9/3/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της έκθεσης τουρισμού ITB Βερολίνου 2011
09/03/2011





Με μεγάλη ικανοποίηση σας καλωσορίζω όλους στη συνέντευξη Τύπου της κυπριακής αντιπροσωπείας και σας ευχαριστώ θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησής μας να βρίσκεστε σήμερα μαζί μας.

Η Κύπρος και η Γερμανία συνδέονται με στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας σε πολλούς τομείς, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό θεωρούμε τον ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στην επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Οι πρόσφατες δηλώσεις και τοποθετήσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου κας Άγκελας Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο καθώς και αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια καταδεικνύουν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές και με διάφορες ευκαιρίες τη σημασία της γερμανικής αγοράς για τον κυπριακό τουρισμό. Το 2010, μια χρονιά προκλήσεων και δυσκολιών, με τον ανταγωνισμό να οξύνεται συνεχώς και την παγκόσμια οικονομική κρίση να επιδρά σε μεγάλο βαθμό στον τουριστικό τομέα, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο από τη γερμανική αγορά σημείωσαν αύξηση της τάξης του 6,1%. Συγκεκριμένα, το 2010 δεχθήκαμε περίπου 139 χιλιάδες τουρίστες σε σύγκριση με 131 χιλιάδες το 2009.

Το γεγονός ότι πετύχαμε αύξηση σε μια τόσο δύσκολη χρονιά όπως η περσινή μας ικανοποιεί. Από την άλλη όμως, θέλω να τονίσω ξανά ότι οι δυνατότητές μας στη γερμανική αγορά είναι πολύ μεγαλύτερες και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τις επίμονες και συντονισμένες προσπάθειές μας, αναλύοντας όλα τα δεδομένα και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται. Αυτό το σημαντικό στοίχημα για τον κυπριακό τουρισμό πρέπει να το κερδίσουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση θα εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας.

Οι προσπάθειες του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ο οποίος διατηρεί δύο γραφεία στη Γερμανία, σε Φρανκφούρτη και Βερολίνο, είναι σημαντικές και πολυδιάστατες. Οι δράσεις μας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνεχείς επαφές για ενίσχυση της συνεργασίας με τουριστικούς επαγγελματίες της χώρας, διαφήμιση, ενέργειες δημοσίων σχέσεων, συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και πολλά άλλα. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι κάθε χρόνο έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην Κύπρο εκπρόσωπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, οργανωτές ταξιδιών, τουριστικούς πράκτορες και άλλες προσωπικότητες με στόχο να δουν από πρώτο χέρι όλα αυτά που έχει να προσφέρει στον Γερμανό περιηγητή το υπέροχο νησί μας.

Σήμερα η Κύπρος προσφέρει μια ποιοτική τουριστική εμπειρία που σε συνδυασμό με την ασφάλεια που προσφέρει ένας ευρωπαϊκός προορισμός μπορεί να ικανοποιήσει απαιτητικούς επισκέπτες με ποικίλα ενδιαφέροντα. Οι προσπάθειες, όμως, για να προσφέρουμε μια ακόμα πιο πλούσια και ποιοτική τουριστική εμπειρία συνεχίζονται.

Όσον αφορά δε τα μεγάλα έργα υποδομής, θα ήθελα να αναφέρω εν τάχει ότι προωθείται άμεσα η αναβάθμιση της υποδομής της Κύπρου για συνεδριακό τουρισμό, κάτι που σχετίζεται και με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι οι εργασίες για την κατασκευή μιας τρίτης μαρίνας στη Λεμεσό, πέραν των δύο που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία, είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για ολοκλήρωση του έργου είναι επίσης η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, αναφορικά με τον τουρισμό για γκολφ, σημαντική εξέλιξη αποτελεί και το γεγονός ότι πριν λίγους μήνες λειτούργησε και τέταρτο γήπεδο υψηλών προδιαγραφών στη χώρα μας, στην Πάφο, ενώ εντός του έτους αναμένεται να αρχίσουν κατασκευαστικά έργα για ακόμα δύο γήπεδα σε Λάρνακα και Πάφο.

Αγαπητοί φίλοι,

Θέλω με τη σημερινή ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι πέραν των υπέροχων παραλιών και των εξαιρετικών νερών κολύμβησης της Κύπρου που έχουν αναδειχτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως νερά εξαιρετικής ποιότητας, η Κύπρος εξελίσσεται συνεχώς και καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστική για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο συνεδριακός τουρισμός, ο τουρισμός για γκολφ και ο ναυτικός τουρισμός στους οποίους ήδη αναφέρθηκα. Ευκαιρίες παρέχονται, επίσης, για πολιτιστικό τουρισμό, τουρισμό φύσης, αγροτουρισμό, τουρισμό υγείας και αθλητικό τουρισμό. Ιδιαίτερα για τον αθλητικό τουρισμό αξίζει να σημειώσουμε την επιλογή της Κύπρου και την κάθοδο στο νησί μας της Εθνικής Ομάδας Στίβου Γερμανίας για προετοιμασία πριν από τρεις περίπου μήνες. Η γερμανική ομάδα έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από τις καιρικές συνθήκες, την υποδομή και τις υπηρεσίες που βρήκε στην Κύπρο.

Πριν κλείσω, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω ξανά για την εδώ παρουσία σας και να μεταφέρω μέσω σας προς όλους τους φίλους από τη Γερμανία το μήνυμα ότι αξίζει να επισκεφθούν την Κύπρο ξανά και ξανά, αφού έχει πράγματι πολλά να προσφέρει.