25/2/11

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας

25/02/2011
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύσκεψης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.



Μετά το πέρας της σύσκεψης, η κα Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε σήμερα συνεδρία της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, η οποία προέβη σε μια αξιολόγηση της κατάστασης στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, ως Υπουργείο καταθέσαμε μια σειρά από εισηγήσεις και πρόσθετες ενέργειες λαμβάνοντας υπόψη ποιά είναι η κατάσταση σήμερα αναφορικά με την απασχόληση και την ανεργία.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έγκαιρα δρομολόγησε μια σειρά από ενέργειες που είχαν στόχο τη στήριξη της απασχόλησης και την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, από τη μια, για να μην απολύουν εργαζόμενους και, από την άλλη, για πρόσληψη ανέργων. Εμείς εκτιμούμε ότι αυτά τα προγράμματα, τα οποία είναι εξειδικευμένα και στοχευμένα και απευθύνονται σε διάφορες κατηγορίες ανέργων, όπως οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι άνεργοι νέοι και οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν αποδώσει αποτελέσματα. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι, με βάση τα στοιχεία μας, 11.000 άτομα έχουν καταρτιστεί και έχουν αξιοποιηθεί διάφορα προγράμματα είτε για να παραμείνουν στην εργασία, είτε για να αποκτήσουν πρόσθετες γνώσεις. Επίσης, έχουν γίνει 3.000 τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας από τα επιχορηγούμενα σχέδια που εφαρμόζει το Τμήμα Εργασίας, αλλά και το Κέντρο Παραγωγικότητας, ενώ μέσα από τα σχέδια που εφαρμόζει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού- που είναι σχέδια που συνδυάζουν και κατάρτιση και εργασία- έχουν τοποθετηθεί σε επιχειρήσεις πέραν των 2.300 ατόμων, ένας μεγάλος αριθμός από τους οποίους είναι νέοι, απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, έχουμε εκτιμήσει ότι το περιβάλλον στην αγορά εργασίας και η κατάσταση αναφορικά με την ανεργία είναι δύσκολη. Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος εξακολουθεί να έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εμείς υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, με την οικονομία να έχει μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ενέργειες όλων μας -και αυτό δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά αφορά και τις επιχειρήσεις και το συνδικαλιστικό κίνημα- να εστιαστούν σε μια κοινή προσπάθεια, έτσι ώστε αυτή η ανάπτυξη και οι καινούργιες θέσεις εργασίας, τις οποίες δημιουργεί η ανάπτυξη, να εκφραστούν σε απορρόφηση ανέργων. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να γίνουν κάποιες ενέργειες και να κλείσουμε κενά, τα οποία δυστυχώς έχουν αφεθεί να λειτουργούν με ένα τρόπο που υποσκάπτουν το σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου και υποσκάπτουν την προσπάθεια για τοποθέτηση ατόμων στην εργασία.

Συγκεκριμένα, το πρώτο το οποίο προωθούμε είναι η εφαρμογή της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που ορίζει ότι στα έργα του δημοσίου πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά τα πρότυπα συμβόλαια. Το Υπουργικό Συμβούλιο αναθέτει στις αναθέτουσες Αρχές, που μπορεί να είναι διάφορες Αρχές του δημοσίου, του ημιδημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την υποχρέωση να επιβλέπουν ότι οι όροι του συμβολαίου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης για τα κατασκευαστικά έργα του δημοσίου, τηρούνται. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη ξεκινήσει μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση με τις αναθέτουσες Αρχές, η οποία θα επεκταθεί μέσα στις επόμενες μέρες αναθέτοντας σε αυτές τις Αρχές, επί πολύ συγκεκριμένων τρόπων, τις δεσμεύσεις τους. Υπογραμμίζω ότι οι αναθέτουσες Αρχές έχουν την εξουσία καταβολής και τερματισμού καταβολής χρημάτων και να αποφασίσουν εάν δεν τηρούνται όροι του πρότυπου συμβολαίου. Αυτό θα το καταστήσουμε απολύτως σαφές, σε συνεργασία με τις αναθέτουσες Αρχές.

Το δεύτερο το οποίο προωθούμε αφορά αλλαγές και βρισκόμαστε σε μια συζήτηση για να προσθέσουμε πρόνοιες στα έγγραφα των δημοσίων προσφορών, έτσι που να γίνουν πολύ πιο ξεκάθαρες οι υποχρεώσεις αυτών που αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου σε ό,τι αφορά ζητήματα σχετικά με το εργασιακό πλαίσιο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι τα έργα του δημοσίου εξαγγέλλονται και υλοποιούνται με πόρους του δημοσίου και άρα το δημόσιο έχει κάθε δυνατότητα να θέτει όρους για να μην δημιουργούνται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το τρίτο το οποίο προωθούμε, ως Υπουργείο, το οποίο έχουμε θέσει ενώπιον των κοινωνικών εταίρων είναι μία τροποποίηση του Νόμου που θα εισάγει στη νομοθεσία περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων την πιστοποίηση έναρξης εργοδότησης. Θα κλείσουμε ένα κενό το οποίο υπήρχε στη νομοθεσία και γινόταν αντικείμενο κακής εκμετάλλευσης, που αξιοποιούν κάποιοι σήμερα έτσι ώστε να μπορούν να πληρώνουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ένα μήνα μετά την πρόσληψή τους. Αυτό οδηγούσε στο να μην μπορούμε να διαπιστώσουμε πότε ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης και αυτό γινόταν αντικείμενο κακής εκμετάλλευσης.

