10/10/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην 30ή αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη
10/10/2010





Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Μορφίτισσες, Μορφίτες,

Θέλω πρώτα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να χαιρετίσω και φέτος την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου. Είμαι για ακόμη μια χρονιά μαζί σας και θα συνεχίσω να είμαι συναγωνιστής σας μέχρι την επιστροφή στη Μόρφου.

Θέλω να καλωσορίσω τους ξένους προσκεκλημένους σας και να τους ευχαριστήσω για τη στήριξη που προσφέρουν στον αγώνα μας. Συγχαίρω επίσης τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, αλλά και όλους τους Μορφίτες και τις Μορφίτισσες για την διοργάνωση των εκδηλώσεων και της αντικατοχικής πορείας, καθώς και για τη γενικότερη συμβολή στην προσπάθεια διαφώτισης και προώθησης της υπόθεσης της Κύπρου στο εξωτερικό.

Τριάντα έξι χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, οι αντικατοχικές μας εκδηλώσεις στέλνουν το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι την άρση των κατοχικών τετελεσμένων. Μέχρι την τελική δικαίωση που θα επέλθει μόνο με την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή η πολιτική ηγεσία του τόπου, με πρωτοπόρο τον Εθνάρχη Μακάριο, επέλεξε την οδό των ειρηνευτικών συνομιλιών ως τη μόνη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή από την κατοχή και να επανενώσει την πατρίδα μας. Από το 1977 έχουμε αποφασίσει ότι ο προσφερόμενος τρόπος να υλοποιήσουμε το στόχο μας αυτό είναι η επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η μετεξέλιξη δηλαδή του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό, με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Ο συμβιβασμός αυτός είναι απαραίτητος για να αποσείσουμε από τις πλάτες του λαού την καταστροφική διχοτόμηση που υποθηκεύει το μέλλον του.

Εμείς, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι η τουρκική πλευρά ευνοεί την άγονη παρέλευση του χρόνου επιδιώκοντας την παραπέρα εμπέδωση των διχοτομικών τετελεσμένων, πήραμε, αμέσως μετά την εκλογή μας, πρωτοβουλίες που οδήγησαν σε επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Με διεκδικητικότητα πετύχαμε την ενδυνάμωση της βάσης των συνομιλιών αφού για πρώτη φορά σε επίπεδο ηγετών των δύο κοινοτήτων, με το κοινό ανακοινωθέν της 1ης Ιουλίου 2008, συμφωνήθηκαν οι αρχές της μίας και μόνης κυριαρχίας, ιθαγένειας και διεθνούς προσωπικότητας.

Υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ, αλλά όχι η πρόοδος που εμείς αναμέναμε και διακαώς επιθυμούσαμε. Σε ό,τι αφορά στην πτυχή της διακυβέρνησης οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στη διαπραγμάτευση με τον κ. Ταλάτ βελτιώνουν σαφώς τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Κυβέρνησης, σε βαθμό που διασφαλίζεται η ενότητα του κράτους και των θεσμών στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Πρόσφατα υποβάλαμε ένα τρίπτυχο προτάσεων για να δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο κλίμα για την ίδια τη λύση. Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία έχουμε προτείνει τη διασύνδεση της συζήτησης του κεφαλαίου του περιουσιακού με τα κεφάλαια του εδαφικού και των εποίκων. Η πρόταση αυτή σχετίζεται άμεσα με τη Μόρφου και την ανάγκη να επιστραφεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού. Αυτό το είχα κάνει ξεκάθαρο και στον κ. Ντάουνερ και στον κ. Έρογλου.

Την ίδια στιγμή η δική μας πλευρά ζητά και επιδιώκει διεύρυνση των εδαφών τα οποία θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση πέρα από το τι προνοούσε ο χάρτης στο Σχέδιο Ανάν. Η επιστροφή της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελληνοκύπριων προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα καταστήσει λιγότερο σύνθετο το κεφάλαιο του περιουσιακού και ευκολότερη την επίλυσή του.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα λέγονται πολλά για τις προτάσεις της δικής μας πλευράς για το περιουσιακό. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ασκείται άδικη και ισοπεδωτική κριτική. Θεωρούμε αυτήν την κριτική άδικη και για λόγους δεοντολογίας και για λόγους ουσίας.

Οι προτάσεις μας για το περιουσιακό έχουν στο επίκεντρό τους το δικαίωμα του νόμιμου ιδιοκτήτη να επιλέξει. Να επιλέξει κατά πόσο θα ζητήσει αποκατάσταση της περιουσίας του, ανταλλαγή ή αποζημίωση. Οι προτάσεις μας στηρίζονται στις διεθνείς συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο διεθνές δίκαιο. Λαμβάνουν επίσης υπόψη τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς γίνεται προσπάθεια να περιβληθούν με ένα εντυπωσιοθηρικό περιτύλιγμα, όμως η ουσία αυτών των προτάσεων είναι το γεγονός ότι οδηγούν στην υποχρεωτική αποζημίωση της μεγάλης πλειοψηφίας των περιουσιών, σε μικρότερη ανταλλαγή περιουσιών και σε ακόμα πιο μικρή αποκατάσταση των περιουσιών. Πρόκειται για μια φιλοσοφία που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και η οποία, όσο και εάν γίνεται προσπάθεια να εξωραϊστεί, βρίσκεται σε σύγκρουση με τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών.

