ίσων Ευκαιριών και Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση
Βασική επιδίωξη του Τμήματος Εργασίας στον τομέα αυτό είναι η διασφάλιση της ισότητας στην απασχόληση και η καταπολέμηση των διακρίσεων.

Κατά το 2010, η έμφαση παρέμεινε σε θέματα ισότητας των φύλων:
• Εκδόθηκε Εγχειρίδιο Κατάρτισης με τίτλο «Εγχειρίδιο για θέματα διάκρισης λόγω φύλου στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση», στην ελληνική γλώσσα.
• Ενισχύθηκε ο θεσμός των Επιθεωρητών με την πρόσληψη μιας ακόμη Λειτουργού η οποία απασχολείται αποκλειστικά με τη διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν σε θέματα ισότητας φύλου, περιλαμβανομένης της εγκυμοσύνης και σεξουαλικής παρενόχλησης.
• Συνεχίστηκε η λήψη καταγγελιών για διακρίσεις λόγω φύλου στην εργασία, κυρίως σε σχέση με θέματα εγκυμοσύνης, μητρότητας και σεξουαλικής παρενόχλησης. Συνολικά, το 2010 λήφθηκαν και έτυχαν χειρισμού από τους Επιθεωρητές 35 παράπονα που αφορούσαν διάκριση λόγω εγκυμοσύνης, 27 παράπονα για σεξουαλική παρενόχληση και 2 παράπονα που αφορούσαν άλλες διακρίσεις λόγω φύλου.
• Ενισχύθηκε η συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.
• Προωθήθηκε η ενημέρωση του κοινού μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με τη συμμετοχή αρμόδιου λειτουργού για θέματα ισότητας των φύλων σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα.
• Προχωρήσαμε στη βελτίωση της προστασίας της μητρότητας με την τροποποίηση του «περί Προστασίας της Μητρότητας» Νόμου, έτσι που να ρυθμίζεται η παραχώρηση άδειας μητρότητας σε περιπτώσεις πρόωρου τοκετού, ενώ ενισχύσαμε περαιτέρω την προστασία της εγκύου γυναίκας από τυχόν απολύσεις. Παράλληλα, τροποποιήσαμε τον Νόμο για τη γονική άδεια με στόχο αυτή να καταστεί πιο εύχρηστη από άνδρες και γυναίκες, ενώ στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου έργου, προχωρούμε σε εξειδικευμένη μελέτη για το κόστος χρηματικής αποζημίωσης της γονικής άδειας.
• Εντάξαμε στην επιθεώρηση τον έλεγχο για την εφαρμογή της νομοθεσίας για ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως από εθνοτική καταγωγή.

Όσον αφορά στη μείωση του μισθολογικού χάσματος ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση συγκεκριμένου έργου συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) συνολικής δαπάνης €3,3 εκ. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, μεταξύ άλλων, θα εκπαιδευθούν Λειτουργοί Τμημάτων του Υπουργείου Εργασίας, νομικοί, συνδικαλιστικοί και εργοδοτικοί εκπρόσωποι καθώς και άλλοι φορείς σε θέματα ίσης μεταχείρισης και αμοιβής, θα υπάρξει ειδική παρέμβαση στο επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος και θα διεξαχθούν πέραν των 1.000 επιθεωρήσεων για θέματα ίσης αμοιβής σε χώρους εργασίας.

Εφαρμογή Πολιτικής Απασχόλησης Εργαζομένων από τρίτες χώρες
Το 2010, λόγω της κατάστασης στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων και τη μειωμένη ζήτηση εργατικού δυναμικού, αλλά κι ενόψει του ότι η απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες συμπληρώνει την έλλειψη εργατικού δυναμικού, όταν και εφόσον χρειάστηκε, το Τμήμα Εργασίας εφάρμοσε πολύ αυστηρά τα κριτήρια που προβλέπει το έγγραφο Στρατηγικής για την Απασχόληση Ξένου Εργατικού Δυναμικού και ιδιαίτερα την αρχή της εθνικής και κοινοτικής προτίμησης, και τη δυνατότητα κατάρτισης ανειδίκευτου προσωπικού για αντικατάσταση αλλοδαπών.

