20/1/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Ηλιάδη στη τελετή Υπογραφής του "Συμφώνου των Νησιών", στη Λευκωσία
20/01/2011





Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.00 μ.μ.
Ευχαριστώ το Ενεργειακό Γραφείο Κύπριων Πολιτών για την ευγενική πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή σημαντική εκδήλωση για την τελετή υπογραφής του «Συμφώνου των Νησιών».

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απειλή ούτε κίνδυνος που έρχεται. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα εντός των πυλών που μας πλήττει δραστικά με την ανομβρία, την ξηρασία, τη λειψυδρία και τους κινδύνους της απερήμωσης.

Στην Κύπρο τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στο κλίμα, με αλυσιδωτές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η βροχόπτωση σημειώνει φθίνουσα, καθοδική τάση με ρυθμό 1 χιλιοστομέτρο τον χρόνο και η θερμοκρασία αύξηση με ρυθμό 0.01 βαθμού κελσίου τον χρόνο. Την περίοδο 1991-2005 η μέση θερμοκρασία στη Λευκωσία αυξήθηκε κατά 0.7ο κελσίου συγκρινόμενη με αυτή της περιόδου 1961-1990.

Ως κοινωνία, λοιπόν, πρέπει να οργανωθούμε όσο μπορούμε καλύτερα για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συνέπειες. Και όχι απλώς σε αμυντική διάταξη. Αλλά να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες και τις δημιουργικές μας ικανότητες σε μια προσπάθεια όχι μόνο για να διασώσουμε, αλλά και να αναπτύξουμε το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τη μοναδικότητα και την ομορφιά του νησιού μας.

Η κλιματική αλλαγή είναι το κορυφαίο περιβαλλοντικό πρόβλημα για τον πλανήτη καθώς και η πηγή των πλείστων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κανκούν του Μεξικού με τη συμμετοχή των 194 συμβαλλομένων κρατών υπήρχε γενική απαισιοδοξία για μηδενικά αποτελέσματα. Ωστόσο έγιναν ορισμένα θετικά βήματα, με ουσιαστικές συμφωνίες σε επιμέρους θέματα που δημιουργούν μια δυναμική και, ενδεχομένως, ανοίγουν τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία του χρόνου στη Διάσκεψη της Νοτίου Αφρικής .

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΕ ήταν πιο προχωρημένη, πιο συγκροτημένη και πιο ευαίσθητη σε όλα τα θέματα και ότι ο ρόλος της ήταν πρωταγωνιστικός στις σκληρές διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν. Είχε θέσεις και προτάσεις και ήξερε τη δημιουργική τέχνη της διαβούλευσης και της συναίνεσης μέσα από την αμοιβαιότητα. Αντιλαμβάνεστε τη σύγκρουση των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων ενεργειακής πολιτικής που διακυβεύονται από τις όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ήταν σημαντικό ότι, ως ΕΕ, λειτουργήσαμε πολύ δημοκρατικά. Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος συνήλθε στο Κανκούν και συνεδριάζαμε μια έως και τρεις φορές την ημέρα για να καθορίζουμε κάθε φορά τη θέση της Ένωσης στις πολυήμερες διαβουλεύσεις που πραγματοποιούντο στο περιθώριο της Διάσκεψης. Υπήρξε συλλογική και δημιουργική συμμετοχή όλων και αυτό ήταν σπουδαίο.

Στόχος των προσπαθειών είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε η θερμοκρασία της γης να μη υπερβεί τους 2ο βαθμούς κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η Κύπρος έχει κυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές, το οποίο καθορίζει μια διαδικασία στη βάση της οποίας πρέπει να εντατικοποιηθούν οι δράσεις για την αντιμετώπιση των αιτιών που συμβάλλουν στις κλιματικές αλλαγές και οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

Επίσης, με την υιοθέτηση του πακέτου ενέργειας και κλιματικών αλλαγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τίθενται νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι που αφορούν τη μείωση των συνολικών εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων κατά τουλάχιστον 20% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2020.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ως η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή και παρακολούθηση των πολιτικών για τη μείωση των θερμοκηπιακών αερίων στην Κύπρο, έχει καταστρώσει το «Εθνικό Σχέδιο Μείωσης των Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου».

Οι Τοπικές Αρχές στην Κύπρο αποδεικνύουν σήμερα ότι θέλουν και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την εθνική, αλλά και παγκόσμια προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής. Τα Ενεργειακά Σχέδια που εκπονούνται σε τοπικό επίπεδο είναι φιλόδοξα και τίθενται επιμέρους στόχοι για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το Ενεργειακό Γραφείο Κύπριων Πολιτών συμμετέχει ως εταίρος στο συγχρηματοδοτούμενο έργο από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ISLE PACT». Στο έργο αυτό, στο οποίο συμμετέχουν νησιά από όλη την Ευρώπη, οι Τοπικές Αρχές δεσμεύονται να υλοποιήσουν έναν κοινό στόχο που είναι η μείωση των εκπομπών CO2 στην επικράτειά τους περισσότερο από 20% μέχρι το 2020 εφαρμόζοντας ενεργειακά σχέδια δράσης.

Δέκα Δήμοι και δύο αστικές κοινότητες της Κύπρου έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση του Ενεργειακού Γραφείου και συμμετέχουν στο έργο αυτό. Σήμερα υπογράφουν τη δεσμευτική πολιτική διακήρυξη, το «Σύμφωνο των Νησιών».

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή που αναμένεται να έχει σημαντική συνεισφορά στην επίτευξη των εθνικών στόχων μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Εύχομαι η προσπάθεια να συνεχιστεί με τον ίδιο ζήλο τόσο από το Ενεργειακό Γραφείο όσο και από τους συμμετέχοντες Δήμους και κοινότητες, αλλά και να διευρυνθεί έτσι που σύντομα να έχουμε αποτελέσματα και επιτυχίες στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό. Παρόμοιες πρωτοβουλίες δημιουργούν ατομική και συλλογική συνείδηση ότι το μέλλον του τόπου μας και του πλανήτη μας είναι υπόθεση του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί.

Το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας, ως δικαίωμα και ως ευθύνη. Ως Κυβέρνηση, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Κάθε μέρα κάνουμε βήματα μπροστά. Και έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Ωστόσο, οι Κυβερνήσεις μόνες τους δεν μπορούν. Όλοι μαζί μπορούμε, Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιωτικοί φορείς, η κοινωνία των πολιτών. Μπορούμε εργαζόμενοι και συνεργαζόμενοι να πάρουμε τον τόπο μας μπροστά. Η ενεργειακή μας πολιτική μπορεί να είναι καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον και η ανάπτυξη μας μπορεί να πρέπει να είναι πράσινη.

Θερμά συγχαρητήρια στο Ενεργειακό Γραφείο Κύπριων Πολιτών που ανέλαβε την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού έργου, αλλά και τους συμμετέχοντες Δήμους και κοινότητες που δεσμεύονται σήμερα με την υπογραφή τους σε έναν ωραίο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Με τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούμε να αντικρίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα, με όραμα ένα επανενωμένο και πράσινο νησί της ειρήνης, της προόδου και του πολιτισμού.