9/3/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο 16ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΣΕΜ, στη Λευκωσία

09/03/2011
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω το 16ο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), που πραγματοποιείται με τον θεματικό τίτλο «Μόρφωση – Αγώνας – Διεκδίκηση, για τον ελεύθερο μαθητή, για το σχολείο που μας αξίζει».


Συγχαίρω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου της ΠΣΕΜ για τη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου. Πρόκειται για μια κορυφαία δραστηριότητα του κυπριακού μαθητικού κινήματος και ένα σημαντικό βήμα έκφρασης και διαλόγου για τους εκλεγμένους αντιπροσώπους από τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια όλων των λυκείων, τεχνικών σχολών και εξατάξιων γυμνασίων που λειτουργούν στην ελεύθερη Κύπρο.

Φίλες και φίλοι,

Πρώτιστος στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε όλες του τις βαθμίδες. Είμαστε η χώρα με τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση από τις χώρες μέλη της ΕΕ, αφού έχουμε πλησιάσει στον στόχο του 8% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα είμαστε η χώρα με τους πιο καταρτισμένους επιστημονικά εκπαιδευτικούς. Με τους μαθητές και τις μαθήτριες που δουλεύουν περισσότερο από όλους τους συνομήλικούς τους στην Ευρώπη. Με τους γονείς που κάνουν τις περισσότερες θυσίες για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι όλα αυτά τα θετικά δεδομένα δεν οδηγούν σε ένα αντίστοιχα θετικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στις γνώσεις, στις δεξιότητες και την ευρύτερη μόρφωση των παιδιών μας. Είναι αυτός ο λόγος, μαζί με την ανάγκη να προσφέρουμε πολύπλευρη, ανθρωποκεντρική παιδεία στους νέους και τις νέες μας, που μας έχει ωθήσει να θέσουμε ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της διακυβέρνησής μας την υλοποίηση της συνολικής, προοδευτικής μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Θεωρούμε αυτόν τον στόχο εθνική υπόθεση, κάτω από τον οποίο μπορούν και πρέπει να συνενώνονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και ασφαλώς οι μαθητές και οι μαθήτριές μας.

Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο που σας αξίζει και σας ανήκει, το οποίο οραματιστήκαμε και επαγγελθήκαμε, άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Ένα δημοκρατικό σχολείο της αγοράς του δήμου, του δημοκρατικού πολίτη. Σχολείο, το οποίο καλλιεργεί την αγάπη για τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στον γλωσσικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό πλουραλισμό που χαρακτηρίζει την κυπριακή και την ευρωπαϊκή κοινωνία. Ένα σχολείο που θα καλλιεργεί την ολόπλευρη μόρφωση και θα δίνει στους νέους μας και στην κυπριακή κοινωνία τη δυνατότητα να βαδίζουν με αυτοπεποίθηση και σιγουριά στο δύσκολο αλλά και γεμάτο προκλήσεις δρόμο της κοινωνικής προόδου. Ένα σχολείο που θα σέβεται απόλυτα την αξιοπρέπεια των μαθητών και των μαθητριών και θα παρέχει σε όλα τα παιδιά τη δυνατότητα επίτευξης όλων των στόχων της εκπαίδευσης, χωρίς οποιεσδήποτε εκπτώσεις.

Αυτή η Κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει πλούσιο έργο για την αναβάθμιση της παιδείας του τόπου. Η συνολική προοδευτική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο διακηρυγμένος στόχος. Είναι συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνονται, είναι έργο το οποίο ήδη παράγεται. Είναι στόχοι που υλοποιούνται.

Σημαντικότερος στόχος που έχει υλοποιηθεί είναι η ολοκλήρωση της τεράστιας προσπάθειας για διαμόρφωση νέων αναλυτικών προγραμμάτων από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, προσπάθεια που αποτελεί την «καρδιά» της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Για πρώτη φορά στον τόπο μας, με έναν επιστημονικό τρόπο, με τη συμμετοχή πέραν των 300 ακαδημαϊκών και άλλων ειδικών, αναμορφώνουμε την πεμπτουσία της παρεχόμενης παιδείας ούτως ώστε αυτή να δημιουργεί τις προοπτικές για να διαδραματίσουν τα παιδιά μας έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κύπρο, στην Ευρώπη και στον κόσμο του αύριο.

Σημειώνω επίσης την εισαγωγή ενός μεγάλου προγράμματος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα νέα αναλυτικά προγράμματα που έχει ήδη ξεκινήσει. Τη μείωση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα στους 25 σε όλες τις τάξεις. Την εισαγωγή των τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση. Την επέκταση των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας ώστε να καλύπτουν περισσότερα σχολεία. Τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης. Την εφαρμογή του προγράμματος εισαγωγικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδας Άμεσης Παρέμβασης για τη Σχολική Βία και του Παρατηρητηρίου για τη Βία. Την εφαρμογή και επέκταση του θεσμού της ταχύρρυθμης εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για αλλόγλωσσους μαθητές σε 91 συνολικά σχολεία που βελτιώνει αισθητά την ομαλή ένταξη αλλόγλωσσων μαθητών στα σχολεία μας. Την παραχώρηση για τρίτη συνεχή σχολική χρονιά χορηγίας σε όλους του μαθητές της Β’ Γυμνασίου για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή και την επέκταση φέτος του θεσμού ώστε να καλύπτει τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων και των εσπερινών γυμνασίων όπως από το βήμα του συνεδρίου σας είχα υποσχεθεί. Την επέκταση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας με την έγκριση πακέτου στοχευμένων μέτρων στήριξης των φοιτητών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, συνολικού ύψους €12.000.000. Την εφαρμογή του θεσμού του δωρεάν σχολικού λεωφορείου και πολλά άλλα.

