14/10/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στην εκδήλωση τιμής προς τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και τις οικογένειες τους, στο Προεδρικό Μέγαρο
14/10/2010

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Σεβαστοί γονείς και συγγενείς των πεσόντων ηρώων,
Κυρίες και κύριοι,

Πικρές ημέρες θλίψης και περισυλλογής ξυπνούν στη μνήμη μας από το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974, που έπληξαν τον τόπο και το λαό μας σπέρνοντας τον πόνο, το θάνατο και την καταστροφή και μοίρασαν τη μικρή μας πατρίδα στα δύο.

Οι θυσίες των παιδιών του λαού μας, οι θυσίες των ηρώων μας στους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και δικαίωση και η δοκιμασία που υφίστανται οι συγγενείς τους, μας φέρνουν μπροστά στη δική μας ευθύνη απέναντί τους, αλλά και απέναντι στο μέλλον της πατρίδας μας.

Αγαπητοί συγγενείς των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή που τιμούμε σήμερα,

Σας εκφράζω την κατανόηση, τη συμπάθεια και τη βαθιά μας θλίψη για τον πόνο που βιώνετε, αλλά και το θαυμασμό μας για τη δύναμη ψυχής που επιδεικνύετε τόσα χρόνια.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία για να σας μεταφέρω το μήνυμα ότι η λήθη δεν μπορεί να είναι επιλογή. Η θύμηση είναι χρέος μας. Χρέος μας είναι να θυμόμαστε το χουντικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 και το αποτρόπαιο έγκλημα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που ακολούθησε. Να θυμόμαστε τη μακάβρια αφετηρία της τραγωδίας μας.
Και από την επώδυνη θύμηση αυτής της τραγωδίας, ν’ αναχωρούμε, όχι συντετριμμένοι και απελπισμένοι, αλλά αμετάκλητα αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δίκαιό μας. Με την ευχή και την ελπίδα, ποτέ πια η πατρίδα μας και ο λαός μας να μη ζήσουν τέτοιες εφιαλτικές μέρες.

Είμαστε οι κληρονόμοι των αγώνων και θυσιών αυτών των ηρώων που μας άφησαν παρακαταθήκη την αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την αγωνιστικότητα.

Γι΄ αυτό και σας προτρέπω να κρατάτε τη σημαία της πατρίδας μας ψηλά μαζί με την εθνική μας υπερηφάνεια, επειδή οι δικοί σας άνθρωποι αγωνίστηκαν και έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών. Οι δικοί σας άνθρωποι μας έδειξαν το δρόμο του αγώνα που οφείλουμε να συνεχίσουμε με συνέπεια. Οι δικοί σας άνθρωποι έγραψαν ξεχωριστές σελίδες τιμής και δόξας με την παλικαριά και την αυτοθυσία τους.

Η δικαίωση των αγώνων τους θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ηρωικούς πεσόντες, τους δολοφονηθέντες και τους αγνοούμενους της πολύπαθης πατρίδας μας.

Αυτό μας το χρέος μπορεί να εκπληρωθεί μόνο με την ενότητα, την ομοψυχία και την πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της επανένωσης της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.

Σήμερα εκφράζουμε, με τον πιο επίσημο τρόπο, το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας στους 143 αγνοούμενους κατά την βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, των οποίων η ταυτοποίηση των οστών έγινε μετά το 2005.

Αυτή την ώρα, οι ψυχές των ηρώων που τιμούμε σήμερα φτερουγίζουν από αγαλλίαση και αναμένουν από εσάς, τους συγγενείς τους να παραλάβετε από τα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας τα τιμητικά τους διπλώματα και μετάλλια που η πολιτεία τους οφείλει, ως ελάχιστο φόρο μνήμης και τιμής.