11/3/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρεά Δημητρίου στην εκδήλωση παράδοσης παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου σε μαθητές του Β΄ Δημόσιου Νηπιαγωγείου Λακατάμιας
11/03/2011





Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων ιδιαίτερα σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, η οποία δυστυχώς κατέχει τη 19η θέση σε ποσοστά θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία του 2009.

Η ασφαλής μεταφορά ανήλικων επιβατών πρέπει να είναι μια από τις κυριότερες μέριμνες των ενήλικων οδηγών. Η μεταφορά παιδιών στο πίσω κάθισμα μόνο με τη χρήση της ζώνης ασφαλείας δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει τη ζωή τους σε περίπτωση σύγκρουσης με άλλο όχημα. Κι αυτό γιατί οι ζώνες ασφαλείας προορίζονται για άτομα ηλικίας έντεκα περίπου ετών και άνω. Συγκεκριμένα, αν παιδιά κάτω των έντεκα ετών χρησιμοποιούν μόνο ζώνη ασφαλείας, σε περίπτωση σύγκρουσης μπορεί να προκληθεί πνιγμός αφού η ζώνη περνά από τον λαιμό τους. Ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς παιδιού στο αυτοκίνητο είναι με τη χρήση μαξιλαριών υποστήριξης (παιδικών καθισμάτων) σε συνδυασμό με τη ζώνη ασφαλείας, αφού το κάθισμα προσφέρει υποστήριξη στο παιδί και το ανυψώνει ώστε η ζώνη να περάσει από τον ώμο του.

Με στόχο την καλλιέργεια ορθής οδικής συνείδησης από νεαρή ηλικία και την ευαισθητοποίηση των γονέων στο σοβαρό θέμα της ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών τους στα οχήματα, το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας αποφάσισε τη δωρεάν διανομή παιδικών καθισμάτων σε όλα τα παιδιά που φοιτούν στην προδημοτική τάξη των δημόσιων, κοινοτικών και από φέτος των ιδιωτικών νηπιαγωγείων. Συγκεκριμένα, κατά τη φετινή σχολική χρονιά δόθηκαν συνολικά 9.044 μαξιλάρια υποστήριξης, σε 260 δημόσια και 150 ιδιωτικά νηπιαγωγεία παγκύπρια.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνω στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων για την κάλυψη των εξόδων αγοράς των παιδικών καθισμάτων καθώς και στο Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας Κύπρου για τη διανομή των μαξιλαριών υποστήριξης στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και την προθυμία να συνδράμει στην ενημέρωση γονιών και παιδιών για την αναγκαιότητα χρήσης τους.

Σήμερα με ιδιαίτερη χαρά θα παραδώσουμε τα καθίσματα σε σας, τα παιδιά της προδημοτικής του Β΄ Νηπιαγωγείου Λακατάμιας. Είμαι βέβαιος ότι οι νηπιαγωγοί με σχετικά μαθήματα θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την αναγκαιότητα χρήσης του καθίσματος με τη ζώνη ασφαλείας κατά τη μεταφορά σας με αυτοκίνητο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη δική σας προστασία, την τωρινή και τη μελλοντική αλλά και στην ανάπτυξη οδικής συνείδησης κατά τη διακίνησή σας στο οδικό περιβάλλον.