Σε ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πρυτανεύει ο διάλογος, η αποδοχή και ο σεβασμός της αντίθετης άποψης και οι βασικές αρχές που καθορίζουν και συναποτελούν την έννοια της δημοκρατίας, η οποία προάγεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τα μαθητικά συνέδρια. Είμαι ευτυχής γιατί η επικοινωνία και συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με τους οργανωμένους μαθητές ήταν μέχρι τώρα άψογη και είμαι σίγουρος ότι αυτή θα συνεχιστεί.

Η θεσμοθέτηση μάλιστα της οργάνωσης των μαθητών με τη λειτουργία των Επαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) και η συμμετοχή της ΠΣΕΜ στον διάλογο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μέσω του Συμβουλίου Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, έχει αναβαθμίσει τον ρόλο των μαθητών οι οποίοι αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό εταίρο της όλης εκπαιδευτικής μας προσπάθειας.

Στα πλαίσια της αναβάθμισης της συμμετοχής και του ρόλου των μαθητών, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχώρησε την τελευταία τριετία, σε συνεργασία και σε συμφωνία με την ΠΣΕΜ, στη συγκεκριμενοποίηση και συμπλήρωση των κανονισμών που διέπουν τις εκλογές για ανάδειξη μαθητικών συμβουλίων στη μέση γενική και στη μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και η απόφαση του Υπουργείου για εκπροσώπηση της ΠΣΕΜ στο Παρατηρητήριο για τη Σχολική Βία, ώστε από κοινού να εργαστούμε για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία.

Παράλληλα, τα τελευταία τρία χρόνια προωθήσαμε τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της παιδείας μας, με τα νομοσχέδια που καταθέσαμε για τη διασφάλιση του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς το νομοσχέδιο που καταθέσαμε ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως προτάθηκε, ενώ όσον αφορά τους μαθητές δεν υιοθετήθηκε η πρόταση που καταθέσαμε για διαγραφή της επιφύλαξης που είχε κριθεί ως αντισυνταγματική, η οποία τελικά αναδιατυπώθηκε.

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Ζείτε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα. Ο πρώτιστός μας στόχος είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Εργαζόμαστε, από τη μέρα που ο λαός μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του τόπου, με θέρμη και στοχοπροσήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση. Θέλω να σας υποσχεθώ ότι για τη λύση και την αποτίναξη της κατοχής θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις. Όραμά μου είναι, εσείς, η νέα γενιά του τόπου να ζήσετε και να δημιουργήσετε μακριά από τους κινδύνους και την αβεβαιότητα της κατοχής και της διχοτόμησης. Σε μια πατρίδα χωρίς κατοχικά στρατεύματα, επανενωμένη, ελεύθερη και ευημερούσα. Με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Ο μόνος εφικτός τρόπος να υλοποιήσουμε αυτόν τον στόχο είναι η επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Το σύνθημα του φετινού σας συνεδρίου «Διεκδίκηση για τον ελεύθερο μαθητή, για το σχολείο που μας αξίζει» ανταποκρίνεται πλήρως και στο δικό μας όραμα. Ο αγώνας που εσείς οι μαθητές συνεχίζετε, ένας αγώνας για μια ανθρωποκεντρική παιδεία όπου οι σημερινοί πολίτες να κατέχουν δεξιότητες απόκτησης γνώσεων, ενημέρωσης και επικοινωνίας και να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν, είναι και δικός μας αγώνας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς στην άμεση προώθηση όλων των ανοιχτών θεμάτων για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Σε ζητήματα υψίστης σημασίας, όπως είναι ο χώρος της παιδείας, όλοι μας οφείλουμε να δείχνουμε τη δέουσα υπευθυνότητα και την απαραίτητη συναίνεση. Στον χώρο της παιδείας δεν χωρούν πολιτικές αφετηρίες και σκοπιμότητες. Η παιδεία χρειάζεται την ενεργή εμπλοκή της κοινωνίας, τη συμμετοχή όλων των πολιτών. Εμείς αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά και γι' αυτό ακριβώς επιδιώκουμε τη συναίνεση και τη σύγκλιση των απόψεων. Γνωρίζουμε ότι αυτά που μας ενώνουν στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας και της εκπαίδευσης είναι πολύ περισσότερα απ' αυτά που μας χωρίζουν. Σ' αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να διαμορφώσουμε το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, σύμφωνα με τις επιταγές του 21ου αιώνα.

Να είστε βέβαιοι, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, ότι η Κυβέρνηση νοιάζεται πραγματικά για σας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε η ανθρωποκεντρική παιδεία να ενισχυθεί, μέσα στα πλαίσια ενός σύγχρονου, ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου. Όραμά μας είναι η ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα σημαίνει την αναμόρφωση της παιδείας μας προς το καλύτερο, που θα σημαίνει την παροχή σε εσάς των εφοδίων για να πρωταγωνιστήσετε στο μέλλον. Εσείς οι νέοι είστε ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε ως κοινωνία και ως λαός. Οφείλουμε να σας προσφέρουμε το καλύτερο που μπορούμε μέσω της εκπαίδευσης και της αγωγής. Για να γίνετε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και ενεργοί πολίτες στην ευρωπαϊκή Κύπρο του 21ου αιώνα.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω το συνέδριό σας, σας συγχαίρω και πάλι και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.