1/1/11

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με την ευκαιρία του νέου έτους 2011

Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με την ευκαιρία του νέου έτους 2011
31/12/2010
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου εύχομαι από καρδιάς σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, υγεία, χαρά και ευημερία.



Κάθε νέα χρονιά φέρνει μαζί της μεγάλες προσδοκίες. Από το 1974, κάθε νέος χρόνος πάντοτε συνοδεύεται με τη μεγαλύτερη προσδοκία και την ευχή όλων μας: Την προσδοκία και την ευχή της επίλυσης του Κυπριακού.

Δυστυχώς, ούτε το 2010 αποτέλεσε έτος λύσης. Η παρελκυστική τακτική της τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις δεν επέτρεψε την αποφασιστική προώθηση των προσπαθειών και τη διάνοιξη του δρόμου προς τη λύση. Ας ευχηθούμε το 2011 να αποδειχθεί πιο δημιουργικό και τελικά να είναι η χρονιά της λύσης, που θα φέρει τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, που θα φέρει την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Για την επίτευξη της πολυπόθητης λύσης θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τις άοκνες προσπάθειες. Δεν πρόκειται να τις εγκαταλείψουμε. Η μη λύση και η διχοτόμηση δεν εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η διχοτόμηση θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες.

Η επίτευξη λύσης επιβάλλει την εφαρμογή ρεαλιστικής πολιτικής που να στηρίζεται σε αρχές. Πολιτικής η οποία να λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες στην Κύπρο αλλά και διεθνώς. Πολιτικής με σαφείς στρατηγικούς στόχους και συγκεκριμένη τακτική.

Με αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά είναι εμποτισμένη η πολιτική που έχουμε χαράξει και με συνέπεια ακολουθούμε. Στρατηγικός στόχος είναι η επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Άλλη επιλογή δεν προσφέρεται. Όλες οι άλλες επιλογές κατέστησαν ανέφικτες ένεκα εκείνων που με τις άνομες πράξεις τους έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο.

Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία κατευθύνει τον αγώνα μας από το 1977, όταν ως ελληνοκυπριακή κοινότητα συμφωνήσαμε με την τουρκοκυπριακή ότι αυτή θα είναι η λύση του Κυπριακού. Αυτός είναι ο ιστορικός συμβιβασμός και πρέπει να τον τιμήσουμε, αλλιώς, αν τον εγκαταλείψουμε σε αναζήτηση άλλης αόριστης λύσης, θα απολέσουμε την αξιοπιστία μας, θα μας εγκαταλείψει η διεθνής κοινότητα και θα επιτραπεί στην Τουρκία επίσημα να επιδιώξει τη διχοτόμηση.

Καθοδηγούμαστε από τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και ’79.

Στοχεύουμε σε λύση αμοιβαία συμφωνημένη από τις δύο πλευρές η οποία θα τύχει της έγκρισης του λαού σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Στοχεύουμε στην αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού.

Για την επίλυση του Κυπριακού θα συνεχίσουμε να προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση, όπως μέχρι σήμερα κάνουμε, για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Από μόνοι μας, βέβαια, δεν μπορούμε να πετύχουμε λύση. Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι από την τουρκική πλευρά επιτέλους θα συναντήσουμε την ίδια καλή θέληση με τη δική μας.

Θα συνεχίσουμε δραστήρια να εργαζόμαστε στο ευρωπαϊκό και γενικά στο διεθνές επίπεδο ώστε να πειθαναγκαστεί η Τουρκία να αλλάξει στάση και να συνεργαστεί στην επίλυση του Κυπριακού. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα και παρά τις διακηρύξεις της, η Τουρκία τίποτα ουσιαστικό δεν έχει κάνει στην πράξη για να εξυπηρετήσει την προοπτική της λύσης. Όλες της οι ενέργειες αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Η συμπεριφορά δε της ηγεσίας της Τουρκίας, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, χαρακτηρίζεται από έπαρση, αλαζονεία και κυνισμό.

Εμείς θα συνεχίσουμε να προωθούμε την πολιτική επαναπροσέγγισης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, με στόχο την ανάπτυξη του κοινού αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου μας.