Με στόχο δε τη μείωση της απασχόλησης αλλοδαπών και την αντικατάστασή τους με ντόπιους και άλλους κοινοτικούς το Τμήμα Εργασίας σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους στα πλαίσια των Τριμερών Συμβουλευτικών Επιτροπών ακολούθησε μια περιοριστική πολιτική ως ακολούθως:
• Τερματισμός εγκρίσεων σε τομείς και επαγγέλματα με ψηλή ανεργία όπως π.χ. τις κατασκευές, τον τουριστικό τομέα και το εμπόριο.
• Μείωση του αριθμού αλλοδαπών που εγκρίνονται σε έναν εργοδότη σε τομείς/επαγγέλματα όπου θα μπορούσαν να απασχοληθούν αλλοδαποί από τρίτες χώρες που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο, π.χ. αιτητές ασύλου, άτομα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.
• Ανανέωση εγκρίσεων μόνο για ήδη εργοδοτούμενους αλλοδαπούς.
• Ανανέωση των εγκρίσεων για περιορισμένη διάρκεια (3-6 μήνες) για να δοθεί η ευκαιρία στους εργοδότες για ομαλή αντικατάσταση των αλλοδαπών.
• Παραχώρηση νέων εγκρίσεων μόνο στις περιπτώσεις που είναι αποδεδειγμένα απόλυτα αναγκαίο.

Τροποποίηση του «περί Ασφάλειας και Ευθύνης του Εργοδότη» Νόμου
Τροποποιήσαμε τον «περί Ασφάλειας και Ευθύνης του Εργοδότη» Νόμο με στόχο να ελέγχεται αποτελεσματικά η υποχρέωση του κάθε εργοδότη να ασφαλίζει τους εργοδοτούμενούς του.

Β) ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχοντας στις αρμοδιότητές μας ένα σημαντικό μέρος της κοινωνικής πολιτικής, προχωρήσαμε σε σειρά βελτιώσεων σε υφιστάμενες πολιτικές, ενώ ταυτόχρονα εισαγάγαμε νέες καινοτόμες πολιτικές και δράσεις ως ακολούθως:

Εφαρμογή Σχεδίου Ενίσχυσης των Συνταξιούχων που ζουν σε νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχιας
Το Σχέδιο εφαρμόζεται από την Υπηρεσία Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών. Από το Σχέδιο επωφελήθηκαν 53.105 άτομα με συνολική δαπάνη €108 εκ., περίπου. Πρόσθετα, δόθηκε με στοχευμένο τρόπο πασχαλινό επίδομα από το οποίο επωφελήθηκαν το 2010 πέραν των 69.000 δικαιούχων με συνολική δαπάνη πέραν των €20,7 εκ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι για το 2011, το πασχαλινό επίδομα που θα παραχωρηθεί στους συνταξιούχους μας είναι αυξημένο στα πλαίσια των αντισταθμιστικών μέτρων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, ο κάθε συνταξιούχος, δικαιούχος πασχαλινού επιδόματος, θα λάβει €350.

Στήριξη του Κοινωνικού Τουρισμού
Εφαρμόστηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Σχέδιο Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, παρέχοντας την ευχέρεια σε ομάδες πληθυσμού, όπως συνταξιούχους και ασφαλισμένους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με χαμηλά εισοδήματα, ασφαλισμένους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που δεν πληρώνονται την ετήσια άδειά τους από το Ταμείο Αδειών, καθώς και λήπτες δημοσίου βοηθήματος και άτομα με αναπηρίες, να τύχουν επιχορήγησης για διακοπές σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Συνολικά από τα διάφορα Σχέδια που λειτουργούσαν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου το 2010, επωφελήθηκαν 20.263 άτομα με συνολική δαπάνη πέραν των €3,6 εκ. ως ακολούθως:
- 7.607 άτομα από το Σχέδιο Επιχορηγημένων Αδειών Εργοδοτουμένων του Κεντρικού Ταμείου Αδειών,
- 6.870 άτομα από το Σχέδιο Επιχορήγησης των Διακοπών Ασφαλισμένων με
Χαμηλά Εισοδήματα,
- 4.310 άτομα από το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Συνταξιούχων, και
- 1.476 άτομα από το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών Ατόμων με Αναπηρίες.

Συνολικά για τα δύο χρόνια λειτουργίας του Σχεδίου Κοινωνικού Τουρισμού επωφελήθηκαν 56.169 άτομα με δαπάνη €10.4 εκ.

Αύξηση Συντάξεων
Οι συντάξεις Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυξήθηκαν από 1/1/2011 κατά 2,98% στο βασικό μέρος και κατά 2,58% στο συμπληρωματικό μέρος, σε σχέση με τα ποσά που ίσχυαν την 1/1/2010. Αυξήθηκε επίσης η κοινωνική σύνταξη και ανέρχεται σε €324,75 τον μήνα.

Κοινωνική Ασφάλιση
Πρόσθετα, στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης υλοποιήθηκαν οι πιο κάτω στόχοι:
· Νομοθεσία περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Σημαντικό γεγονός κατά το 2010 αποτέλεσε η ψήφιση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου (Ν.59(Ι)/2010), ο οποίος ενοποιεί και τροποποιεί τους περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμους του 1980 μέχρι 2009. Η νέα νομοθεσία ενσωματώνει όλες τις τροποποιήσεις της βασικής νομοθεσίας από το 1980 μέχρι το 2009, απλοποιεί τις διατάξεις που αναφέρονται στις ασφαλιστικές προϋποθέσεις και στον υπολογισμό του ύψους των παροχών και είναι μεταγλωττισμένη στη δημοτική.
· Τροποποίηση του Νόμου Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσον αφορά στην παραχώρηση επιδόματος μητρότητας
Με στόχο την επέκταση της περιόδου καταβολής επιδόματος μητρότητας στην περίπτωση πρόωρου τοκετού όπου το βρέφος παραμένει στη θερμοκοιτίδα καθώς και στην περίπτωση όπου αμέσως μετά τον τοκετό το βρέφος χρήζει νοσηλείας λόγω προβλημάτων υγείας, ετοιμάστηκε σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εξεταστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

· Πληρωμή απολαβών Αδείας από το Κεντρικό Ταμείο Αδειών μέσω τραπεζικών εμβασμάτων
Από τον Ιούνιο του 2010 εφαρμόστηκε με επιτυχία η πληρωμή απολαβών άδειας σε δικαιούχους του Κεντρικού Ταμείου Αδειών μέσω τραπεζικών εμβασμάτων αφού 73% πληρώθηκαν τις απολαβές άδειας τους με τραπεζικά εμβάσματα. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 4/2/2011 πραγματοποιήθηκαν 70.640 πληρωμές μέσω τραπεζικών εμβασμάτων ύψους €69.299.954 και εκδόθηκαν 29.449 επιταγές συνολικού ύψους €27.631.734 σε 96.452 άτομα.
· Επενδυτική πολιτική του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης των αποθεμάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με στόχο τη δημιουργία “πραγματικού” αποθεματικού, την 1/11/2010 δόθηκε από το κράτος η δεύτερη δόση ύψους €200 εκ. στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παράλληλα ετοιμάστηκε προσχέδιο νομοσχεδίου για την επενδυτική πολιτική του Ταμείου, το οποίο συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους. Με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου οι κοινωνικοί εταίροι αποκτούν αναβαθμισμένο ρόλο στα ζητήματα της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώ παράλληλα εισάγονται αρχές επενδυτικής πολιτικής για το Ταμείο.

Τα ποσά από τις δύο δόσεις των €200 εκ. είναι επενδυμένα ως ακολούθως:

Γραμμάτια Δημοσίου 341.278.968
Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ 20.000.000
Marfin Popular Bank Puplic Co. Ltd 12.800.000
Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης 15.000.000
Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ 7.500.000
Russian Commercial Bank (Cyprus) Ltd 7.500.000
404.078.968

· Εκσυγχρονισμός των διαδικασιών που εφαρμόζουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Μέσα στα πλαίσια εμπλουτισμού του εύρους των επαγγελμάτων στο μηχανογραφημένο σύστημα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει καταχωρηθεί ο πλέον ενημερωμένος κατάλογος επαγγελμάτων ISCO.
· Διμερείς Συμβάσεις
Υπογράφτηκαν τα κείμενα των Διοικητικών Διευθετήσεων της Διμερούς Συμφωνίας στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλειας μεταξύ της Κύπρου και Σερβίας και Κύπρου και Συρίας και από τον Φεβρουάριο 2011 τέθηκαν σε εφαρμογή.

Γ) ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

· Εφαρμογή του «περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις)» Νόμου του 2009, Ν.146(Ι)/2009
Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής απέδωσαν καρπούς, καθώς μέσω της ψήφισης και εφαρμογής του «περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις)» Νόμου, διορίστηκαν εντός του 2010 με βάση τις διατάξεις του Νόμου, 28 άτομα με αναπηρίες στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία για τη σχολική χρονιά 2010-2011 και 23 άτομα ως ωρομίσθιο προσωπικό σε διάφορα κυβερνητικά Τμήματα. Επιπρόσθετα, βρίσκεται υπό εξέλιξη μεγάλος αριθμός διαδικασιών πλήρωσης θέσεων από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), στις οποίες υπάρχουν υποψήφια άτομα με αναπηρίες.

Το Τμήμα βρίσκεται σε συνεργασία με τα διορίζοντα όργανα και με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) σε διαδικασία αξιολόγησης του Νόμου κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του για να εντοπιστούν και να βελτιωθούν οποιεσδήποτε αδυναμίες.
· Εισαγωγή νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας
Ξεκίνησε η υλοποίηση του κυρίως μέρους του έργου με την ανάθεση δημόσιας σύμβασης στον ανάδοχο που ανέλαβε να ετοιμάσει τις απαραίτητες μελέτες για τη λειτουργία τριών Κέντρων Αξιολόγησης παγκύπρια, εγχειρίδια και οδηγούς αξιολόγησης, εκπαιδευτικό και ενημερωτικό πρόγραμμα κ.α. Το όλο έργο, συνολικής δαπάνης €6,3 εκ. είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Μέσα στο 2011 θα λειτουργήσει το πρώτο Κέντρο Αξιολόγησης Αναπηρίας στη Λευκωσία και στη συνέχεια άλλα δύο κέντρα, ένα για Λεμεσό/Πάφο και ένα για Λάρνακα/Αμμόχωστο. Τα νέα κέντρα θα καταστούν ένα νέο σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση και την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες παγκύπρια.
· Τροποποιήσεις στο Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Βοήθειας για την αγορά τροχοκαθισμάτων
Στις 16 Φεβρουαρίου 2011, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση του Σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας για την αγορά τροχοκαθισμάτων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του και την αμεσότερη εξυπηρέτηση των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις του νέου τροποποιημένου Σχεδίου αφορούν:
- Αύξηση της παρεχόμενης οικονομικής βοήθειας ανά τύπο τροχοκαθίσματος, ώστε να καλύπτει τα σημερινά δεδομένα της αγοράς και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Το ποσό της βοήθειας ξεκινά από τα €700 για τον απλό τύπο τροχοκαθίσματος και διαβαθμίζεται μέχρι τις €13.500 για το ηλεκτροκίνητο τροχοκάθισμα. Επιπρόσθετα, για τροχοκαθίσματα με ιδιαίτερες προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου, παρέχεται επιπρόσθετο ποσό ύψους 50% της επί πλέον αξίας.
- Εισάγεται για πρώτη φορά, η παροχή οικονομικής βοήθειας για την επιδιόρθωση των τροχοκαθισμάτων, κόστος το οποίο επωμίζονταν προηγουμένως τα άτομα με αναπηρίες.
· Διάθεση Ενημερωτικού Υλικού στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη
Κατά το 2010, για σκοπούς διευκόλυνσης του κοινού, ξεκίνησε η διάθεση όλων των εντύπων των αιτήσεων, καθώς και του Οδηγού Κοινωνικών Παροχών και Υπηρεσιών του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες σε όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη παγκυπρίως.
· Νέα Αθλητικά Προγράμματα για τα Άτομα με Αναπηρίες
Μετά από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2010 και τη μεγάλη ανταπόκριση των ατόμων με αναπηρίες και των Οργανώσεών τους για συμμετοχή σε αθλητικά προγράμματα, ξεκινούν από τον προσεχή Μάιο να λειτουργούν με τη στήριξη δύο Γυμναστών στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα άθλησης/φυσικής δραστηριότητας, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες.
· Αύξηση κατά 25% του επιδόματος διακίνησης για τυφλά άτομα
Το επίδομα διακίνησης για τυφλά άτομα όχι μόνο αυξήθηκε κατά 25%, αλλά πρόσθετα επεκτάθηκε για να καλύπτει, πέραν από τους εργαζόμενους και τα άτομα που ασχολούνται με την επαγγελματική κατάρτιση και τα τυφλά άτομα που σπουδάζουν. Επιπλέον, αποφασίσαμε την αναπροσαρμογή σε ετήσια βάση του επιδόματος για τα τυφλά, άτομα με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
· Σχέδιο Επιχορήγησης Κοινωνικών Συνοδών για Ενήλικα Άτομα με πολύ σοβαρές αναπηρίες
Το εν λόγω σχέδιο έχει ήδη διαμορφωθεί μετά από διαβουλεύσεις με τις οργανώσεις των αναπήρων και σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.
· Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης και προετοιμασίας για την εφαρμογή της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο που κυρώνει τη σχετική Σύμβαση, καθώς και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο στη Σύμβαση. Ο κυρωτικός Νόμος ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στις 4 Μαρτίου 2011. Η Κύπρος είναι το 18ο κράτος μέλος της ΕΕ που έχει κυρώσει αυτή τη Σύμβαση.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης, αλλά και της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία στην Κύπρο, το οποίο θα συντονίσει μέσα στο 2011 το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Δ) ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

Στον τομέα αυτό ενισχύσαμε την προώθηση μηχανισμών, οι οποίοι αποσκοπούν στην υποβοήθηση μιας μακρόπνοης, αποτελεσματικής και στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής ευημερίας. Συγκεκριμένα προχωρήσαμε στην:

· Αύξηση Δημοσίου Βοηθήματος
Αυξήθηκε το δημόσιο βοήθημα για βασικές ανάγκες κατά 19,3% τα χρόνια 2008-2010. To δημόσιο βοήθημα αυξήθηκε από €379.31 που ήταν τον Ιούλιο του 2007 σε €452 σήμερα. Το πασχαλινό επίδομα για λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος αυξήθηκε κατά 61%. Οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος το 2010 ανήλθαν στις 26 χιλιάδες περιπτώσεις, που αντιπροσωπεύουν πέραν των 45 χιλιάδων ατόμων.
· Αναθεώρηση του «περί Δημόσιων Βοηθημάτων» Νόμου
Ολοκληρώθηκε το έργο της ετοιμασίας μελέτης για τροποποίηση του «περί Δημοσίων Επιδομάτων» Νόμου, όπου ξεχωριστά Σχέδια ή Νόμοι θα στηρίζουν στοχευμένα κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού με βάση τις δικές της συγκεκριμένες ανάγκες. Κατά αυτό τον τρόπο καταργούμε στρεβλώσεις, διευρύνουμε το πεδίο στήριξης και εισάγουμε πρόνοιες για ενεργητικές πολιτικές ένταξης. Την παρούσα στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημέρωση εμπλεκόμενων φορέων και οργανώσεων.
· Αποκέντρωση των Επαρχιακών Γραφείων Ευημερίας (ΕΓΕ)
Στον τομέα της κοινωνικής ευημερίας συνεχίστηκε η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και αποκέντρωση των υπηρεσιών τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Εντός του 2010, ολοκληρώθηκε η διοικητική και γεωγραφική αποκέντρωση στην επαρχία Λάρνακας με τη λειτουργία δύο νέων Γραφείων Κοινωνικών Υπηρεσιών, των Αγίων Αναργύρων και των Καμάρων, ενώ μεταστεγάστηκε σε νέο χώρο και το ΕΓΕ Λάρνακας (στο οποίο υπάγονται οι Μονάδες για την Οικογένεια, τις Επιθεωρήσεις προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας και τα Κρατικά Ιδρύματα). Λειτούργησαν επίσης στην επαρχία Λεμεσού τα Γραφεία Κοινωνικών Υπηρεσιών Πολεμιδιών και Κέντρου Πόλης Λεμεσού, ενώ μεταστεγάστηκε σε νέο χώρο και το ΕΓΕ Λεμεσού.
· Παραχώρηση Κρατικών Χορηγιών σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Έχουμε εφαρμόσει Σχέδιο Επιχορήγησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντικών Οργανώσεων Κοινωνικής Πρόνοιας, μέσω του οποίου επιχορηγούνται οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για εφαρμογή προγραμμάτων για επέκταση και βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους. Για το 2010, ποσό ύψους €7.712.922 δόθηκε σε 293 προγράμματα που λειτουργούν Εθελοντικών Οργανώσεων Κοινωνικής Πρόνοιας, και ποσό ύψους €551.616 δόθηκε για την επιχορήγηση 30 προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας που λειτουργούν Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
· Αποϊδρυματοποίηση των ενοίκων της Νέας Ελεούσας
Επιλύθηκε, επίσης, το χρονίζον πρόβλημα της συστέγασης ενηλίκων και ανηλίκων στη Στέγη Νέα Ελεούσα, καθώς από την 1 Φεβρουαρίου 2010 λειτούργησαν δύο Σπίτια στον Άγιο Χριστόφορο, ένα για ενήλικα και ένα για ανήλικα άτομα. Πέρα από τον κτηριολογικό διαχωρισμό, έγινε αναβάθμιση των υπηρεσιών και ενίσχυση της στελέχωσης με ιδρυματικούς Λειτουργούς, ψυχολόγο και νοσηλευτικό προσωπικό.
· Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια για την περίοδο 2008-2013
Υιοθετήθηκε το «Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια για την περίοδο 2008-2013», το οποίο ετοιμάστηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια.

