27/4/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

27/04/2011

Εμείς επιθυμούμε την εξεύρεση λύσης πριν από την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, όμως το θέμα είναι να δώσει το χέρι και η άλλη πλευρά, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η σημερινή συζήτηση έγινε για τα θέματα της Αστυνομίας που αφορούν στην εσωτερική ασφάλεια».

Πρόσθεσε ότι «έχω θέσει στον κ. Έρογλου τα όσα έχει δηλώσει. Έβαλα τα πράγματα στη θέση τους και για τα θέματα δήθεν πολέμου που είναι έτοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά να κάμει, αλλά και για άλλα ζητήματα τα οποία έχει θέσει χωρίς να υπάρχει θέμα. Παραδέχτηκε ότι τον παραπληροφόρησαν δημοσιογράφοι, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Ερωτηθείς αν έχει θέσει στον κ. Έρογλου ζήτημα για τις αναφορές του ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν επιθυμούσε συνάντησή τους κατά τις γιορτές του Πάσχα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «και για αυτό το θέμα συζητήσαμε και είπε πως επειδή πέρσι, και αυτό είναι αλήθεια, στις γιορτές του Πάσχα συμφωνήσαμε ότι δεν θα γινόταν συνάντηση, νόμιζε πως το ίδιο ίσχυε και για φέτος, αλλά τέτοιο θέμα δεν ηγέρθη από κανέναν. Αν εγείρετο θέμα εγώ ήμουν πανέτοιμος να συναντηθούμε και κατά τις γιορτές του Πάσχα».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Έρογλου περί «δύο κρατών και λαών» στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτό είναι παλιό τροπάρι». Πρόσθεσε ότι «τα είπε πολλές φορές. Αυτά είναι εκτός πραγματικότητας. Και το κράτος ένα θα είναι και δεν μιλάμε για νέο συνεταιρισμό. Εμείς μιλούμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος. Αυτό λέγω κάθε φορά».

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει αναφορές από την τουρκοκυπριακή πλευρά για την κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και ότι ενδεχομένως να υπάρξουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις και ερωτηθείς κατά πόσον έχει ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα με τον κ. Έρογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Βεβαίως το ξεκαθάρισα. Εμείς θέλουμε λύση πριν από την έναρξη της Προεδρίας. Το θέμα είναι να δώσουν το χέρι τους. Όταν μιλούν ξανά για νέο συνεταιρισμό και για δύο κράτη που θα συνεταιριστούν, τότε πώς θα γίνει λύση; Και όταν έχουμε την Τουρκία με τόση αλαζονεία και κυνισμό να απευθύνεται προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια την ΕΕ. Θέλουμε λύση εμείς, εδώ και τώρα. Το θέμα είναι να υπάρχει συμφωνημένη λύση και υπάρχουν ορισμένες προδιαγραφές είτε έχουν καθοριστεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είτε από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και υπάρχουν και κάμποσες συγκλίσεις με τον κ. Ταλάτ τις οποίες πρέπει να τιμήσουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.