Εμμένουμε στην οικοδόμηση ελάχιστης έστω ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο στη βάση αρχών. Χωρίς κοινή αντίληψη για τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτές οι βασικές αρχές εμπεριέχονται στο κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

Ο σεβασμός απ’ όλους αυτών των βασικών αρχών καθώς και ο αλληλοσεβασμός μπορούν να καταστούν κινητήρια δύναμη της ενότητας για την οποία όλοι μιλούν αλλά, δυστυχώς, πλην ελάχιστων περιπτώσεων δεν επιτυγχάνεται. Κυριαρχούν τα συνθήματα σε βάρος της λογικής, οι σκοπιμότητες, τα φοβικά σύνδρομα σε βάρος της προοπτικής.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το 2010 ήταν ακόμα μια δύσκολη χρονιά για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Η παγκόσμια οικονομική κρίση συνέχισε να επηρεάζει δυσμενώς την οικονομία του τόπου μας. Παρόλο τούτο, με την πολιτική στήριξης της ανάπτυξης που ακολουθήσαμε, με την παράλληλη περικοπή λειτουργικών δαπανών του κράτους, καταφέραμε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης.

Το κλείσιμο της χρονιάς παρά τα προβλήματα βρίσκει την κυπριακή οικονομία με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες να συγκρίνονται ευνοϊκά με τους αντίστοιχους δείκτες τόσο της ευρωζώνης ειδικά όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Είναι πλέον φανερό ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης ένεκα της στοχευμένης πολιτικής που ακολουθούμε, χωρίς μάλιστα να ληφθούν σκληρά μέτρα.

Αυτό το γεγονός, μαζί με την πολιτική στήριξης του κοινωνικού κράτους που εφαρμόζουμε, μας επέτρεψε να αποφύγουμε την κοινωνική αναταραχή που προκλήθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης κι αλλού λόγω των μέτρων που λήφθηκαν.

Δεν πανηγυρίζουμε γιατί η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με την πλειοψηφία των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και εργαζόμαστε εντατικά για να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν εφησυχάζουμε! Αδικούν, όμως, τη χώρα και το λαό μας όσοι μηδενίζουν τις προσπάθειες και ζωγραφίζουν με μελανά χρώματα την οικονομία, κάτι που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Η κινδυνολογία και ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος για την οικονομία.

Και στη νέα χρονιά θα συνεχίσουμε την πολιτική για δημοσιονομική εξυγίανση, γεγονός που θα ενισχύσει την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Στόχος μας η επίλυση των προβλημάτων να γίνει με κοινωνική συναίνεση και ισορροπημένο τρόπο, γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα. Παραμένει σε ισχύ η θέση της Κυβέρνησης για συνεισφορά των εχόντων και του πλούτου στην ενίσχυση των εσόδων του κράτους.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει την κοινωνική της πολιτική προς διάφορες κατευθύνσεις. Παρά την οικονομική κρίση, εμείς δεν συρρικνώσαμε το κράτος πρόνοιας, αλλά το στηρίξαμε. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι κοινωνικές παροχές από το 2008 μέχρι σήμερα αυξήθηκαν κατά 30%.

Στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους, τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τα νέα ζευγάρια, τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, τους αγρότες, τους φοιτητές και τους μαθητές.

Στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους θα στηρίξουμε με στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα τις ομάδες του πληθυσμού που επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης επιλύοντας συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών και διενεργώντας νέες τομές εκσυγχρονισμού στην κοινωνία μας. Ήδη, τα δείγματα γραφής της κυβερνητικής πολιτικής είναι πολλά και απτά. Στην παιδεία, στις δημόσιες συγκοινωνίες, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο περιβάλλον, στο πεδίο της ενέργειας, στα θέματα κοινωνικής προστασίας και ευημερίας.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Το 2010 τιμήσαμε τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χώρα μας όχι μόνο επιβίωσε των τραγωδιών αλλά αναπτύχθηκε και προόδευσε χάρις στους αγώνες και τη φιλοπονία του λαού μας.

Σημαντική είναι η βοήθεια και η συμπαράσταση που η Κύπρος έχει από τη διεθνή κοινότητα. Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στην Ελλάδα που αδιάλειπτα και σταθερά στέκεται στο πλευρό μας και μας στηρίζει.

Ευχαριστίες εκφράζουμε και σε όλες τις χώρες και λαούς που είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα μας για δικαίωση. Εκφράζουμε τη δική μας αλληλεγγύη σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς.

Υποδεχόμαστε το 2011 με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Δεν μας καθηλώνουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν ή εμφανίζονται είτε στο Κυπριακό είτε στην εσωτερική διακυβέρνηση. Εμείς πίσω από τα προβλήματα πάντοτε αναζητούμε λύσεις και εργαζόμαστε για να τις πετύχουμε.

Εμείς πιστεύουμε στην ποιότητα του λαού μας. Επενδύουμε στην εργατικότητα, τη δημιουργικότητα και τη φιλοτιμία του. Μαζί με το λαό θα συνεχίσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε το 2008 για να πάρουμε την Κύπρο ακόμα πιο μπροστά.

Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους σας δημιουργικό νέος έτος, υγεία και ευτυχία.