2/1/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στην εκδήλωση «Ημέρα μνήμης και ελπίδας για επιστροφή στην Αγία Μαρίνα (Σκυλλούρας)», στο δημοτικό σχολείο Αγίου Μάρωνα, στην Ανθούπολη
02/01/2011





Η εκδήλωση «Ημέρα μνήμης και ελπίδας για επιστροφή στην Αγία Μαρίνα (Σκυλλούρας)» η οποία διοργανώνεται σήμερα αποδεικνύει περίτρανα ότι η ανάμνηση της πατρογονικής εστίας και ο δεσμός του ανθρώπου με τον τόπο καταγωγής του δεν ξεθωριάζει στο πέρασμα του χρόνου. Μετά από 36 χρόνια κατοχής του χωριού Αγία Μαρίνα (Σκυλλούρας) η μνήμη επιστρέφει πιο δυνατή από ποτέ και το καθήκον να την διατηρούμε ζωντανή και ανόθευτη γίνεται όλο και πιο επιτακτικό.

Η συγκινητική, συγκλονιστική εμπειρία της 17ης Ιουλίου 2010 πυροδότησε ακόμη περισσότερο τη μνήμη. Αυτήν την ημέρα, μετά από 36 χρόνια, ο κατοχικός στρατός έδωσε τη σχετική άδεια στους κατοίκους του χωριού να τελέσουν τη θεία λειτουργία στα ιερά τους χώματα. Η θεία λειτουργία τελέστηκε κάτω από αυστηρούς περιορισμούς χωρίς να επιτραπεί στους κατοίκους να κοιτάξουν τα χαλάσματα των σπιτιών τους και να πάρουν λίγο χώμα για φυλακτό.

Αυτό που αντίκρισαν οι κάτοικοι εκείνη την ημέρα δεν είναι εύκολο να περιγραφεί. Μπροστά στα ερείπια και τα συντρίμμια, στην εσωτερικά κατεστραμμένη εκκλησία -χωρίς σταυρό - και στο βουβό καμπαναριό ανανεώθηκε η υπόσχεση επιστροφής και δημιουργήθηκε η ιδέα της εκδήλωσης αυτής.

Η έκθεση φωτογραφίας μας παρέχει την ευκαιρία να μεταφερθούμε στο χωριό στην προ του 1974 εποχή και να θυμηθούμε σκηνές καθημερινές και στιγμές που σημάδεψαν τη ζωή των κατοίκων.

Χαίρομαι ιδιαιτέρα διότι το σημερινό συναπάντημα Μαρωνιτών και Τουρκοκυπρίων συγχωριανών δίνει το μήνυμα ότι ο κυπριακός λαός, πέρα από κάθε πολιτιστική και θρησκευτική ιδιαιτερότητα, μπορεί να ζήσει ενωμένος και μονιασμένος όπως τους παλιούς καλούς καιρούς.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτοπισθέντων Αγίας Μαρίνας (Σκυλλούρας) «Η Επιστροφή» κ. Αντώνης Μελάς εξέφρασε ήδη πολύ καλά αυτήν την επιθυμία για ειρήνευση στο νησί μας μιλώντας για λύση αγάπης που να δίδει το δικαίωμα σε όλο τον κυπριακό λαό να ζήσει μαζί για το καλό, την πρόοδο και την ευημερία όλων μας, σε ένα νησί ελεύθερο και αποστρατιωτικοποιημένο.

Εύχομαι το 2011 να είναι μια χρονιά πραγματικής χαράς για όλους όσοι επιθυμούν την ειρηνική επανένωση του νησιού μας. Συγχαίρω, τέλος, τους συντελεστές της εκδήλωσης οι οποίοι έχουν με τον τρόπο τους συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της ελπίδας για επιστροφή. Καλή νέα χρονιά σε όλους.

Σημείωση: Το χαιρετισμό διάβασε εκπρόσωπος του κ. Υπουργού.