20/1/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου
20/01/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, αποφάσισε τον διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγγλικής Σχολής. Πρόεδρος, ο κ. Αντώνης Βαλανίδης και μέλη οι Χριστόδουλος Κουντουρής, Ιζετ Ιζτζιάν, Λουκία Κουλουρούδια, Σοφοκλής Χατζησοφοκλέους, Μάριος Λουκαΐδης, Χρυστάλλα Κόρτα, Μιχάλης Χατζηανδρέου, Ανδρέας Τσίτσιος, Καίτη Κληρίδου και ένας εκπρόσωπος του British Council όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε σήμερα το θέμα της καταβολής από το κράτος περίπου €20 εκ. προς τις Κυπριακές Αερογραμμές ως αποζημίωση που υφίσταται λόγω του ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία απαγορεύει τη χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου της από κυπριακά αεροσκάφη και αυτό θέτει τις Κυπριακές Αερογραμμές σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων αεροπορικών εταιρειών, έχοντας υπόψη ότι οι αεροπορικές εταιρείες και ο χώρος των αερομεταφορών χαρακτηρίζεται από ένα έντονο ανταγωνισμό και οι Κυπριακές Αερογραμμές μπαίνουν σε μειονεκτική θέση εφόσον οι πτήσεις τους κοστίζουν περισσότερο λόγω μεγαλύτερης διάρκειας και μακρύτερων δρομολογίων. Η καταβολή της αποζημίωσης προϋποθέτει τη δέσμευση των Κυπριακών Αερογραμμών να προβούν σε σειρά λειτουργικών και άλλων αλλαγών και ενεργειών για την επίλυση προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Ήδη, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας έχει ετοιμάσει και άρχισε να εφαρμόζει σχέδιο δράσης με λειτουργικές αλλαγές που προβλέπουν σημαντικές εξοικονομήσεις. Σε αυτά τα πλαίσια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των Κυπριακών Αερογραμμών με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για τη συμβολή των εργαζομένων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας».

Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Έχει τεθεί θέμα βιωσιμότητας των Κυπριακών Αερογραμμών στο Υπουργικό Συμβούλιο;

Απάντηση: Ο στόχος είναι με τις αποφάσεις που λαμβάνονται και τις ενέργειες που γίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών, να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα βιωσιμότητα και, ασφαλώς, να αντιμετωπιστεί το παρόν και το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών. Είναι για αυτό που λέμε ότι η αποζημίωση των €20 εκ. προϋποθέτει και την ύπαρξη εκείνων των αλλαγών από μέρους της εταιρείας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προοπτική τους.

Ερώτηση: Είναι για συσσωρευμένες ζημιές;

Απάντηση: Ναι, για συσσωρευμένες που υπολογίζονται για τα τελευταία έξι χρόνια.

Ερώτηση: Η Κυβέρνηση αυτά τα χρήματα θα τα ζητήσει από αλλού;

Απάντηση: Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και θα γίνουν διάφορες ενέργειες. Το θέμα το χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, αντιλαμβάνεστε ότι τέτοια ζητήματα έχουν προεκτάσεις και με την ΕΕ. Αυτά, όμως, τα θέματα και τις διαδικασίες χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών. Θα υπάρξει και συζήτηση στη Βουλή. Πρόκειται για ευαίσθητο θέμα και θα μείνω ως εδώ.

Ερώτηση: Επειδή υπήρχε ένταση στην Αγγλική Σχολή τα τελευταία χρόνια, το Υπουργικό Συμβούλιο κάλυψε όλες τις τάσεις;

Απάντηση: Η Κυβέρνηση θέλει να υπάρχει ηρεμία και ομαλότητα στην Αγγλική Σχολή. Είναι σχολείο στο οποίο φοιτούν και πάρα πολλοί Τουρκοκύπριοι. Το σχολείο πρέπει να είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και ασφαλώς για εμάς μετρά το να υπάρχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο που μπορεί να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και για να μην υπάρξουν τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν στο παρελθόν όπως και αν έχουν δημιουργηθεί διότι δεν θέλουμε επανάληψη τέτοιων προβλημάτων.

Ερώτηση: Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και την πρόταση για τη δημιουργία του Ταμείου Τραπεζών;

Απάντηση: Έχουμε δει το θέμα των τραπεζών στο πλαίσιο της υλοποίησης του οικονομικού πακέτου που η Κυβέρνηση αποφάσισε. Στο πλαίσιο αυτού του πακέτου προβλέπεται και η συνεισφορά των τραπεζών κατά €60 εκ., ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα πάνε σε ταμείο ως εγγύηση προς τις τράπεζες και ένα άλλο μέρος στα δημοσιονομικά.

Ερώτηση: €35 εκ. με €25 εκ;

Απάντηση: Ναι. Και έχει συζητηθεί μια φόρμουλα αναφορικά με τη συνδρομή των Πιστωτικών Ιδρυμάτων προς αυτή την κατεύθυνση.

Ερώτηση: Μιλήσατε με τις τράπεζες για αυτό το μέτρο;

Απάντηση: Έχει γίνει ένας διάλογος και μια επαφή. Από κει και πέρα είναι θέμα της Κυβέρνησης να αποφασίσει και επαναλαμβάνω ότι σήμερα το εξετάσαμε αυτό το ζήτημα.

Ερώτηση: Επειδή φεύγουν από τα ταμεία των τραπεζών τα €60 εκ., μπορεί οι τράπεζες να θέλουν να αυξήσουν τα επιτόκια και έτσι αυτό το κόστος να το πληρώσει ο πολίτης.

Απάντηση: Καλούνται όλοι με τον ένα ή τον άλλον τρόπο και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους να συνδράμουν έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες και οι επιπτώσεις από την κρίση και, ασφαλώς, πρέπει να συμβάλουν και οι τράπεζες. Είναι μια θέση της Κυβέρνησης που την κάνει πράξη. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποια δεδομένα που μάς έχουν προβληματίσει και τα έχουμε συζητήσει όπως είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούν οι τράπεζες, η ευρωστία που δείχνουν – διότι είναι εύρωστες οι τράπεζες και παραπέμπω σε δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σε απάντηση εκτιμήσεων των πιστοληπτικών Οίκων αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου που αποδείχθηκε εύρωστο και δυνατό. Δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Υπάρχει ένα περιβάλλον ανταγωνισμού και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Ερώτηση: Υπάρχει κάποιος μηχανισμός ελέγχου;

Απάντηση: Μηχανισμοί ελέγχου, εποπτικοί δεν υπάρχουν στην Κυβέρνηση, αλλά αυτοί οι μηχανισμοί είναι υπό τον εποπτικό έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας.

Ερώτηση: Το σχόλιό σας για την επίσκεψη του κ. Φίλιπ Γκόρντον;

Απάντηση: Η επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού και για την πορεία των διαπραγματεύσεων και οι δηλώσεις του κ. Γκόρντον επιβεβαιώνουν αυτό το ενδιαφέρον και τη στήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε δημοσιεύματα που φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στο Εθνικό Συμβούλιο;

Απάντηση: Είναι γνωστή η θέση της Κυβέρνησης ότι εμείς ποτέ δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα που αφορούν το περιεχόμενο της συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο είτε αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είτε όχι. Ο λόγος είναι απλός. Θέλουμε στο Εθνικό Συμβούλιο να υπάρχει εμπιστευτικότητα που να δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να εκφράζονται ελεύθερα, να καταθέτουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους, να γίνεται ένας εποικοδομητικός διάλογος που θα είναι βοηθητικός και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την ελληνοκυπριακή πλευρά στις προσπάθειες που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού.