21/1/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
21/01/2011
Την ευχή όπως στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στη Γενεύη, ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ υπάρξει μια πιο δημιουργική τοποθέτηση από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε παρατήρηση ότι είναι χαμογελαστός και ερωτηθείς αν όλα πήγαν καλά σήμερα, απάντησε ότι «πάντοτε είμαι χαμογελαστός έτσι ή αλλιώς. Ακόμη και τις δυσκολίες πρέπει με χαμόγελο να τις αντιμετωπίζεις, διαφορετικά δεν έχεις προοπτική».

Ερωτηθείς αν υπήρξαν δυσκολίες σήμερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν απέκρυψα τον σκεπτικισμό μου από την προηγούμενη συνάντηση. Δεν νομίζω να περίμενε κανείς ότι θα λυθούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα και η απόσταση για να μην πω το χάσμα απόψεων που υπάρχει σε διάφορα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών. Εχω τη γνώμη ότι κάποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν ακόμη στο θέμα της οικονομίας και στα θέματα της ΕΕ, αλλά σκοντάφτουμε στα θέματα διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών που είναι πολύ σημαντικά θέματα. Πάμε στη Γενεύη με στόχο να ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που αφορά την οικονομία και τα θέματα ΕΕ, αλλά αυτά δεν είναι τα κύρια.

Εύχομαι και ελπίζω εκεί, ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη, να υπάρξει μια πιο δημιουργική τοποθέτηση από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς για να έχουμε ένα σχετικά ελπιδοφόρο αποτέλεσμα - δεν ελπίζω ότι θα λυθούν τα ζητήματα στη Γενεύη - για να προχωρήσουμε παρακάτω».

Ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκε το έγγραφο που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντερβίς Ερολγου την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το σχολιάσαμε και προχθές στη συνάντηση των συμβούλων, εκτενέστατα πρέπει να πω, σε όλα τα σημεία, σχολίασα και εγώ σήμερα στην ουσία του και οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν. Εχει εκφραστεί η βούληση και από τις δύο πλευρές να συνεχίσουμε πιο δημιουργικά».

Σε ερώτηση αν θα υποδειχθεί στον ΓΓ ότι οι θέσεις αυτές είναι εκτός της συμφωνημένης βάσης και αν θα καταγγελθεί η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το τι θα αναφέρει στον ΓΓ δεν θα το πει τώρα διότι θα «είναι εντελώς, εντελώς αδόκιμο. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται εκ των προτέρων να κάνουμε θόρυβο για διάφορα ζητήματα διότι είναι και θέμα σεβασμού προς τον ΓΓ, ο οποίος έχει μια εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να βοηθήσει», είπε.

Σε ερώτηση αν στη Γενεύη θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης τα θέματα που αφορούν το περιουσιακό, το εδαφικό και το θέμα των εποίκων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «στη δική μου ατζέντα οπωσδήποτε για να μην πω ότι έχουν και προτεραιότητα. Δεν θέλω να προκαταλάβω και να προδιαγράψω τα σημεία παρέμβασης του ΓΓ, δεν νομίζω ότι είναι σωστό αυτό, αλλά στη δική μου ατζέντα έχουν προτεραιότητα αυτά τα ζητήματα διότι εάν συνδυαστούν τα δύο θέματα όντως θα μπορέσουμε να δούμε φως στο θέμα του περιουσιακού που είναι ένα από τα σημαντικότατα κλειδιά για λύση του Κυπριακού».

Εξάλλου, σε παρατήρηση ότι ενόψει του αυριανού ντέρμπι των δύο ομάδων από τη Λευκωσία καλλιεργείται ένα εκρηκτικό κλίμα και ερωτηθείς τί πρέπει να γίνει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να πάω έξω από το γήπεδο για να κάνω εκκλήσεις ή να παίρνω μέτρα. Νομίζω έγινε σήμερα σύσκεψη στην Αστυνομία. Ούτε και η Αστυνομία μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι το φόβητρο. Πρέπει να αντιληφθούν ορισμένοι, οι οποίοι είναι λίγοι ανάμεσα στους οπαδούς των ομάδων, ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα και να εκθέτουν την Κύπρο διότι περί αυτού πρόκειται, στο τέλος της ημέρας ζημιώνουν και το σωματείο τους, όποιοι και εάν είναι αυτοί και το σωματείο τους, το ζημιώνουν οπωσδήποτε στις συνειδήσεις των σκεπτόμενων ανθρώπων και βεβαίως και διεθνώς ζημιώνει η Κύπρος. Οι εντολές που έχω δώσει στην Αστυνομία είναι να είναι αμείλικτη. Το λέω ξεκάθαρα πλέον, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Θεωρώ ότι η καταστολή είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, αλλά δεν πάει άλλο και πρέπει να τεθεί ένα τέρμα σε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι εύκολο, κατανοώ ότι δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να δείξει τα δόντια της και η Αστυνομία και η πολιτεία ευρύτερα», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.