25/2/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας
25/02/2011







Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας να χαιρετίσω την πρώτη Ετήσια Γενική της Συνέλευση.

Είναι γεγονός ότι η σύσταση των Περιφερειακών Εταιρειών έγινε κατορθωτή με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά από μια μεγάλη και συστηματική προσπάθεια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο μας, και γι’ αυτό σήμερα έχουμε και εμείς κάθε λόγο να αισθανόμαστε την υπερηφάνεια που και εσείς, είμαι σίγουρος, αισθάνεστε για την Εταιρεία σας. Πράγματι, ο πολυσήμαντος ρόλος των Εταιρειών στους τομείς της προβολής, της ανάπτυξης του προϊόντος και της αναβάθμισης της ποιότητας, καθώς και το γεγονός ότι αποτελούν μία σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό φορείς.

Πιστεύω ότι τόσο ο ενθουσιασμός με τον οποίον αγκαλιάστηκε αυτή η προσπάθεια όσο και τα αξιόλογα μέλη που δραστηριοποιούνται στις Εταιρείες θα συμβάλουν στην επιτυχή υλοποίηση των στόχων τους, καθιστώντας τις Περιφέρειές τους και την Κύπρο γενικότερα έναν ακόμα πιο ποιοτικό, ελκυστικό και πολυδιάστατο τουριστικό προορισμό.

Τη χρονιά που πέρασε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στα τουριστικά πράγματα του τόπου μας και υλοποίησε μια σειρά από αξιόλογες και σημαντικές ενέργειες για τον τουρισμό της Λάρνακας. Δράσεις όπως η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, η αξιοποίηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και του διαδικτύου και η υποβολή εισηγήσεων προς αρμόδιους φορείς βρίσκονταν συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής σας. Πέραν όμως αυτών των δράσεων κάποιες καινοτομίες, όπως ο διαγωνισμός graffiti με θέμα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Λάρνακας και οι εκδηλώσεις για το ναυάγιο Ζηνοβία, σίγουρα ξεχώρισαν.

Θα ήθελα, όμως, να σταθώ για λίγο και στο άνοιγμα της Εταιρείας σας προς την κοντινή αγορά του Ιράν και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στον τομέα της ανάπτυξης των πτήσεων, της προώθησης και προβολής και, τέλος, της απλοποίησης των διαδικασιών για είσοδο στην Κύπρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Κυρίες και κύριοι,

Το 2011 θα είναι μια ακόμα χρονιά προκλήσεων για τον κυπριακό τουρισμό. Η συνεχής όξυνση του ανταγωνισμού και οι πιέσεις που δεχόμαστε σε θέματα τιμών και ποιότητας καθώς και οι προεκτάσεις της οικονομικής κρίσης καθιστούν την προσπάθειά μας για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων σε σχέση με πέρσι αρκετά δύσκολη.

Είμαι, όμως, βέβαιος ότι εάν όλοι δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και εργαστούμε συντονισμένα και μεθοδικά θα δούμε τις προσπάθειές μας να καρποφορούν. Από πλευράς Κυβέρνησης, δράττομαι σήμερα της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι ο τουριστικός τομέας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές μας και παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις εξελίξεις.

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις για το 2011 είναι ενθαρρυντικές. Είμαστε αισιόδοξοι και αναμένουμε ότι εάν δεν προκύψει κάποια απρόβλεπτη αρνητική εξέλιξη τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από αυτά του 2010 για τον τουρισμό μας, αφού η βρετανική αγορά σταδιακά αναμένεται να βελτιωθεί ενώ άλλες αγορές προτεραιότητας, και ιδιαίτερα η αγορά της Ρωσίας, παρουσιάζουν μια ικανοποιητική εικόνα.

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις μελλοντικές δραστηριότητες της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας και να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις προσπάθειές σας και τις στηρίζει, αφού οι στόχοι και τα οράματα είναι κοινά.