10/10/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στην 30ή αντικατοχική πορεία Μόρφου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κοινότητας Αστρομερίτη 10/10/2010

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στην 30ή αντικατοχική πορεία Μόρφου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κοινότητας Αστρομερίτη
10/10/2010





Για μια ακόμα φορά οι Μορφίτες διαδηλώνουν την αμετάθετη απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωσή του. Να συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την άγια μέρα της επιστροφής στη γενέθλια γη και στις πατρογονικές τους εστίες.

Για μια ακόμα φορά οι Μορφίτες, οι προερχόμενοι από την ευρύτερη περιοχή του διαμερίσματος Μόρφου, συντάσσονται στις επάλξεις του αγώνα και απ’ εδώ, δίπλα από το συρματόπλεγμα της κατοχής, διακηρύσσουν πως όσα χρόνια κι αν περάσουν θα συντηρούν άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής στην πατρώα γη και θα αγωνίζονται για την αποκατάσταση των δικαίων και των δικαιωμάτων τους.

Για μια ακόμα φορά οι Μορφίτες, εξ ονόματος όλων των εκτοπισμένων και ολόκληρου του κυπριακού λαού, καταδικάζουν την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή των πατρογονικών τους εστιών.

Παράλληλα, για μια ακόμα φορά οι Μορφίτες καλούν σήμερα ξανά τη διεθνή κοινότητα να πάψει να ανέχεται τον ετσιθελισμό, την αδιαλλαξία και την αλαζονεία της Τουρκίας που για 36 τώρα χρόνια καταπατεί και παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού και τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης.

Αγαπητέ Δήμαρχε της Μόρφου, συμπατριώτες Μορφίτες,

Το αγωνιστικό φρόνημα που εκδηλώνετε με την ετήσια «Πορεία Μόρφου» και με διάφορες άλλες αντικατοχικές εκδηλώσεις αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι ο λαός μας ουδέποτε θα συμβιβαστεί με την κατοχή, όσα χρόνια κι αν περάσουν και όσες δυσκολίες και αν συναντήσει.

Απευθύνοντας χαιρετισμό εκτίμησης, αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους Μορφίτες, επιθυμώ παράλληλα να τους δώσω συγχαρητήρια γιατί με τις αντικατοχικές τους εκδηλώσεις κρατούν σε εγρήγορση την αγωνιστική συνείδηση του λαού μας και συντηρούν αλώβητο το στόχο του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας και για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες.

Σε μια περίοδο που η τουρκική αδιαλλαξία κορυφώνεται και γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτοι οι στόχοι της Τουρκίας για λύση συνομοσπονδίας και δύο κράτη, σε μια περίοδο που οι τουρκικές προτάσεις στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων αποκαλύπτουν πλήρως την παντελή απουσία βούλησης για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, οι Μορφίτες δίνουν σήμερα την απάντησή τους: Ουδέποτε θα υποταχθούμε στη δύναμη και τους όρους του Τούρκου κατακτητή και ουδέποτε θα καμφθούμε από την τουρκική αλαζονεία και τον ετσιθελισμό της Άγκυρας. Ούτε εκβιασμοί, ούτε ψεύτικα διλήμματα, ούτε πονηρές μεθοδεύσεις θα μας κάνουν να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας για διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας.

Καλούμε σήμερα ξανά τη διεθνή κοινότητα να αντικρίσει το κυπριακό πρόβλημα με αίσθημα ευθύνης και δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η λύση του οποίου πρέπει να τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώσει το έδαφος, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς και να αποκαταστήσει και να κατοχυρώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού. Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να εμπεδώσει την ειρήνη στην Κύπρο και στην περιοχή και να αποδώσει δικαιοσύνη στον κυπριακό λαό.

Δυστυχώς, η μέχρι τώρα τακτική και συμπεριφορά της Τουρκίας δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Με τις προτάσεις της και την όλη συμπεριφορά της η Τουρκία έχει ναρκοθετήσει τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Αν η Τουρκία δεν συνετιστεί ή αν δεν τη συνετίσουν εκείνοι οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας που είναι σε θέση να την επηρεάσουν, τα Ηνωμένα Έθνη και γενικά η διεθνής κοινότητα θα χρεωθούν με ακόμα μια αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού. Καλούμε λοιπόν τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα τα Ηνωμένα Έθνη και εκείνες τις δυνάμεις που προστατεύουν ή ανέχονται την Τουρκία να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Έχουμε τη βούληση για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, όμως δεν έχουμε καμιά διάθεση να απαλλοτριώσουμε τα δικαιώματά μας και να υποταχθούμε στους όρους του κατακτητή. Ξέρουμε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι ένας συμβιβασμός. Όμως πρέπει να είναι αμοιβαίος και κυρίως δίκαιος.

Πρέπει, παράλληλα, σήμερα να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η καλή θέλησή μας όπως και η υπομονή μας έχουν όρια. Όταν η δική μας καλή θέληση και η διάθεση για ένα λογικό και δίκαιο συμβιβασμό δεν συναντούν ανταπόκριση, αναγκαστικά θα αλλάξουμε τακτική. Και είναι καιρός, πιστεύουμε, με μια νέα τακτική να θέσουμε ξανά την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Αναμένουμε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η διεθνής κοινότητα θα πάρουν τα σωστά μηνύματα από τη σημερινή εκδήλωση. Μια εκδήλωση που παράλληλα πρέπει να στείλει το μήνυμα για συλλογικότητα και ενότητα τόσο των πολιτικών δυνάμεων όσο και του λαού σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας και το κυπριακό πρόβλημα.