13/2/11

Εκτός κειμένου αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ομιλία του κατά την τελετή εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία
13/02/2011





Τη διαβεβαίωση ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε και τα προσωρινά προβλήματα των Μαρωνιτών να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, αλλά και ριζικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επιστροφής στα χωριά τους έδωσε σήμερα ο Πρόεδος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στην τελετή εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία.

Απευθυνόμενος στους Μαρωνίτες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «οι προσπάθειες μου και επί αρχηγίας του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αλλά και του Ντερβίς ΄Ερογλου, για να τελείται η λειτουργία στην Αγία Μαρίνα και στον Ασώματο, ήταν συνεχείς και πιεστικές και γίνονται και καταπιεστικές μπορώ να πω. Η πρώτη λειτουργία που τελέστηκε πέρσι στην Αγία Μαρίνα θεωρώ ότι ήταν μια σημαντική επιτυχία, όμως, δεν μας ικανοποιεί διότι το δικαίωμα στη λατρεία πρέπει να είναι απρόσκοπτο, καθημερινό και ελεύθερο είτε αφορά Χριστιανούς Ορθόδοξους, είτε Καθολικούς, είτε Μουσουλμάνους. Γι’ αυτό εμείς δεν θα κουραστούμε ποτέ να αγωνιζόμαστε ώστε τόσο τα τζαμιά όσο και οι εκκλησίες να λειτουργούν. Πρώτα από όλα να αποκατασταθούν (οι εκκλησίες) διότι καταστράφηκαν πάρα πολλές, και οι μονές να είναι ελεύθερες να λειτουργούν κανονικά, όπως και πριν από τα θλιβερά γεγονότα που έφεραν την κατοχή το 1974».

Αναφερόμενος στην αγωνία των Μαρωνιτών για την επίλυση του Κυπριακού που θα συμβάλει, όπως είπε, και στη διατήρηση της ταυτότητας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Μαρωνιτών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι «η κοινότητα αυτή είναι μικρή σε αριθμό και είναι σκορπισμένη αυτή τη στιγμή και όντως αντιμετωπίζει πρόβλημα ύπαρξης, πρόβλημα πιθανής αφομοίωσης. Αυτά τα έχω εμπεδώσει από χρόνια τώρα, τα αντιλαμβάνομαι πλήρως, γι’ αυτό και κάνω ό,τι είναι δυνατόν, πραγματικά, ώστε και τα προσωρινά προβλήματα των Μαρωνιτών να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, αλλά και ριζικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επιστροφής στα χωριά τους ώστε η κοινότητα να συνεχίσει την ύπαρξή της και να συνεχίσει ο εμπλουτισμός του πολυπολιτισμικού μωσαϊκού σε αυτό τον ωραίο τόπο».
Σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με μεθοδεύσεις είτε της τουρκοκυπριακής πλευράς είτε άλλων για αλλαγή της διαδικασίας και υποκατάστασής της με τετραμερή ή πενταμερή που θα παραπέμπει σε ένα νέο «Μπούργκενστοκ», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια της δεύτερης αποτυχίας. Πρέπει αυτή τη φορά να επιτύχουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους να φτάσουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση και ελπίζω αυτό το μήνυμα να το πάρει και η Τουρκία, αλλά και εκείνοι της διεθνούς κοινότητας που στηρίζουν την Τουρκία».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέηφ «για τη φιλία και τον σεβασμό του που είναι αμοιβαίος» και ευχήθηκε στους Μαρωνίτες «κάθε ευτυχία», ενώ ευχήθηκε όπως «γευτούμε όλοι τη μεγάλη χαρά της επανένωσης της πατρίδας μας και της υλοποίησης του κοινού μας οράματος για μια Κύπρο, για όλα τα παιδιά της, σε συνθήκες ευημερίας και ευτυχίας».