· Υλοποίηση οριζόντιων δράσεων για την ανάπτυξη αποτελεσματικής και σφαιρικής κοινωνικής πολιτικής
Συμβουλευτικό Σώμα Κοινωνικής Πολιτικής
Εντός του 2010, η Υπηρεσιακή Επιτροπή του Συμβουλευτικού Σώματος, εργάστηκε προς:
• Την κατάρτιση Σχεδίου για παροχή οικονομικής βοήθειας σε άτομα για κάλυψη των έκτακτων αναγκών τους,
• Την καταγραφή των κοινωνικών παροχών σε άτομα και οργανισμούς με σκοπό την ανάπτυξη πολιτικών για την κάλυψη των αναγκών ατόμων / οικογενειών / οργανισμών, και
• Την εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη ενιαίας βάσης δεδομένων για άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής
Εντός του 2010, η Υπηρεσιακή Επιτροπή προέβη σε μελέτη των πολιτικών που προκύπτουν από την έρευνα για την «Καθιέρωση Δημογραφικής Πολιτικής και τον Εντοπισμό των Τομέων Παρέμβασης με έμφαση στις πολιτικές για την οικογένεια» που εκπονήθηκε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας το 2009, καθώς και των θεμάτων που ηγέρθηκαν από τους φορείς-μέλη του Φορέα με στόχο την κατάρτιση ενός στρατηγικού πλαισίου δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής.
Για το 2011, τέθηκαν οι ακόλουθοι στόχοι:
· Πραγματοποίηση 2-3 εκπαιδευτικών προγραμμάτων για δημόσιους Λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, του Υπουργείο Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας.
· Ενημερωτικές συναντήσεις με συμμετοχή εκπροσώπων άλλων Φορέων (Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Κοινωνικοί Εταίροι), σε επαρχιακό επίπεδο.
· Ετοιμασία Σχεδίου Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής.

Ε) ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με στόχο την εφαρμογή των νομοθεσιών του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας διεξάγει συστηματικές επιθεωρήσεις, ειδικότερα σε χώρους εργασίας όπου αντιμετωπίζονται αυξημένοι κίνδυνοι εργασιακών ατυχημάτων. Μέσα στο 2010 διεξήχθησαν συνολικά 7.458 επιθεωρήσεις. Πρόσθετα, διοργανώθηκαν 102 εκπαιδευτικά προγράμματα/ διαλέξεις/ σεμινάρια πάνω σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, στα οποία συμμετείχαν 3.569 άτομα και δόθηκαν διαλέξεις διάρκειας 274 ωρών.

Το σημαντικότερο έργο που έχει επιτελεστεί, αναλυτικά, κατά το υπό επισκόπηση έτος από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι το ακόλουθο:
· Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας συνέβαλε στην ετοιμασία μηχανογραφικού διαδραστικού προγράμματος για την εκτίμηση του κινδύνου στην εργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, με κάλυψη του μέρους που αφορά τον κλάδο κουρείων, κομμωτηρίων.
· Τέθηκαν σε ισχύ οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Τεχνητή Οπτική Ακτινοβολία) Κανονισμοί του 2010 (Κ.Δ.Π. 247/2010) που μεταφέρουν στο εθνικό δίκαιο τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/25/ΕΚ.
· Εκδόθηκε Διάταγμα με Κώδικα Πρακτικής για την Εκπαίδευση Χειριστών Κινητών Γερανών.
· Εκδόθηκαν 20 ανακοινώσεις για την προστασία του καταναλωτικού κοινού για μη συμμορφούμενα προϊόντα με σήμανση CE, τα οποία εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν στην κοινοτική αγορά, μετά από σχετική πληροφόρηση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ταχείας Πληροφόρησης RAPEX.
· Ανελήφθη η αρμοδιότητα του υγραερίου από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
· Τέθηκε σε εφαρμογή η Κοινή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Διαχείρισης Αναλωμένων Πυρηνικών Καυσίμων και την Ασφάλεια της Διαχείρισης Ραδιενεργών Αποβλήτων.
· Ετοιμάστηκε για πρώτη φορά έκθεση με τα αποτελέσματα των μετρήσεων ραδιενέργειας από το 2004 έως το 2009, η οποία εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2011.
· Διοργανώθηκαν στην Κύπρο, σε συνεργασία με τον ΔΟΑΕ, πανευρωπαϊκό συνέδριο που αφορούσε την εκπαίδευση και κατάρτιση σε θέματα ακτινοπροστασίας και περιφερειακό σεμινάριο για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών, στα οποία συμμετείχαν ειδικοί τόσο από την Κύπρο όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης.
· Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας βραβεύθηκε από τη Γραμματεία της Σύμβασης για τη Διαμεθοριακή Ρύπανση της Ατμόσφαιρας σε Μεγάλη Απόσταση για την καλύτερη Έκθεση για τις Απογραφές Εκπομπών Αερίων Ρύπων του 2008, ως η καλύτερη έκθεση των μικρών χωρών (με πληθυσμό μικρότερο των 10 εκατομμυρίων).
· Διοργανώθηκε η ετήσια συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τις Απογραφές Εκπομπών της Διεθνούς Σύμβασης για τη Διαμεθοριακή Ρύπανση της Ατμόσφαιρας σε Μεγάλη Απόσταση στην Κύπρο.