Θα ανέμενε κανείς ότι ενωμένες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα αποκάλυπταν την ουσία των προτάσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς και θα ανάλωναν τις δυνάμεις τους προσπαθώντας να ασκήσουν την επιρροή τους προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως πράττει και η Κυβέρνηση, ούτως ώστε η τουρκοκυπριακή ηγεσία και η Τουρκία, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για τις προτάσεις αυτές, να κινηθούν στα πλαίσια μιας ορθής φιλοσοφίας.

Καταθέσαμε επίσης ένα τρίπτυχο προτάσεων που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και μια σύνοψη προτάσεων και θέσεων που κατατέθηκαν προηγούμενα στο Εθνικό Συμβούλιο. Τόσο η πρότασή μας για διασύνδεση των κεφαλαίων του περιουσιακού, του εδαφικού και των εποίκων στις διαπραγματεύσεις, όσο και η πρότασή μας για την Αμμόχωστο, αλλά και η πρότασή μας για διεθνή διάσκεψη με συγκεκριμένη σύνθεση, μόνο για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού όταν οι δύο πλευρές βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας για όλες τις άλλες πτυχές του Κυπριακού, μακριά από επιδιαιτησίες και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, αντικρίζονται ευνοϊκά από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων. Ιδού ένα ελάχιστο πλαίσιο ενότητας και κοινής δράσης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και εντός και εκτός της Κύπρου.

Εμείς θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας για το περιουσιακό είναι σωστές, εφικτές, στηριγμένες σε μια πάγια φιλοσοφία της δικής μας πλευράς. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι οι προτάσεις μας είναι τέλειες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο συγκεκριμένη υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου συζητά τις προτάσεις μας με στόχο τη συγκεκριμενοποίηση προνοιών αλλά και τη βελτίωση εκεί όπου αυτό είναι δυνατό. Δεν είναι δυνατό, όμως, δημόσια και με σκληρό τρόπο να προσπαθούμε να εξοντώσουμε τις δικές μας προτάσεις χωρίς να ασκούμε κριτική στις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Επιδιώκουμε διακαώς τη λύση. Οι τουρκοκυπριακές προτάσεις για το Κυπριακό δεν είναι εναρμονισμένες με την αρχή ότι το κράτος πρέπει να είναι ένα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Καλούμε για ακόμη μια φορά την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Τουρκία, εάν όντως θέλουν λύση, και μάλιστα μέχρι το τέλος του χρόνου όπως διατείνονται, να αλλάξουν προσέγγιση. Δεν είναι τυχαία που απευθυνόμαστε και σήμερα στην Τουρκία. Η Τουρκία παραμένει το κλειδί στην υπόθεση της λύσης του Κυπριακού.

Η λύση του Κυπριακού δεν θα επιτευχθεί με ωραία λόγια και επικοινωνιακές προσεγγίσεις. Η λύση του Κυπριακού θα επιτευχθεί με δημιουργική προσέγγιση και προτάσεις από τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή ήταν η δική μας στάση μέχρι σήμερα. Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα ξεγελαστεί από τα μεγάλα λόγια και τα εντυπωσιακά περιτυλίγματα, αλλά θα δει την ουσία και θα απευθυνθεί με αποφασιστικότητα σε αυτούς που εμποδίζουν την πορεία προς τη λύση.

Η λύση του Κυπριακού πρέπει να αίρει την κατοχή και τη διχοτόμηση. Να στηρίζεται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κύπριων πολιτών. Πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, την ενότητα του λαού, την ενότητα των θεσμών και της οικονομίας. Ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Θα επαναλάβω και από αυτό εδώ το βήμα: Όσοι αμφισβητούν τις προθέσεις μας, ας μας δοκιμάσουν. Ιδού η Ρόδος.

Στην επικοινωνιακή τακτική της Τουρκίας εμείς απαντούμε με πράξεις. Οι προτάσεις μας και οι γενικότεροι χειρισμοί μας δείχνουν ότι η πλευρά μας βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, φίλος Γιώργος Παπανδρέου.

Σε αυτή μας την προσπάθεια κερδίζουμε φίλους διεθνώς. Με τα επιχειρήματα, τη συνέπεια, τις συνεχείς μας πρωτοβουλίες και την αδιάκοπη κινητοποίησή μας στο διεθνή χώρο. Απόδειξη αυτής της πραγματικότητας αποτελεί η πρόσφατη επίσκεψη, για πρώτη φορά στα 50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου της Ρωσίας στην Κύπρο, η αμέριστη στήριξη που εξέφρασε στον αγώνα μας και οι 15 συμφωνίες, πρωτόκολλα και διακηρύξεις που συνυπογράψαμε. Εργαζόμαστε ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να πετύχουμε παραπέρα ενδυνάμωση των σχέσεών μας και με άλλα σημαντικά για την Κύπρο και τον αγώνα μας κράτη. Η Κύπρος κτίζει συμμαχίες με μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική η οποία στηρίζεται σε αρχές.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να αγωνιζόμαστε αταλάντευτα για το όραμα της λύσης. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην απογοήτευση να μας ξεστρατίσει. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας προς τις επερχόμενες γενιές.

Για να γεμίσει ξανά ο Μορφίτικος κάμπος με τα χρώματα των πορτοκαλεώνων και τις μυρωδιές των λεμονανθών. Για να ζωντανέψει ξανά το αρχαίο θέατρο των Σόλων. Για να γίνει η Μόρφου κοιτίδα ειρηνικής συνύπαρξης και δημιουργίας.

Αρχή