Το τελευταίο το οποίο προωθούμε είναι η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η νομοθεσία για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων και, ειδικότερα, ασφαλιστικές δικλείδες τις οποίες θέτει αυτή η νομοθεσία, έτσι που να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο που έχουμε σήμερα, δηλαδή κοινοτικοί να έρχονται στην Κύπρο, να μην εγγράφονται, να μην έχουν δελτίο διαμονής και όλα αυτά να δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα κατά τη διαδικασία ελέγχου και εξακρίβωσης στοιχείων. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιήσουμε όλες τις πρόνοιες αυτού του Νόμου έτσι που να μην υπάρχει λανθασμένη χρήση της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων. Σημειώνω, επίσης, ότι έχει συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους ότι, για κάποια ζητήματα που αφορούν τους μηχανισμούς εφαρμογής νομοθεσιών που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα δημιουργηθεί μια τεχνική επιτροπή όπου οι κοινωνικοί εταίροι θα καταθέσουν και τις δικές τους εισηγήσεις».

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο εάν η Μάλτα έχει θέσει ασφαλιστικές δικλείδες στη νομοθεσία σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων, η κα Υπουργός απάντησε ότι η Μάλτα έχει κάνει κάτι διαφορετικό κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Κύπρος δεν είχε ζητήσει οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις ούτε κατά τη διαδικασία των προενταξιακών διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου το 2004, ούτε και αργότερα όταν η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος είχε ζητήσει οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις της ελεύθερης διακίνησης. Εκείνο το οποίο εμείς λέμε αυτή τη στιγμή ως Υπουργείο είναι ότι υπάρχει μια νομοθεσία που διέπει το δικαίωμα των κοινοτικών εργαζομένων να έρχονται στην Κύπρο. Αυτή η νομοθεσία θέτει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», εξήγησε η κα Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι, μέσω αυτών των ασφαλιστικών δικλείδων το Υπουργείο θα γνωρίζει που βρίσκεται, που εργάζεται και κάτω από ποιο καθεστώς εργάζεται ο κάθε κοινοτικός εργαζόμενος στην Κύπρο.

Σε ερώτηση εάν μέσω της προώθησης των εν λόγω μέτρων θα μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας και κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι παρατηρείται κάλυψη θέσεων εργασίας από πολίτες τρίτων χωρών, η κα Χαραλάμπους απάντησε ότι το Υπουργείο ακολουθεί μία σαφή περιοριστική πολιτική σε ό,τι αφορά την έγκριση αδειών εργοδότησης από τρίτες χώρες. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι αυτή η πολιτική έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα, σημειώνοντας το γεγονός ότι οι καινούργιες εγκρίσεις έχουν μειωθεί κατά το 2010 και ότι στις περιπτώσεις όπου ζητείτο ανανέωση το Υπουργείο παράπεμπε στην αξιοποίηση του ειδικού σχεδίου της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού που αφορά την επιχορήγηση της κατάρτισης και της εργοδότησης ατόμων τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μιας επιχείρησης. «Δυστυχώς υπάρχουν κάποιες αντιστάσεις. Έχει δημιουργηθεί μία αντίληψη σε αρκετές επιχειρήσεις ότι χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους οι επιχειρήσεις κλείνουν. Υπάρχουν τομείς της οικονομίας όπου μπορεί να μην υπάρχουν διαθέσιμοι άνεργοι. Υπάρχουν, όμως, τομείς της βιομηχανίας, όπως τομείς της μεταποιητικής βιομηχανίας, που στο παρελθόν δεν υπήρχαν αρκετά άτομα να εργαστούν, αλλά σήμερα υπάρχουν», διευκρίνισε η κα Υπουργός, σημειώνοντας πως υπάρχουν τομείς της οικονομίας που δεν δίνεται καμία άδεια, όπως είναι η οικοδομική βιομηχανία. Η κα Υπουργός διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η μείωση της ανεργίας είναι συνάρτηση με την ανάπτυξη. «Έχουμε μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό θα εκφραστεί και με μείωση της ανεργίας. Εμείς εκείνο το οποίο κάνουμε αυτή τη στιγμή, ως Υπουργείο, είναι να δρούμε προληπτικά έτσι που αυτή η ανάπτυξη να εκφραστεί με μείωση της ανεργίας, κλείνοντας εκείνα τα κενά που αξιοποιούν κάποιοι για να προσλαμβάνουν φτηνό εργατικό δυναμικό, να μην προσλαμβάνουν ανέργους και να χρησιμοποιούν μορφές απασχόλησης που οδηγούν στον κοινωνικό ανταγωνισμό μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων», είπε, μεταξύ άλλων, η κα Χαραλάμπους.

Ερωτηθείσα εάν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προτίθεται να ακολουθήσει το «Name and Shame» για τους εργολάβους που αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου και οι οποίοι παρανομούν όσον αφορά στο καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων, η κα Υπουργός δήλωσε ότι το Υπουργείο εξετάζει διάφορα μέτρα σε ό,τι αφορά περιπτώσεις εργοδοτών, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν εφαρμόζουν αυτά που προνοούνται, είτε στα πρότυπα συμβόλαια για τα έργα του δημοσίου, είτε σε οποιεσδήποτέ άλλες νομοθεσίες. «Εκείνοι οι οποίοι παραβιάζουν αυτά τα οποία σαφώς καταγράφονται μέσα στις δεσμεύσεις τους την ώρα που αναλαμβάνουν ένα έργο του δημοσίου να έχουν κάποια επίπληξη, μια τιμωρία, η οποία να είναι παραδειγματική», κατέληξε η κα Υπουργός.