ΣΤ) ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τα κυριότερα έργα που προωθήθηκαν κατά το 2010 είναι τα ακόλουθα:
· Σχέδιο κινήτρων σε επιχειρήσεις για αντικατάσταση θέσεων εργασίας χαμηλής παραγωγικότητας με θέσεις εργασίας ψηλής παραγωγικότητας
Το Σχέδιο προνοεί την παροχή χορηγιών μέχρι και €80.000 για κάθε επιχείρηση για επεξεργασία, καταρτισμό και υλοποίηση Επιχειρηματικού Σχεδίου που θα οδηγήσει σε βελτίωση της παραγωγικότητας. Στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων, η οποία αφορούσε την περίοδο 29/5-30/9/2009, υποβλήθηκαν 66 προτάσεις και υπογράφηκαν 14 συμβάσεις. Στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης, η οποία προκηρύχθηκε τον Ιούλιο 2010, υποβλήθηκαν 147 Προτάσεις.
· Ενσωμάτωση της έννοιας της παραγωγικότητας στην εκπαίδευση
Στο πλαίσιο του έργου διοργανώθηκαν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σχολικοί διαγωνισμοί με θέμα: «Η παραγωγικότητα στην εκπαίδευση», με στόχο την ενσωμάτωση της έννοιας της παραγωγικότητας στην εκπαίδευση. Ο 1ος Διαγωνισμός διεξήχθη το 2009. Στο πλαίσιο του 2ου Διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Οκτώβριο 2009 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2010, υποβλήθηκαν 120 προτάσεις εκ των οποίων διακρίθηκαν οι 13.
· Σχέδιο για την κατάρτιση των στελεχών των Οργανώσεων των Κοινωνικών Εταίρων σε θέματα παραγωγικότητας
Το Σχέδιο εκπονήθηκε από το Κέντρο Παραγωγικότητας μετά από διαβούλευση με τους Κοινωνικούς Εταίρους και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο 2009. Το 2010 υλοποιήθηκαν τα δύο πρώτα σκέλη του Σχεδίου, τα οποία αφορούσαν εκπαίδευση εκπαιδευτών και διοργάνωση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις προγραμμάτων κατάρτισης προς τα στελέχη τους.
· Εθνικό Κέντρο Europass
Το 2010 το Εθνικό Κέντρο Εuropass προέβη σε ποικίλες δράσεις δημοσιότητας και προβολής των εγγράφων του Europass, όπως η διενέργεια παρουσιάσεων, η συμμετοχή του στη 17η Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση, τη Διεθνή Έκθεση Κύπρου και τις Ημερίδες Ενημέρωσης Κοινού στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Ημερίδων Απασχόλησης 2010». Επίσης, το 2010 διοργανώθηκαν 22 ενημερωτικές συναντήσεις/εργαστήρια με θέμα «Φτιάξε το δικό σου Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα», με τη συμμετοχή 190 ενδιαφερομένων.
· «Δικτυωθείτε και Εξελιχθείτε»
Το ΚΕΠΑ έχει αναλάβει την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Κράτος Έργου «Δικτυωθείτε και Εξελιχθείτε». Στόχος του Έργου είναι η εξοικείωση στελεχών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων με την ψηφιακή οικονομία, ούτως ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρει το διαδίκτυο και να εναρμονισθούν με τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς, οι οποίες ολοένα και περισσότερο κατευθύνονται προς τις πρακτικές του ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business). Το 2010 πραγματοποιήθηκαν 42 επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία παρακολούθησαν 454 ενδιαφερόμενοι. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με 336 επιχειρήσεις, με στόχο να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις αυτές στην αξιοποίηση του ηλεκτρονικού επιχειρείν.
· Επιμόρφωση και εξ’ υπαρχής τεχνική ταχύρρυθμη κατάρτιση
Το 2010 ολοκληρώθηκαν 27 επιμορφωτικά προγράμματα (με συμμετοχή 350 ατόμων) και 8 εξ’ υπαρχής προγράμματα ταχύρρυθμης κατάρτισης με συμμετοχή 96 ατόμων. Επίσης, άρχισαν και βρίσκονται σε εξέλιξη 2 επιμορφωτικά προγράμματα με τη συμμετοχή 21 ατόμων και 6 προγράμματα ταχύρρυθμης κατάρτισης με τη συμμετοχή 73 ατόμων. Όλα τα προγράμματα οργανώνονται σε συνεργασία και με χρηματοδότηση από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.
· Πρόγραμμα Κατάρτισης Εργοδηγών και Εργαζομένων Επιστατών για την οικοδομική βιομηχανία
Το ΚΕΠΑ προχώρησε το 2010 στο σχεδιασμό και στην έναρξη υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης εργοδηγών και εργαζομένων επιστατών για την οικοδομική βιομηχανία, μετά από σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) για κάλυψη των σχετικών αναγκών της οικοδομικής βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό, άρχισε η υλοποίηση δύο προγραμμάτων κατάρτισης για εργοδηγούς. Ένα πρόγραμμα διεξάγεται στη Λευκωσία με τη συμμετοχή 19 ατόμων και ένα στη Λεμεσό με τη συμμετοχή 17 ατόμων. Επιπρόσθετα, τον Σεπτέμβριο του 2010 άρχισε στη Λευκωσία πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζόμενους επιστάτες με 16 συμμετέχοντες. Τα προγράμματα που απευθύνονται στους εργοδηγούς έχουν διάρκεια 18 μήνες και το πρόγραμμα που απευθύνεται στους εργαζόμενους επιστάτες 15 μήνες.

