13/2/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
13/02/2011

Η Κυβέρνηση παρά τις συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης συνεχίζει να ενισχύει το κοινωνικό κράτος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκύπριου Πανηγυρικού Συνεδρίου του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, στη Λευκωσία, ο κ. Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα της Κυβέρνησης είναι επιδόματα ελεημοσύνης, είπε: «Θυμάμαι δηλώσεις που έγιναν από αξιωματούχους του κόμματός του ότι δεν θα ήταν σωστή οικονομική πολιτική να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα, όπως ακούσαμε και άλλους αξιωματούχους του ΔΗΣΥ να λένε το ανάποδο, ότι θα τα δώσουμε όλα στον κόσμο.

Η θέση της Κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένη: ενισχύουμε το κοινωνικό κράτος στο μέτρο του δυνατού και αυτό έχει να κάνει με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη χώρα στην ΕΕ που σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ενισχύει το κοινωνικό κράτος. Να υπενθυμίσω την κατά 34% αύξηση των κοινωνικών παροχών μέσα σε δύο μόνο χρόνια και τώρα η Κυβέρνηση μελετά και έχει καταθέσει μια πρόταση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς εταίρους για αντισταθμιστικά μέτρα σε σχέση με το 5% αύξηση που τέθηκε στον ΦΠΑ ως υποχρέωση έναντι της ΕΕ. Από ’κει και πέρα, η Κυβέρνηση πολύ στοχευμένα θα συνεχίσει την κοινωνική της πολιτική, όπως κάνει μέχρι σήμερα».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Αναστασιάδη ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως γίνεται από κάποιους προσπάθεια υπόσκαψης του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να τον αποτρέψουν από το να διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές του 2013, ο κ. Στεφάνου είπε: «Θα επαναλάβω μια δήλωση που την κάναμε πάρα πολλές φορές και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε διότι είναι ‘πιστεύω’ μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αφοσιωμένος στις προσπάθειες να υλοποιήσει το εκλογικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης σε δύσκολες συνθήκες, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και ταυτόχρονα είναι απολύτως αφοσιωμένος στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο».

Ερωτηθείς αν ισχύει η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν θα είναι υποψήφιος αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε πως «ό,τι έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ισχύει και υπενθυμίζω ότι έχει πει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος Πρόεδρος εκτός αν είμαστε κοντά σε λύση του Κυπριακού ή αν λυθεί το Κυπριακό. Από ’κει και πέρα είναι πρόωρο να αρχίσουμε να συζητούμε οτιδήποτε έχει να κάνει με τις προεδρικές εκλογές του 2013», κατέληξε.