2/1/11

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα

02/01/2011
Μετά την ολοκλήρωση της επίσημης δοξολογίας για το νέο έτος χθες στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, ο Υπουργός Άμυνας κ. Κώστας Παπακώστας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:



Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση εδώ και θα θέλαμε το μήνυμα της ημέρας.

Απάντηση: Ας ελπίσουμε πως το 2011 θα είναι η χρονιά που θα φέρει την ειρήνη στον τόπο μας και όχι μόνο στο δικό μας τόπο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Εύχομαι να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα για να ζήσουμε ειρηνικά, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, σ' αυτόν τον τόπο όπου για πολλά χρόνια είμαστε διαχωρισμένοι.

Το 2010 ήταν η χρονιά που έγιναν πολλές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Ελπίζω ότι αυτές οι προσπάθειες, οι οποίες έχουν σχεδόν ωριμάσει, να ευοδωθούν εντός του 2011 και έτσι να υπάρξει μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική.

Ερώτηση: Τις τελευταίες ημέρες έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας περιστατικά που αφορούν κεραίες τις οποίες έχουν τοποθετήσει κατά μήκος της πράσινης γραμμής οι Τούρκοι. Υπάρχει ανησυχία από τους κατοίκους και στην Άχνα, στο Μάμμαρι, στην Αυλώνα και στον Άγιο Δομέτιο. Το Υπουργείο Άμυνας γνωρίζει αυτήν την υπόθεση, ποιες είναι οι πληροφορίες σας;

Απάντηση: Γνωρίζαμε από καιρό. Κατ' αρχάς το θέμα δεν είναι στρατιωτικό. Εκείνο που είχαμε υποχρέωση να κάνουμε, και το κάναμε, ήταν να ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να υπάρξει μια εκτίμηση για το τι επιδιώκει η τουρκική πλευρά με αυτές τις κεραίες. Πέραν αυτού δεν είχαμε καμιά άλλη αρμοδιότητα, επαναλαμβάνω ότι δεν ήταν στρατιωτικό το θέμα. Σίγουρα, βέβαια, πρόκειται για παραβίαση του στάτους κβο.
Όπως λέγεται, πρόκειται για εγκατάσταση κεραιών για ενίσχυση της κινητής τηλεφωνίας, αλλά αυτό δεν μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει. Γίνονται προσπάθειες, μελέτες για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με αυτές τις κεραίες.

Ερώτηση: Οι κάτοικοι ανησυχούν μήπως παρακολουθούνται;

Απάντηση: Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν. Η Κυβέρνηση έλαβε και λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα, μελετάται το όλο θέμα και θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος ο κόσμος να ανησυχεί. Καμιά ανησυχία δεν χρειάζεται να υπάρχει.

Ερώτηση: Όταν λέτε ότι το θέμα μελετάται, τι εννοείτε;

Απάντηση: Οι αρμόδιες υπηρεσίες χρειάζεται να μελετήσουν, να μάθουν επακριβώς τι είναι αυτές οι κεραίες και ποιος ο σκοπός τους. Πολλά ερωτήματα χρειάζεται να απαντηθούν και για να απαντηθούν χρειάζεται πληροφόρηση.

Ερώτηση: Υπάρχει πληροφόρηση ότι θα τοποθετηθούν και άλλες τέτοιες κεραίες;

Απάντηση: Εμείς δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο. Εμείς, επειδή όπως σας έχω πει δεν είναι στρατιωτικό το θέμα, αναφέραμε προς τις αρμόδιες αρχές ότι ανεγείρονται τέτοιες κεραίες. Είχαμε τη δική μας εκτίμηση, σίγουρα, αλλά δεν μπορούμε να την επιβεβαιώσουμε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας. Το θέμα θα μελετηθεί σε βάθος και οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών θα μάθουν επακριβώς τα σχετικά για το θέμα.