· Εκσυγχρονισμός της Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης
Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της ΤΕΚ του ΚΕΠΑ το 2010 ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής των Εργαστηρίων Λεμεσού και στις αρχές του 2011 αναμένεται η τελική παραλαβή του έργου.

· Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Μαθητείας - Νέα Σύγχρονη Μαθητεία
Στο πλαίσιο προώθησης βελτιωτικών μέτρων του υφιστάμενου Συστήματος Μαθητείας προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2010 Σχέδιο παροχής κινήτρων για πρόσληψη μαθητευομένων του Συστήματος Μαθητείας στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσληψη των παιδιών από κατάλληλες επιχειρήσεις και η παροχή σ’ αυτά ικανοποιητικής ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για την 1η Πρόσκληση τις 31/03/2011.

· Προώθηση Σύγχρονων και Ευέλικτων Μορφών Απασχόλησης
Στο πλαίσιο του έργου Προώθησης Σύγχρονων και Ευέλικτων Μορφών Απασχόλησης, το ΚΕΠΑ διαχειρίζεται Σχέδιο Χορηγιών για Ένταξη στην Απασχόληση με Ευέλικτες Ρυθμίσεις. Το Σχέδιο προκηρύχθηκε τον Μάιο του 2010 και θα λειτουργεί μέχρι τον Αύγουστο του 2015. Το 2010 υπογράφηκαν 43 συμβάσεις και έγιναν άλλες 140 περίπου συζεύξεις. Τελικός στόχος του Σχεδίου είναι η εργοδότηση 500 ατόμων.

· Ετοιμασία Στρατηγικού Πλαισίου για το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου
Το 2010 μελετήθηκε ολοκληρωμένα και ορθολογιστικά το θέμα του ρόλου και της μελλοντικής πορείας του ΑΞΙΚ και ετοιμάστηκε Στρατηγικό Πλαίσιο, το οποίο εγκρίθηκε και από το Διοικητικό Συμβούλιου, αφού λήφθηκαν υπόψη οι σύγχρονες ανάγκες της βιομηχανίας και οι τάσεις και εξελίξεις στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτισης. Πρόσθετα, με στόχο την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ), έχει υπογραφεί συμφωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) μέσω της οποίας ο ΠΟΤ παρέχει καθοδήγηση και στήριξη για αναθεώρηση των προγραμμάτων του Ινστιτούτου.

Z) ΜΟΝΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Το 2010 έχει ανακηρυχτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως το Ευρωπαϊκό Έτος για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

Η Μονάδα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου υλοποίησε με επιτυχία το Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος 2010, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και εκδηλώσεις, σεμινάρια με σκοπό την αμοιβαία μάθηση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, εκστρατείες ενημέρωσης, προβολής και επιμόρφωσης και άλλες δράσεις σε σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Πραγματοποιήθηκαν επίσης έρευνες και μελέτες για τη διεξοδικότερη εξέταση των βασικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Έτους, καθώς και κατάρτιση βουλευτών, κομματικών στελεχών, φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοσιογράφων, με σκοπό τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους για τα φαινόμενα της φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.