10/10/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη σε εκδήλωση του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Συνδέσμου Αποδήμων Βουνίου, στο Οινολογικό Κέντρο Βουνίου
10/10/2010

Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Δρόμοι του Κρασιού».

Επιτρέψτε μου να εκφράσω αρχικά τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Κοινοτικό Συμβούλιο και στο Σύνδεσμο Αποδήμων Βουνίου για την όμορφη πρωτοβουλία τους. Το όμορφο χωριό σας υπήρξε από τα παλαιά χρόνια κατ’ εξοχήν αμπελουργικό χωριό και δικαιωματικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στα γνωστά κρασοχώρια μας.

Η κυπριακή κοινωνία είναι βαθιά επηρεασμένη από το αμπέλι και το κρασί. Τα θεία αυτά δώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ιστορία, την τέχνη, τα ήθη και έθιμα της χώρας μας και αποτελούν πολύτιμα διατροφικά είδη με μεγάλη θρεπτική αξία για τη σωματική και ψυχική υγεία μας.

Για τον τουρισμό στην Κύπρο επιλέξαμε τη στροφή προς την ποιότητα, αποσκοπώντας σε μακροπρόθεσμα ουσιαστικά οφέλη. Εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα, έχουμε θέσει στρατηγικούς στόχους και έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που στοχεύουν στην επανατοποθέτηση της Κύπρου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η συντονισμένη προσπάθεια για οργάνωση των «Δρόμων του Κρασιού» εντάσσεται στη νέα προσέγγιση της Στρατηγικής Τουρισμού 2011 - 2015.

Όλες μας οι κινήσεις συγκλίνουν σε ένα είδος ανάπτυξης: Στην ανάπτυξη που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κυπριακού προϊόντος, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Παράλληλα, μέσα από την πρωτοβουλία «Δρόμοι του Κρασιού» σημειώνεται μεγαλύτερη αξιοποίηση της οινοπαραγωγής, της τοπικής γαστρονομίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωριών της υπαίθρου.

Οι «Δρόμοι του Κρασιού» είναι χαραγμένες πορείες που, σε συνδυασμό με άλλα αξιοθέατα, μπορούν να ακολουθήσουν οι τουρίστες - απλοί και οινόφιλοι, μεμονωμένα ή σε γκρουπ - σε αμπελώνες, επισκέψιμα οινοποιεία, σημεία πώλησης κρασιού και άλλων τοπικών προϊόντων και επιλεγμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Οι «Δρόμοι του Κρασιού» αποτελούν, παγκόσμια, ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία μάρκετινγκ για το κρασί, αφού μ' αυτόν τον τρόπο το προϊόν περνάει με τον καλύτερο και πιο ευχάριστο τρόπο στη συνείδηση του κόσμου, μέσα από τις καλύτερες του στιγμές, αυτές των διακοπών, κάνοντάς το αναπόσπαστο κομμάτι των καλών του αναμνήσεων και ίσως και της μετέπειτα καθημερινότητάς του.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Κυβέρνησή μας στηρίζει ενεργά τους Κύπριους οινοπαραγωγούς μέσω διάφορων προγραμμάτων και σύμφωνα πάντοτε με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, για ακόμη μια φορά, ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στις προσπάθειες για ένα ευοίωνο μέλλον για το κυπριακό κρασί.

Και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη σημερινή εκδήλωση και καλή διασκέδαση σε όλους.