24/1/11

Ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας

24/01/2011
Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα για συζήτηση των θεμάτων που αφορούν το Πεδίο Βολής Καλού Χωριού, μετά το επεισόδιο που προκλήθηκε την περασμένη Τετάρτη.


Της σύσκεψης προήδρευσε ο Υπουργός ΄Αμυνας κ. Παπακώστας και συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου ΄Αμυνας, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης και οι Κοινοτάρχες Αγίας ΄Αννας κ. Κυριάκος Πασιουρτίδης, Καλού Χωριού κ. Κυριάκος Αντζουλής και Ψευδά κ. Φρίξος Μιχαήλ, ενώ απουσίαζαν οι Κοινοτάρχες Πυργών και Κλαυδιάς λόγω ειλημμένων υποχρεώσεών τους.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τρόποι για αναβάθμιση της ασφάλειας στη διαδικασία των βολών έτσι ώστε να μηδενίζονται τα λάθη. Επαναβεβαιώθηκε ο κοινός στόχος μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και των κοινοτήτων που συνορεύουν με το Πεδίο Βολής και η ανάγκη για συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ των μερών.

Ο Υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε το περιστατικό ως απαράδεκτο και εγκληματικό και ζήτησε όπως ολοκληρωθεί πρώτα η έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τα αίτια και αιτιατά του περιστατικού πριν προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

Ευχή όλων, είπε ο κ. Υπουργός, είναι να μην ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό και διαβεβαίωσε ότι όλοι όσοι ευθύνονται θα τιμωρηθούν αυστηρά και παραδειγματικά. Πρόσθεσε ότι έγινε σωρεία λαθών και κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες των κατοίκων. Διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούνται κατά τις εκπαιδεύσεις βολών και ότι οι εκπαιδεύσεις βαρέων όπλων γίνονται σε άλλο χώρο, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, με μοναδικό κριτήριο την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Σημείωσε ότι όπου υπάρχει ακόμη περιθώριο για αύξηση του ελέγχου και της επίβλεψης κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών βολών αυτό θα γίνει.

Από πλευράς τους, οι Κοινοτάρχες είπαν ότι αντιλαμβάνονται πλήρως την ανάγκη εκπαίδευσης των μελών της Εθνικής Φρουράς χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Μπορούν και θέλουν να συνυπάρξουν με την Εθνική Φρουρά, τόνισαν, όμως, ζητούν θερμά όπως ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Ευχαρίστησαν για τη σοβαρότητα των προθέσεων του Υπουργείου Άμυνας και ευχαρίστησαν τον κ. Υπουργό για την πρωτοβουλία του να καλέσει τη σύσκεψη και για την ετοιμότητά του να ακούσει τις θέσεις τους. Πρότειναν όπως γίνεται βιντεογράφηση της διαδικασίας που ακολουθείται στην εκπαίδευση των βολών για αυξημένο έλεγχο και επιτήρησή της.

Ο Υπουργός Άμυνας ζήτησε όπως καταγραφεί η εισήγηση και να διερευνηθεί η δυνατότητα υιοθέτησής της.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Είχατε συνάντηση με τους Κοινοτάρχες. Το αποτέλεσμα;

Απάντηση: Ακούσαμε τους Κοινοτάρχες, ακούσαμε τους δικαιολογημένους τους φόβους. Οι φόβοι τους είναι και δικές μας έγνοιες. Από δικής μας πλευράς, τα μέτρα που έχουμε λάβει πιστεύουμε ότι είναι αρκετά, φτάνει να τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτοί οι οποίοι έχουν την ευθύνη της εκτέλεσης των βολών, δηλαδή οι υπεύθυνοι αξιωματικοί βολής, οι Διοικητές του Συντάγματος και του Τάγματος.

Τα μέτρα είναι τέτοια που δεν χρειάζεται πολλή προπαίδεια. Όταν, όμως, δίνονται οι εντολές για εκτέλεση βολών θα πρέπει να γίνεται η επαλήθευση για να είμαστε πάντοτε σίγουροι ότι οι βολές είναι ασφαλείς. Αν εφαρμόζεται αυτή η διαδικασία, πιστεύω ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνουν ατυχήματα αυτής της μορφής διότι τουλάχιστον το συγκεκριμένο ατύχημα που έγινε είναι τελείως αδικαιολόγητο έως εγκληματικό. Αναμένω με αγωνία το πόρισμα. Ελπίζω, εύχομαι και πιστεύω ότι το συντομότερο δυνατό θα έχουμε το πόρισμα. Η δική μου άποψη, όπως έχω ήδη δηλώσει, είναι ότι θα πρόκειται περί ανθρώπινου λάθους και όχι αστοχίας πυρομαχικού, αλλά δεν θέλω να το επιβεβαιώσω αυτή τη στιγμή, σεβόμενος την πορεία της ανάκρισης.
Ερώτηση: Ο συγκεκριμένος αξιωματικός έχει κάνει πάρα πολλές βολές στο συγκεκριμένο Πεδίο Βολής. Μήπως θυματοποιείται ο συγκεκριμένος αξιωματικός;

Απάντηση: Καθόλου. Έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Λοχαγός διότι ήταν ο αξιωματικός βολής. Ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την εκτέλεση της βολής. Ο λόγος για τον οποίο έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα δεν είναι επειδή φέρει εκ των προτέρων ευθύνη, αλλά για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Δεν μπορεί ο υπεύθυνος της βολής να βρίσκεται εν υπηρεσία και να γίνεται η εξέταση για το ποιος ευθύνεται και για ποια θέματα.

Ερώτηση: Μήπως, μετά και από αυτό το γεγονός, γίνονται σκέψεις για δήμευση των περιουσιών που γειτνιάζουν με το Πεδίο Βολής;

Απάντηση: Δεν είναι θέμα δήμευσης των περιουσιών. Οι διαστάσεις του Πεδίου Βολής είναι τέτοιες που εξυπηρετούν την εκπαίδευση.

Ερώτηση: Ναι, αλλά κτίζονται σπίτια εκεί.

Απάντηση: Μα δεν κτίζονται εντός του Πεδίου Βολής. Σίγουρα εντός του Πεδίου Βολής δεν μπορεί να κτίσει κανείς. Επομένως δεν είναι θέμα το οποίο θα πρέπει να είναι προς συζήτηση.

Στη συνέχεια, ο Κοινοτάρχης Ψευδά κ. Φρίξος Μιχαήλ, εκπροσωπώντας τους υπόλοιπους Κοινοτάρχες, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Τα αιτήματά μας σήμερα ήταν η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Δεν υπήρχε άλλο θέμα στην ατζέντα σήμερα. Ο κ. Υπουργός ήταν έντονος για το περιστατικό αυτό. Μας διαβεβαίωσε, όπως και παλαιότερα, ότι θα επιληφθεί του θέματος, ότι θα ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί ανθρώπινο λάθος. Εμείς, ως Κοινοτάρχες, έχουμε διαβεβαιώσει τον κ. Υπουργό ότι δεν απαιτούμε το κλείσιμο του Πεδίου Βολής, θέλουμε να συνυπάρξουμε κοινότητες, Εθνική Φρουρά και Πεδίο Βολής. Τονίσαμε ξανά ιδιαιτέρως ότι εφόσον κάποιοι μας επιβουλεύονται, θέλουμε μια Εθνική Φρουρά αξιόμαχη, ικανή να αποτρέψει οποιαδήποτε επιβουλή. Όμως, εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για το τελευταίο περιστατικό επειδή κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές».